Dabio
Član
- Tu od
- 28 Velj 2012
- Poruka
- 523
Nego šta je,super! Pokušat ču sutra nać prijatelja čija se porodica bavi tim od davnina jer točan recept neznam,pa ga stavim.
Ok može kad saznate pa stavite tu na forum baš me zanima na koji se to način radi.
Nego šta je,super! Pokušat ču sutra nać prijatelja čija se porodica bavi tim od davnina jer točan recept neznam,pa ga stavim.
Tako slicno se i kod nas u slavonij nasalja svinjsko meso(sunke,plecke,slanine i drugo).
Vi imate jednu veliku prednost u odnosu na nas kraj a to je bura stvorena je za susit meso.
Evo recepta: za kaštradinu se koristi meso koza ili ovaca ne mlađih od godine dana,kad se životinja ubije stavi se cidit i hladit najmanje jedan dan,onda se reže na polovice i svaka polovica na četiri dila but,plečka i dva komada trupa.Sve se tada soli sa morskom soli i stavlja u kacu i to prvo butevi pa plečke i onda djelovi trupa.To stoji najmanje 6-7 dana(tekučina ako je im se odliva) i onda se vadi trup,plečke od 7-10,a butevi od 10-15,meso se pere hladnom vodom i stavlja sušit na hladan dim od 7-15 dana i onda na hladan zrak,po mogučnosti bura. On mi je reko da svak suši po svom guštu,a kad je za njega dovolno suho stavi u vakum ili u ledenicu i tako se nikako nemože pokvarit.Može te kod soljenja stavit i dalmatinske trave. Najbolje je meso škopca ili jalovice.
Ovo je nadopuna,a napisa sam da se opere hladnom vodom!Gabro ovako se slicno soli i susi i ostalo meso-samo bih nadodao jer sam vidio da si propustio skrenut paznju ili mozda ne radis tako-dok se opere meso -mlakom vodom poslije solenja (oko 15 dana) -meso nakon pranja povijesat u susari i ostavit dan da se dobro ocijedi i osusi od vode a tek onda ide dim !! dimi se na visini bar 2m i to svaki drugi dan. Tako oko 5 dimova ili dim dva za kobasice za pecenje ... Kod dimljenja je jako bitno drvo a ono mora biti potpuno suha bukva ili grab !! Da se ne bi rasplamsala vatra treba okretati kalano gore a dio gdje je kora na zar ! Jako dobro je i suha piljevina od bukovih drva koja ostaje ko nus produkt kod piljenja za ogrijev.... Eto toliko od mene ...
Što kažete na oglas broj 13694997 u njuškalu?