• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krmno bilje i travnjaštvo

• Temu pokrenuo matija
  • Datum prvog posta

Institut

Član
Tu od
18 Sij 2009
Poruka
158
urea se uopče ne preporuča za travnjake radi predugod djelovanja i u tlu, nakon KAN-a se ne preporuča kušnja barem 3 tjedna a za ureju barem 5 i to je upitno dal je dobro

Kazu da treba proci barem 20 dana od gnojidbe do nove kosnje al to tak i tak nije problem jer trava u idealnim uvjetima se kosi svakih 4 - 7 tjedana tako da je to ok. Tako je barem vani gdje godisnje izvuku i 5 - 6 otkosa uz navodnjavanje. Kod nas je vec drugaciji slucaj. Jedino lucerna daje cca 4 otkosa u nasim prilikama.

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
barem 20 dana za kan, za ureju više, sve ovisi koje livade gnojiš, ako gnoiš starinske i kosiš 2 puta na godinu dok se več samo po sebi osuši nema veze s čime gnojiš, ali ako imaš talijanski ljuj on je nakon prvog otkosa za 25 dana za kositi, a ako je slučaj ko kaj je bil i ove godine za prvi otkos gdje se nije dugo moglo na polje i prihrana se vršila kasno i skidal se isto 20 do 25 dana nakon pihrane, oni koji nisu imali hrane i prije, pa su imali problema

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Mašala ,što bi rekli naši Bosanci,još nikad nisam kosio do Božića ali evo još imam nešto malo ljulja ,taman za tjedan dana,pokvario sam miševima sve planove da se budu prehranjivali preko zime,košnja je na nekih 5-7 cm i bude to ispalo dobro i da dođe neka jača zima

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Evo ga nikad do sada,jutros su krave pojele zadnju zelenu travku za ovu godinu,ljulj se je počistio,ostalo je nešto prirodnih livada ali one neka budu kako jesu do proljeća

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,704
Evo ga nikad do sada,jutros su krave pojele zadnju zelenu travku za ovu godinu,ljulj se je počistio,ostalo je nešto prirodnih livada ali one neka budu kako jesu do proljeća
Ajkulo pa jel nisu prije par godina kosili i omatali iza nove godine(u siječnju):(giggle)::(giggle)::(giggle):

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
ma nisam,mislim da je to bilo 2011,član podravec i njegovi su bili u akciji spremanja tada a i mnogi drugi,ma ja nemam puno ali mi bilo žao da propadne do proljeća jer su mnogi kod mene tako nažutili nekoliko puta,ljulj im ušao previsok u zimu,do proljeća miševi i trulež napravili svoje i kada je došlo vrijeme nisu ga ni pokosili u proljeće samo uzorali

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
mi smo kosili 2005 ili 2006 neznam točno 8.1. jenimo je bila povišena ura, ovak je sjenaža bila odlična :)

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Ma ne sjećam se ni ja više ,ali je bila luda zima,susjed je 17.1 sijao pšenicu,bio je prilog o toj sijenaži u plodovima zemlje

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Naš ljulj, slikan prošli tjedan! Sva sreća kaj smo malo kasnije posijali pa nije prevelik za ovaj najavljivani snijeg.

gromil

Aktivni član
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
261
Molim da mi neko ukratko opise tehnologiju uzgoja ljulja,kad se sije,norma sjetve,kakva je gnojidba,kakve zahtjeve ima prema zemljistu,koji je bolji talijan ili englez... hvala unaprijed.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
MOj ti je savjet da prolistaš svih 160 stranica ove teme. Sve je napisano u detalje i napisana su razna iskustva ljudi, nakon toga ti sve bude kristalno jasno, ne budi lijen:)

Institut

Član
Tu od
18 Sij 2009
Poruka
158
Moram malo poslikat usjeve pa da bacim koju sliku na net, samo do sada je bilo blato do koljena na podrucju Rugvice pa se nije moglu u polje....

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Moze li mi neko reci jel bolje da bacam kombinovano 15 15 15 ili prihranu, u pitanju je obicna livadska trava, znaci vrlo malo drugog otkosa, sta mi je bolje? Hvala.

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
821
Jel to prirodna livada ili zasijana i jel držiš branu na hidraulici ili ju do kraja spustiš?

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,242
Prirodna, tj obicna livada.. Ovo su brane bas napravljene samo za drljanje krticnjaka, imaju cetiri krila koje su nekada krave i konji vukli, a iza je zasarafljena drvena greda koja ravna..
Pustim ih do kraja..

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
idući tjedan budem prošao sa običnom drljačom,prošle godine nisam ,pa sam fino uživao u košnji prvog otkosa:mad:::mad::,joj što ovi Slovenci rade zgodne drljače za livade,ah ti novci

Najnoviji postovi

Na vrh