shemmo
Član
- Tu od
- 2 Srp 2011
- Poruka
- 129
Ja sam prošle godine sa Austriskom petnaeskom u paprikama postigao svoj rekord od 14,5 kg/m2.
koji omjer ides odnosno koliko kg na koliko litara vode?
Ja sam prošle godine sa Austriskom petnaeskom u paprikama postigao svoj rekord od 14,5 kg/m2.
pozdrav, htjela sam vas zamoliti za savjet u vezi krastavaca pod nazivom "kornisoni". uzgajam kornison na spaliru biljna mas mi je doselga 2 metara velice, berem vrlo malo kolicinu posto se 2/3 ploda susi koji je u velicini 2 cm, sta da uradim da srpijecim da mi se plod ne susi, a to mi se desava od pocetka berbe.
Koliko petnajstice u 100 litara vode otapate i na koliko kubika to pustite u sistem? Jel klor ispari ako se duže otapa? Ja sam otapao u bazenima sa rasadom, kan se super otopi ali 8 15 15 to trebaju dani...
To je druga godine škole; a svaka se škola skupo plaća :blackeye.I još me nešto pati!!! Otapanjem tih gnojiva mi opako možemo zaslaniti zemljište, a u onom mediju može u sastavu biti GIPS!!! On ne znam kako ali znam da neutrališe zaslanjena zemljišta. Što ako presolimo zemlju? Onda će biti da siromah plaća dva puta!
I još me nešto pati!!! Otapanjem tih gnojiva mi opako možemo zaslaniti zemljište, a u onom mediju može u sastavu biti GIPS!!! On ne znam kako ali znam da neutrališe zaslanjena zemljišta. Što ako presolimo zemlju? Onda će biti da siromah plaća dva puta!
Poštovani,
posijala sam rasad konišona u plastič čaše,neki su mi dobri,a neki čim poniknu satrunu i osuše se,dali neko mođe da me posavjetuje šta je problem i kako da ga riješim?Sa čime da ih tretiram,kako i koliko često,nisam još ničim prskala?
Hvala unaprijed
znači samo na moje postove nema odgovora, uzalud trud...Ima li netko ovdje da je imao kornišone za podravku? kad su prošle godine prestali s otkupom? i da li je bilo slučajeva da su prekinuli otkup i prije nego je "dogovoreno"?
prosle godine podravka do 15.8. otkupljivala.znači samo na moje postove nema odgovora, uzalud trud...
prosle godine podravka do 15.8. otkupljivala.
neću ulaziti u nagađanja ali ove godine ne izgleda bajno i postoji čak mogućnost da 25.7. prestanu sa otkupom...
koji bi bio valjan razlog:scratch
Po kojoj otkupnoj cijeni vam plaćaju krastavce i s kim radite?
Meni na ugovoru ne piše cjena, a neznam kakva je bila prošle godine jer ih nisam ni sadio, a ovdje na forumu neki pišu astronomske cjene.
Sve je ovdje lijepo rečeno a naročito ovo da su vodotopiva đubriva preskupa i to 3-4 puta od petnaeske, a ja predpostavljam ako granula može u ostaloj proizvodnji bez sistema KPK zašto to nemože i u sistemu KPK što se kod mene prošle a evo i ove godine pokazalo dobro. Da nebude zabune neću da tvrdim da je ova petnaeska bolja od vodotopivog đubriva samo kažem da sam sa njom imao ekstra rezultate. Mogu slobodno da kažem da u mom kraju 90% sistema KPK već nekoliko godina koriste isključivo kombinaciju Austrisku petnaesku, Rusku šesnaestku, AN, Ureju i dodatak Kalcijuma, Ja sam bio teški protivnik takvog đubrenja ali kada sam vidio njihove rezultate i ja sam počeo da ispitujem takav način đubrenja i zasad je to dobro.To je druga godine škole; a svaka se škola skupo plaća :blackeye.
Naravno da se i slana tla mogu meliorirati (popraviti) međutim za razliku od kiselih (gdje se dodatkom jeftinog vapna riješava stvar) popravak je i cjenovno i tehnološki puno zahtjevniji. I upravo je zaslanjenje tla jedan od glavnih razloga (uz nematode) za opadanje prinosa u zaštićenim prostorima.
I tu je struka dosta odradila (ali dio proizvođača i to negira). Cijena popravka zaslanjenih tala otprilke je jednaka količini profita koji je ostvaren do zaslanjenja tla.
Evo zanimljiva podatka za razmišljanje.
Ako se godišnje koristi 5.000 m3 vode/ha za natapanje, a koja sadrži samo 250 mg/L otopljenih soli (što je prosječna količina soli u većini voda; pa čak su vode u rijekama (otvorenim tokovima) veće koncentracije soli) onda će se količina soli u tlu povećati za 1.250 kg/ha. Ako se natapa do dubine od 0,5 m, za 6 godina, koncentracija soli u tlu će porasti za 0,1%, što je već granica za uzgoj osjetljivih kultura (ovo je primjer za rasprskivanje/kišenje).
Onda može kapanje :finga:!!!
Ista priča; manje vode, manji volumen tla, i iako je količina soli manja, zbog zahvata manjeg volumena tla, količina soli raste i preko ovih 0,1%. I uz to, dodati i gnojiva koja imaju visoki indeks slanosti... eto neprilike.
I onda "hajka" na vodotopiva gnojiva.
Pa zar kad bi se mogla samo tako mjenjati sa granuliranima; zašto se onda upoće i proizvode; zašto Yara radi Kristalone (pa čak je i kupila Kemiru; i njezinu liniju vodotopivih gnojiva), zašto Haifa radi vodotopive; zašto poljoprivrednici Italije, Španjolske, Francuske, Holandije... koriste posebno formulirana gnojiva; zašto ih ne zamjene jeftinijim (i jednako efikasnim :scratch) granuliranim gnojivima... hm.
8). Ali na kraju, krajeva, svatko je kovač vlastite sreće... a u poljoprivredi uglavnom prečica nema.
p.s. Najveći prigovor na vodotopiva gnojiva je njihova cijena. Nažalost, to stoji, ali to je prije svega cijenovna politika (iznosa marže) uvoznika i distributera. Šteta. Ali to je tako; malo smo i neuređeno tržište, i to je posljedice prije svega toga.
Sve je ovdje lijepo rečeno a naročito ovo da su vodotopiva đubriva preskupa i to 3-4 puta od petnaeske, a ja predpostavljam ako granula može u ostaloj proizvodnji bez sistema KPK zašto to nemože i u sistemu KPK što se kod mene prošle a evo i ove godine pokazalo dobro. Da nebude zabune neću da tvrdim da je ova petnaeska bolja od vodotopivog đubriva samo kažem da sam sa njom imao ekstra rezultate. Mogu slobodno da kažem da u mom kraju 90% sistema KPK već nekoliko godina koriste isključivo kombinaciju Austrisku petnaesku, Rusku šesnaestku, AN, Ureju i dodatak Kalcijuma, Ja sam bio teški protivnik takvog đubrenja ali kada sam vidio njihove rezultate i ja sam počeo da ispitujem takav način đubrenja i zasad je to dobro.