B
brundalo
Guest
Re: Ljulj
Decko hvala na savjetu. Ja san to vec sve zna ali ima problem i to ne mali na kojega mi ni strucnjaci nisu dali odgovor.
Naime ima normalno njesta di bi moga iskopat tih nesretnih 30cm tla ali 99% se ne moze ic ispod 5 cm. A sta sa time? :scratch :scratch :scratch
Inace sta se tice onoga misanja zemlje ja mislin da bi to najbolje bilo stavit u gradjevinsku mijesalicu i otprve sve dobro izmisat i onda pravac.. analiza
E iman jos jedno pitanje. Koliko je ljulj otporan na gazenje i ispasu, posto sumnjam da ako ga i uspijem posijat da cu uspit napravit sijeno, vise bi ga koristija za ispasu i za kosenje i trosenje u svjezem stanju. Ima li kakva druga trava koja bi se mogla tako koristit ili mozda leguminoza? :scratch
cabage kaže:Ne znam bi li skodilo da je zemlja alkalna, to bolje bogec zna. Moje neke parcele imaju ph 7,4. Uglavnom vecina je od 6,5 do 7,0. Ja sam radio analizu preko Podravke i u poljoprivrednom institutu u Zagrebu, ali preko Viro d.d. Mozes i u Osijeku, Zavod za tlo, lijepo ih nazoves i oni ti objasne proceduru, ovisno za koju kulturu trazis. Telefone potrazi na internetu.
Uzorkovanje.... najbolje na sto vise mjesta na parceli. Primjerice hektar. Uzmes dijagonalu i na svakih par metara iskopas rupu dubine cca 30 cm. Tada uzmes stihacu i odrezes jedan komad u rupi debljine 3-5 cm do cijele dubine rupe. Tada na stihaci nozem odrezes krajeve zemlje, tako da dobijes, nazovimo to tako, ciglicu, koja je jednako siroka i gore i dolje, tako da uzorak bude jednak po cijelom presjeku. Tu zemlju stavis u kantu ili tacke i odes kopati drugu rupu, i tako sto vise to bolje.
Na kraju svu zemlju koju dobijes u onoj kanti ili tackama, dobro promijesas i odstranis pola. Zatim opet ostatak dobro promijesas i opet odstranis pola. Pa opet isto i onda odstrani za otprilike kilogram zemlje i stavi u vrecicu. To ce biti uzorak za analizu koji bi trebao biti valjan pokazatelj prosjecne kvalitete tla na tvom zemljistu.
Decko hvala na savjetu. Ja san to vec sve zna ali ima problem i to ne mali na kojega mi ni strucnjaci nisu dali odgovor.
Naime ima normalno njesta di bi moga iskopat tih nesretnih 30cm tla ali 99% se ne moze ic ispod 5 cm. A sta sa time? :scratch :scratch :scratch
Inace sta se tice onoga misanja zemlje ja mislin da bi to najbolje bilo stavit u gradjevinsku mijesalicu i otprve sve dobro izmisat i onda pravac.. analiza
E iman jos jedno pitanje. Koliko je ljulj otporan na gazenje i ispasu, posto sumnjam da ako ga i uspijem posijat da cu uspit napravit sijeno, vise bi ga koristija za ispasu i za kosenje i trosenje u svjezem stanju. Ima li kakva druga trava koja bi se mogla tako koristit ili mozda leguminoza? :scratch