HURLIMAN daj mi reci kako si gnojio i koliko Ideš li s prihranom i u kojoj fazi
Ja jučer pokosio ljulj.danas sam ga obrnuo. Sutra ga mislim pobalirati. Malo ga je mraz pofurio jutros, malo če ujutro i to če pomoći da malo provene.
Ima li tko iskustva više u ovoj kasnoj košnji? Meni je to 2. puta. 1. puta je bilo solidno.Možda previše vlage ali su krave jele ko lude:rolfer:
Što se tiče inokulanata, za baliranje su isto super. Oni imaju svoju funkciju u spremanju silaže ili sjenaže bez obzira jel u trap(silos) ili balu.Poboljšanje je neupitno. Za baliranje još nisam koristio jer nisam imao dozator. Igrom slučaja bio sam na jednom predavanju u Austriji preko firme ŠAUMAN-agri. Odgovorio sam na nagradno pitanje o utjecaju inokulanata u silaži i sjenaži i dobio inokulant za sjenažu za 50 tona.Kad mi je tip donio boćicu ponudio mi je i dozator za balirku. Ja ko ja naravno kupio.Moram to sad montirati. Ja imam balirku Krone KR130 dimenzija bale je 130x125 cm na lance i letve. Jako lagane za tjerati.Bale su jako dobro zbijene i nekvare se uopče.Koštala me 5000 eura.teral sam ju jedanput u ravnici s štoreom 404. Omotač je SUPER TINO stražnji utovar 750 folija radi ko zmaj. Koštao me 3700 eura.Smatram da je bolje i jeftinije raditi sjenažu samoutovarkama s više noževa.Ja sam prošle godine kosio polovinom Novembra i nisam puštao da provene. Bilo je oblačno pa sam se bojao da ne pokisne. Radio sam samoutovarnom prikolicom i bilo je odlično. Koliko sam ja primjetio, krave bolje jedu kad je sjenaža vlažnija. Ove godine nijednu travu nisam puštao da provene i sjenaža je super, krave je odlično jedu. Samo sam, pošto radim prikolicom u silos, koristio inokulante. Čini mi se da za rol bale inokulanti nisu nephodni, gledao sam rol balu lucerke rađenu bez inokulanta i bila je odlična. Zato mislim da za bale nisu potrebni, jer ako je lucerka bila odlična, onda za ljulj nema problema.
Koje dimenzije bale pravi ova tvoja balirka, jeli teška za tjerati? Jesu li lanci ili valjci? Kako te služi ovijač, koja je marka i koliko si ga platio, ako nije tajna?
Dozator sam platio 900 kn. Nema spremnik. Moram nekakav naći . Mislio sam 70-100 litara. Zapravo bi se to moglo napraviti od pumpice za brisače , neki spremnik i diza za špricu koje ima širok snop.
Počeo sam gnojiti travnjake zrelim stajskim gnojem.Nakon gnojidbe mislim lagano to podrljati a sjemena puno pa razmišljam da ga malo bacim prije drljanja???