• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

  • Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
moje koze došle doma...konačno ih preselio,e sad ,s obzirom da im je tamo bilo tijesno i nisu imale prostora iznad glave,sad ih nemogu ulovit po štali...dobile su cca 40 kvadrata samo za sebe za početak...kasnije ću ih malo stisnut kad vidim u kom se dijelu najviše zadržavaju i borave...uglavnom,neishranjeno i neuzdržavano blago...al neka ih,bit će one ko puške
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Kada jarićima počinju rasti rogovi?
Koza voli jesti smjesu (kukuruz, ječam, zob i posije) više nego sijeno i djetelinu, dok jarica suprotno. Na njih dvije i jare dajem 1,5 - 2 kg smjese dnevno. Jučer je koza imala okrugal stomak i tvrd ali se čuju crijeva da rade. Danas sam im smanjio smjesu za pola i kozi je stomak malo manji. Kada vrši nuždu (sere) od kada je kod mene rijetko izbacuje bramboljke, uglavnom izlati kao kod svinje. Koze su mi stvarno debele, hoće jesti, a vidim da im moram smanjiti hranu. Kada dođem do njih traže hranu, dođu do mene pa do valova za smjesu. Djetelinu vole i pojele bih balu za 2 dana kada bih im dao.
Jare ću vagati 13.02 kada će imati 2 mj. Danas sam gledao visoko je preko 60 cm.
Jarica stara 9 mj još nije tražila jarca (možda je bilo neko tiho gonjenje) dali je to što je previše debela?
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,820
Jaricima brzo pocnu rast rogovi tj.odmah i rastu dosta brzo!!!
Negdje jesam dosao do informacije da moze biti do debljine!!!!
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
@gabro samo neka bude sve u redu.
Jesi li vidio slike mojih koza i što kažeš kao stručnjak. Ja se još učim.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Koze su lipe i vidi se da se lipo drže,ova smeđa bi mogla bit križanac alpske i burske,ja imam sličnu samo ima puuuno veće vime,ova druga izgleda alpska šteta šta nema roge bila bi ko iz pravilnika,a malica je slina strašno mi se sviđa!
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ako si vidio sliku kada je došla i sada - slika govori više od 1000 riječi. Imala je mlijeka dnevno 0,4 l i pred zasušivanje je došla blizu 1 l. Jare još sisa i ne ostavlja mi ništa. Kada jare otiđe znati ću koliko daje mlijeka.Danas jare dogovoreno za zamjenu. Ide za rasplod, a drugo ga mijenja za 01.05.
Ona mala nesreća ne traži jarca, možda je debela.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Trebalo bi je odvest kod jarca i ostavit je dan-dva tako će je njegov miris dovest u "vrime",to je najveći problem kad nemaš svoga jarca.
 

kandelabar

Član
Tu od
16 Sij 2014
Poruka
93
a koliko je stara mjeseci ona mala ? one obicno rano traze al ako nemaš jarca tamo oko 10 mjeseci mislim da mora traziti
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Trebala je tražit oko 7 miseca,odvedi ti nju i ostavi je par dana da vidiš šta se događa.
 

maja

Član
Tu od
8 Ožu 2014
Poruka
54
evo mene... moja roga još ništa... vime je spustila.. ima mlijeka, ali ništa, danima joj curi iscjedak, ali ništa... svako malo idem gledat, ali ništa... luka, kozice su simpa, baš mi ova malecka zakon... e da te pitam kakva ti to gica??? Koja je to pasmina...:cool2:
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Hvala maja, mali je muški i dogovorena je zamjena, on ostaje za rasplod a drugo ga jare mijenja na ražnju za prvi svibanj.
Svinje: imam autohtone crne slavonske i mangulice. Mangulica je svinja sa pozitivnim kolesterolom - pročišćava krvne žile, regulira krvni tlak, šećer. Ako te zanima na internetu upiši mangulica.
 

maja

Član
Tu od
8 Ožu 2014
Poruka
54
hehehe, prasci su mi totalno simpatični... hahahah... a dobro da će jarić ostat na životu, presladak je da bi otišao na 1.maj. heheheh, eh da vas pitam onak informativno sve skupa... kad odvajate jariće, ja sam prošle godine odvojila tjedan dana prije napunjenih 2mj, jer su bili napredni, i koliko dugo ih držite odvojene od majke, moji su bili odvojeni skoro dva mjeseca, i kad sam ih pustila u stado s majkama, opet su počeli sisat, i koze su im dale da sisaju, nisu bježale... koma...
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Mi ih sa dva miseca koljemo,a ono šta ostavljamo ni ne odvajamo.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Danas konačno saznao kad su se izlegle one dvije što sam nekidan kupio,ojarene početkom 3 mjeseca,ali jbg,ostale su bez majke i tu je problem puno su zaostale u razvoju pa su još male za pripust tako da ču ih morati pola godine hranit a tek pripustit u 9 misec ove godine,nisam zadovoljan!!!
 

maja

Član
Tu od
8 Ožu 2014
Poruka
54
e jbga, a kako ti se odvoje, moja ova mala što je prvi put išla pod jarca ona je cijelo vrijeme sisala, odvojila ih al opet kad dođe u kontak s mamom ide pod vime, tako mi skoro svi, rijetko koja neće jare blizu sebe kad se njoj prohtije... muku mučim s tim... ove godine planiram mjenjat s nekim da nemam takve muke... ;):icon_super:
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh