Zahvaljujem se na pomoći, znaći mogle bi se početi tjerati za nekih 3 mjeseca ako spadaju u ranozrele pasmine, žena kod koje su kupljene rekla da svoje pripušta sa 6 mjeseci starosti, bilo mi je to malo čudno pa sam za svaki slučaj pitao.
ja imam ovce koje podnose zimu , pa i koze ima jedna farma na poluotvorenoj štali , ali dok nisam napravila zimsku zatvorenu štalu problemi su ti sa vodom , jer se smrzava ,a to im trebaš odmurznuti,za kvalitetan uzgoj kao kod rasplodnog materijala,kak ja imam to ti je problem,jer im trebaš sve omogućiti da bi napredovali,a kod janjenja to je isto i kod koza problem je zima i mali janjci ili kozlići, a hrana ako moraš baš sve kupiti onda baš tu neznam neku računicu jer da bi bilo mlijeka nije dovoljno samo sijeno isto kod rasplodnih ovaca ili potomaka koji su za daljnji rasplod , trebaš davati i žito sa mineralima i vitaminima po menipozdrav ljudovi...
Ja sam nov u ovom poslu i već u početku imam neke nedoumice... Imam postojeću staju gdje su nekada moji roditelji hranili par komada svinja, ja bi sad tu staju preuredio u "nešto" za koze... po mojoj računici tu ne stane više od 20-ak koza s tim da onda imam jako malo prostora za izmuzište. Raspolažem sa nekim kapitalom koji i nije prevelik pa sad neznam što mi je raditi... pošto doma imam nešto drvene građe, zanima me dal bi mi bilo pametno od te građe improvizirat kozinjak za cca 50-ak koza nešto tipa poluotvorene staje (kako koze podnose hladnoću?), pa sa ostatkom love opremiti izmuzište i radije pribaviti više koza da se ukupna investicija prije isplati il da proširim ovaj objekat pa nabavim manje koza? Inače sam iz Varaždinske županije i vindija mi je takoreć na dlanu, tako da nebi trebao imat problema sa otkupom mlijeka, nego pošto sam početnik svu hranu bi u principu trebao kupovat... koliko bi to bilo isplativo? u ljetnom periodu imam veliku prednost što mi je u sklopu te staje nešto veća površina zasijana djetelinom, pa... :madmana:
Daj napiši koliko je kvadrata ta štala i koliko zemlje za obradu imaš i koliko bi bilo pašnjaka
ja imam ovce koje podnose zimu , pa i koze ima jedna farma na poluotvorenoj štali , ali dok nisam napravila zimsku zatvorenu štalu problemi su ti sa vodom , jer se smrzava ,a to im trebaš odmurznuti,za kvalitetan uzgoj kao kod rasplodnog materijala,kak ja imam to ti je problem,jer im trebaš sve omogućiti da bi napredovali,a kod janjenja to je isto i kod koza problem je zima i mali janjci ili kozlići, a hrana ako moraš baš sve kupiti onda baš tu neznam neku računicu jer da bi bilo mlijeka nije dovoljno samo sijeno isto kod rasplodnih ovaca ili potomaka koji su za daljnji rasplod , trebaš davati i žito sa mineralima i vitaminima po meni
http://www.faz.ba/galerija/prirucni...enti/96/Prirucnik Mlijecno kozarstvo 2011.pdf
Evo ti jedan zanimljiv link pa ga prouči tu možeš ljepo izračunati dnevnu potrošnju hrane muznih koza pa lako možeš pomnožiti sa brojem koji misliš imati,ova solucija da spojiš drveni objekt na zidani ti je odlična ovih 70 kvadrata neznam jeli dosta za 50 komada neki vele da jedna koza jedan kvadrat meni se ta solucija ne dopada jer po tom ti bi imal i viška ali bolje da ima više mjesta a pašnjak ti je premali za taj broj koza,možda ima ko pametniji prijedlog da napiše...
ništa se ne brini,ja sam isto imala takav problem jer nisam nikada imala koze.Primjetit ćeš sam kad se bude tjerala,neće jesti i neprestano maše repom.Imam dvije mlade koze, koje su sad u dobi od nekih 6-7 mjeseci, može li mi netko reći kada bi mogle biti spremne za rasplod i kako najlakše prepoznat tjeranje kod koza, imam iskustva sa kravama i svinjama al o kozama nisam imao pojma do sad, jako puno toga sam saznao pomoću ovog foruma, al odgovor na ovo pitanje nažalost nisam našao. Unaprijed hvala na odgovoru!