• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

krastavac kornišon za preradu

povrtlar1990

Član
Tu od
11 Kol 2014
Poruka
79
Mnogi su kemijali i računica kaže da je najisplativija 2 klasa, mada matematika zna prevariti, meni koji radim vecinu krastavaca za otkup moram brati i one sitne jer onda mi drugi brze rastu,da radim ko vi imao bi previše velikih, ipak su to kornisoni gdje budu milion odmetaka krastavcica. Inače na 700 metara folije nabrano oko 5 tona krastavaca i od toga oko 70% prve klase.

Inače ove godine je strasna potražnja za krastavcima. Johabice kakva je cijena kod vas? Ja prodajem po 7 kN doma prva klasa.
 

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
691
I ja Sam posadio kornisone 800m2 ili kako je u mom slucaju 560 metara odnosno 2200 sadnica,I izdao Sam do Sada oko 1500 kg.a prvi berbu Sam radio 27.06.po mom amaterskom misljenju skroz malo a uradio Sam sve kako su mi ovi iz odkupne firme govorili I sve preparate I gnojiva dali,kod mene je odkupna cijena za prvu klasu 0,6 e ili 1,2km. Kurnison je biljka koja zahtjeva previse fizickog rada I njege da je u mojim okolnostima I cijenom ttotalno ne rentabilna,vjerovatno je vise nikada saditi necu,ma sigurno necu,bolje je dzaba lezati nego dzaba raditi.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Cijena krastavaca jako varira. Prošle godine sam ih nudila na pet kuna, prvu klasu i jedan dio bacala. Neka normalna cijena je bila šest kuna, i to su htjeli da budu veličine malog prsta. ja sam stalno ratovala sa kupcima, jer ja takve ne želim brati - ajd, tu i tamo koji.
Sada trenutno prodajemo na dvanaest, prvu klasu pomiješanu sa drugom ,a treću na deset. No, to nije orijentir jer ih trenutno ima manje nego se može prodati, pa opali moj muž cijenu i petnaest kuna. Ne možeš na tu cijenu prodati količinu, ali ja količine sada niti nemam.Dvadesetak kila dnevno svih klasa zajedno, nekada ni toliko. Prošli su dani kada sam brala šezdeset, sedamdeset. Imam jedne koji su sada jedno šezdesetak centimetara visoki, malo više, sutra ću ih staviti na mrežu, počeli su izbacivati plodove - to jedno šezdesetak metara dužine dva reda. Možda se budu dobro unovčili, tko zna, ako ne dođu prekasno.
Stari su mi izrođeni već, berem ih od petnaestog petog svaki dan - sada već jedva dišu.Ovih ih dana pokušavam vratiti u život, ali mi nekako šepavo ide.

Zapravo je ljudima i dvanaest kuna puno, ali i meni je malo pet kuna za paradajz pa me nitko ne pita jel se meni isplati prodavati ga na tu cijenu.
 

qwerty

Novi član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
13
Ja laik mislim ovako - ako je prva klasa od tri do šest cm, ubereš li većinu veličine šest cm a ne one od tri, već si na sedamdeset posto većem prinosu.
Malo kemijanja i rađenja sa vijugama (tako ja radim), i opla braco - ide nam......:icon_wink:

Johabice u ovom slučaju nema smisla to što ste napisali. Od 1500 kg nabranih kornišona prve klase je 564 kg, tako da je velika većina druga klasa ili 2/3 ukupno nabranih.
Znači svi su i preko granice jer otkupnik dozvoljava takvo prebjeranje krastavaca, tako da stoji i dalje moje pitanje:
Postoji li kakva dodatna mogućnost za bolji urod ??

Lijep pozdrav!
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Možda drugi hibrid,ili krivo gnojivo.Npr. salata,samo je lisna masa,misle ljudi da salata luduje za dušikom a baš je suprotno.
 

qwerty

Novi član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
13
Prvenstveno sam sumnjao da je drugi hibrid, ali me ubjeđuju da je isti jer sam ih već pitao podavno za to u otkupu.. Gnojiva su ista jer su takođe dobijena iz otkupa na zajam, tako da je nekako čudno. Mada sam ja i zadovoljan kako su kod nekih berbe dosta slabije.
 

panci lj

Član
Tu od
11 Stu 2012
Poruka
263
Hm,veoma bitnu stavku kod proizvodnje nitko ne spominje ili veoma malo-STAJNJAK!(količina,vrsta,kvaltet i sam način pripreme zemljišta), :icon_rofl::icon_e_geek:
 

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
691
Oralo se na 25 cm,prefrezano 5 puta na dubini od 20 cm(ma prasinu Sam napravio od zemlje) gredice napravljene I u gredice kroz sredinu prokopan kanalic I nasut zero stajnjak debljine nekih 10 cm I ubaceno I neko plavo gnojivo koje smo dobili od odkupljivaca, okopane 3 puta dok nisu biljke dolsle do pola mreze,orezane na vrijeme,tretirane raznim zastitnim sredstvima sve po savjetu odkupljivaca, ma u sustini imale su njegu Kao malo dijete cak mozda i vecu-jednostavno je biljka prrzahtjevna za ovaj prinos odnosno ne rentabilna
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne bih znala što ti se dogodilo, ja kornišone imam sve skupa stotinjak metara dužine, prošle sam imala pedesetak, i to je sve.
Hajde mi, molim te, reci kako si ih orezivao i kada. Ja svojima samo listove trgam, nešto sam malo donjih vriježa pokidala na početku, jedno tri, četiri, i to je sve.
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
A kod mene borba sa bakteriozom,nikada u ovih sest godina koliko sadim kornisone nisam imao problema s time,ali eto,docekao sam i to. Bolest je toliko napredovala da sam danas nakon berbe poprskao cijeli nasad sa bakrom.
 

ivicavtc

Novi član
Tu od
31 Lis 2014
Poruka
6
A kod mene borba sa bakteriozom,nikada u ovih sest godina koliko sadim kornisone nisam imao problema s time,ali eto,docekao sam i to. Bolest je toliko napredovala da sam danas nakon berbe poprskao cijeli nasad sa bakrom.

S čime točno i kako ti je to utjecalo na cvijet i prinos? Imam sličnih problema, a nisam siguran šta da napravim u tome slučaju.

Jeli zna netko kolika je karenca za Nordox 75 WG na krastavcima?
 

klint1

Član
Tu od
17 Lip 2015
Poruka
57
Nordox ne na krastavac.On je odlican bakreni preparat ali bakar nesmije na biljke u trenutku cvatnje
 

klint1

Član
Tu od
17 Lip 2015
Poruka
57
Od bakra na biljkama odpadaju cvijetovi.Ja recimo vanjsku papriku kad ima dovoljno zametnutih plodova ošpricam nordoxom.I ona tada veci dio cvijetova odbaci.
 

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
stavi pola doze Nordoxa od onoga sto pise i nemas brige. ima sredstava koji u sastavu imaju manje bakra ali nemas potrebe kupovati to. nakon nekoliko dana poprskaj sa Ortivom i svi bolesni listovi ce izgorjeti,i dalje ce sve biti dobro. kod mene je dobro sada. napravi to jos danas pred kisu. nakon toga niti jesti niti prodavati,samo za fírmu ako imas ugovor
 

laki88

Novi član
Tu od
18 Kol 2015
Poruka
1
Pozdrav svima,novi sam na forumu i u proizvodnji kornisona.Posadio sam 1500 semenki 17.6. a rasadio u plastenik 8.7.berbe su pocele pocetkom 8. meseca biljke su jako bujne imaju jako puno odmetaka ali malo ploda beremo oko 20 kg dnevno.Zaperke nismo kidali samo smo ih dizali uz kanap,prilozicu slike slikane danas pa ako neko moze da mi kaze kako da povecam rod ako vec nijekasno,hvala unapred.

viewer.php
[/URL][/IMG]
viewer.php
[/URL][/IMG]
viewer.php
[/URL][/IMG]
 

qwerty

Novi član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
13
Može li mi neko preporučiti adekvatnu zamjenu za fungicid Revus ?
Navedenog nema na tržištu u BiH.
Hvala unaprijed.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pergado, ali....hm.....
Pergadoo ima samo 5% mandipropamida, dok ga Revus ima 25%.; sada, to bi se moglo lako riješiti sa pet puta većom dozom za isti učinak, ali Pergado ima i mankozeba 60%, pa ja sada ne znam nebi li to bilo previše mankozeba po jedinici površine, a niti kako bi to sve skupa financijski ispalo.

Ne bih preporučila jer zbilja pojma nemam.

Eh, sada, ako ti želiš istu aktivnu tvar, onda je to sve što ja znam, ali ako je tebi bitno samo plamenjaču riješiti, onda mirne duše to možeš napraviti Ridomilom ili njegovim genericima.. Ili ako još nema znakova bolesti, Quadris će to fino pokriti, a i još neke bolesti uz nju.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Jeli zna netko kolika je karenca za Nordox 75 WG na krastavcima?
Vjeruj mi, nema frke za bakarni preparat.. Hodam mnogo po terenu, u opisu posla mi je to, i svi tretiraju bakrom, jer je bas mnogo bakterijske plamenjace na terenu. Cak tretiraju i sa Cupra blau, on ima jos vecu karencu od Nordoxa. Preporucujem ti Funguran, njegova karenca je 7 dana, 50% bakra. Ko god je radio bakarnu zastitu, oporavio je zasad, ko je preskocio, sve je palo u vodu. A sto se tice svjetova, i nije to bas tako.. Ja sam u cvijetu poprskao paradajz i nijedan cvijet nije otpao.
 

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,962
Jeli zna netko kolika je karenca za Nordox 75 WG na krastavcima?

http://www3.syngenta.com/country/hr...stitu_bilja/Fungicidi/Pages/Nordox_75_WG.aspx

- plamenjače krastavaca, lubenice i bundeve (Pseudoperonospora cubensis) u koncentraciji 0,15%. Sredstvo se u krastavcima smije primjenjivati samo prije početka cvatnje.

Ne znam kakvu proizvodnju imaš ali nordox nije registriran za krastavce, pogledaj si FIS bazu.
Za kornišon u slučaju plamenjače imaš Neoram WG, Ranman 400sc i Ranman TOP.

Vjeruj mi, nema frke za bakarni preparat.. Hodam mnogo po terenu, u opisu posla mi je to, i svi tretiraju bakrom, jer je bas mnogo bakterijske plamenjace na terenu. Cak tretiraju i sa Cupra blau, on ima jos vecu karencu od Nordoxa.

U tome i je problem što ne znamo što jedemo, ja bi svim tim proizvođačima ključ u bravu. Minimalna karenca za nordox je 14 dana i to za rajčicu i bundevu, za ostalo je duže.

Šta se cvjetova tiče, ne moraju otpast ali se smanjuje oplodnja.
 
Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh