Ovo što je Bogec pisao, mislim da se odnosi na sadržaj proteina u suvoj masi. Što se tiče tog da pokušaš da na njivi dobiješ izbalansiran obrok, bojim se da to neće ići baš lako i jednostavno.
Neznam imaš li sad u obroku sjenažu graška ili to tek planiraš uvesti u ishranu. Ovaj obrok koji trenutno imaš, mislim travnu sjenažu i sijeno lucerke sadrži dosta brzo razgradivih proteina pa ti uz to treba i brzo razgradiva energija. Takvu energiju sadrže upravo žitarice, Tritikale je dobar jer sadrži dosta energije i proteina, Zob je nešto slabija dok kukuruz ima dosta energije ali je nešto sporije razgradiva. Znači, uz ovaj tvoj voluminozni obrok gledaj da Tritikale bude zastupljen bar nekih 40 procenata dok kukuruz slobodno smanji ispod 30%. Nisi rekao jel imaš još neke proteinske komponente u smjesi, sojinu ili suncokretovu sačmu? Mislim da bi i njih trebao uključiti, jer potrebe krava za proteinima teško ćeš podmiriti samo iz kabastog dijela obroka.
Recimo potrebe krave za proizvodnju 1 litre mlijeka sa 4% masti i 3,2% proteina iznose: 3,17 MJ NEL i 85g proteina. Na to treba dodati i uzdržne potrebe koje bi za kravu tjelesne težine 650 Kg bile: 35 - 40 MJ NEL i oko 500g proteina.
Sjenaža trava sadrži u 1 Kg od 51 - 53 g proteina i 2,0 - 2,3 MJ NEL zavisno od toga koji je otkos po redu, dok sjenaža Lucerke sadrži oko 58g proteina i oko 1,5 MJ NEL.
Tritikale sadrži oko 124g proteina i 7,32 MJ NEL
Kukuruz ima oko 95g proteina i 7,32 MJ NEL
dok npr. Sojina sačma ima nešto preko 480g proteina i oko 7,6 MJ NEL
Ovo su ti podaci iz nekih tablica koje je radio Sano mada su oni i iz nekih drugih izvora isto tu oko tih vrijednosti, ne razlikuju se mnogo. Ovo su sve neke prosječne vrijednosti i njih tako i uzimaj kad sastavljaš obrok. Znači neka veća ili manja odstupanja su moguća ali barem imaš neke okvirne vrijednosti.
Znam da ovo sve izgleda komplikovano al pokušaj doći do nekih knjiga ili bar na netu pogledaj šta ima o ishrani krava, pa se i na taj način malo "naoružaj"
znanjem. Ja imam ovdje nekih knjiga u PDF-u o ishrani, silaži, muži itd. al sam malo lijen za čitanje a nemam ni nešto puno vremena pa tako da to za sad stoji i "skuplja prašinu".
Spomenuo si nešto o problemima sa sadržajem uree u mlijeku. Kod nas ne kontrolišu ureu pa me to nije nešto posebno interesovalo tako da neznam ni kolika bi trebala ili smjela biti :scratch. Mislim da je ona povezana sa sadržajem proteina u obroku i to onih razgradivih u buragu al nisam siguran. Nije me to interesovalo pa nisam "pazio na času" :mrgreen:
Ovo bi možda više bilo za temu o ishrani krava, bojim se da smo ovdje otišli malo u off topic :madmana: