kandelabar
Član
- Tu od
- 16 Sij 2014
- Poruka
- 93
oko 150 dana manje vise 3 dana
zanima me da li je pametno kupiti jare od desetak dana i hraniti na dudu i koliki je rizik uginuča:icon_madu:
a sta bi trebalo da znaci kad koza koja je dala da se muze negdje oko 0,75l dnevno na 1 mužu sad najednom je nemirna i ne da da se muze do kraja i ja sam uzeo alpsku kozu ali ne znam tacan datum kada bi se trebala ojariti rekao mi je covjek od sredina do kraja februara al kako je gledam nisma ni siguran da je sjarna..
Nema nekog preciznog ternina tipa 2-3 misec može leć i u 6 ili u10 sve zavisi,nalijevanje vimena je isto tako od koze do koze može počet 15 dana prije ili dva dana prije,jedan bitan pokazatelj je zadnji dio "ona" se počne povečavat pogotovo samo ulaz i kad se kreče imaš privid da se cijela trese i izrazito je mekana dan dva prije se pojavi lagani iscjedak,a sve ovo je okvirno sve ona sama obavi a ako i dođe do komplikacija to češ vidit jer porod neče tako brzo završit a tada zovi veterinara što prije!!!Pozdrav kozarima
Imam kozu koja bi trebala biti bređa i to bi se po trbuhu moglo reči, e sad dali sam u pravu neznam ? Vlasnik koze nije zapisao, jer ima stado i u stadu jarca pa to i ne prati a več su mu se neke koze u 12. mj. ojarile sa kozama baš i nemam neko iskustvo , dok imam iskustva sa dosta vrsta domačih životinja. No moje pitanje se odnosi: Kako prepoznati početak jarenja koze, (primjetio sam da se trbuh malo spustio i da se vime počelo povečavati -naljeva ) e sada koliko se dana to pojavljuje prije jarenja, da negrijem prostoriju ako nije potrebno i uopče koja temperatura mora biti u štali prilikom jarenja, i dali je točno da se jarenje događa tjekom dana. I koji su uobičajeni termini jarenja kod Koza kolko sam čitao odnosi se na manje više na 2 i 3 mj.
Hvala Vam na odgovorima !
Pozdrav,zanima me šta radite kad vam kozu uhvati zatvor,nejede, ne brabonja i ne preživa.Meni se to kod brava češče događa kad jede napoj i upravo juće je opet poćelo?
kako si i sam rekao,da ti se dogadja kad ti brav jede napoj....rješenje je očigledno,nisu ovce za napoj....trava sijeno i eventualno zrno....napoj je za svinje i ponekad krave
može koza isti napoj ali nesmi biti premasan i treba biti topal i napoj samo davati kad je ledeno vrime i kad neide u pašu naravno u napoj je poželjno staviti mekinje ( prosije) i od vrhunskog vina se čovik opije isto kao i od lošeg ako ga puno popije
daj joj dva deca mlake vode i jednu do dvije zlice maslinovog ulja i neka to popije i malo joj trbuh istiskaj i proči će zatvor
Pozdrav,zanima me šta radite kad vam kozu uhvati zatvor,nejede, ne brabonja i ne preživa.Meni se to kod brava češče događa kad jede napoj i upravo juće je opet poćelo?