• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krmno bilje i travnjaštvo

• Temu pokrenuo matija
  • Datum prvog posta

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Bacen KAN i podrljano,sad jos da hoce kisa bilo bi super.....muti se piri vjetar,naoblaceno....al od kise nista.:s:

tomo001

Član
Tu od
11 Pro 2012
Poruka
447
Kod mene prijepodne padalo, al po livadama nisam stigo baciti umjetno gnojivo, samo po ljulju i lucerni sam bacio.

Novajlija

Član
Tu od
8 Sij 2014
Poruka
325
I jel moze biti sta ako bacim umjetno gnojivo a ne padne kisa?? Znam da bi bilo idealno da padne a sta ako ne?

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
veći dio bude otišao u atmosferu,nažalost,jedino ako je jako gusta trava pa bude malo noćne vlage napravilo dobru rosu pa se bude istopilo gnojivo

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Drljane livada i bacanje umjetnog po ljulju kod mene po ljulju bačeno 250 kg/ha NPK15-15-15 od yare da vidimo dali je kaj bolji od petrokemije.

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=GXg158Uqrqs&list=UUcc6I-RZKLL9ONYfeotGXzg[/YT]

Posljednje uređivanje od moderatora:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
@Zekson;
Zašto prihranjuješ sa NPK 15 15 15, zar nebi bilo bolje sa KAN-om?

Posljednje uređivanje:

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
za oko 2 tjedna budem prihranio kanom i onda nakon svakog otkosa tak je član bogec na početku teme napisal prvo 3*15 i nakon 2 tj kan i opet nakon 2 tj kan valjda bu dobro a i kolega je s 15-ticom prihranil i ljepo se ljulj podignul:icon_wink:

Posljednje uređivanje od moderatora:

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
@zekson za 15-icu ti je već malo kasno,da je bilo prije mjesec,dva onda donekle ok al ovako??? 250 kg je stvarno full gnojidba samo pitanje kolko će toga bit iskorišteno...vjerujem da ti je poznata priča o sporoj razgradnji P i K u šta ćeš se najbolje moć uvijerit kad odeš na njivu za dva tri tjedna a gnojivo još stoji na površini.....
Također @Dado puno više mi se zviđa lagano drljanje nego ovo poravnavanje šinama,drljanjem biljkama daješ zrak,kupiš ostatke,unosiš gnojivo u tlo ako si bacio,a sa šinama još više zbijaš ,jedino krtičnjake riješavaš....
-Moje mišljenje,al svako radi onako kako misli da mu je najbolje!!! :icon_thumright:

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
za oko 2 tjedna budem prihranio kanom i onda nakon svakog otkosa tak je član bogec na početku teme napisal prvo 3*15 i nakon 2 tj kan i opet nakon 2 tj kan valjda bu dobro a i kolega je s 15-ticom prihranil i ljepo se ljulj podignul:icon_wink:

Mislim, zapravo siguran sam, da ti za 2 tjedna bude kasno za bacanje KAN-a jer treba minimum 20 dana od prihrane KAN-om do košnje, a vjerujem da se za mjesec dana bude kosilo naveliko. Za 15-15-15 ti je sad kasno što se tiče prvog otkosa, a i upitno je koliko će se razgradit (jedino ako je noćas bilo puno kiše). Ovih dušičnih 15 se bude razgradilo i to će ti izvući solidan prvi otkos s obzirom da si bacio puno gnojiva.
Uglavnom ja na tvom mjestu ne bi više prihranjivao za prvi otkos, bolje čuvaj KAN za drugi otkos.

tomo001

Član
Tu od
11 Pro 2012
Poruka
447
Jel počeo tko kositi ljulj? Kod mene neki već za vikend izbalirali, ja svojeg planiram kositi otprilike 10.-15. travnja.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I ja mislim da nebude nikaj prije 15. 4., a sad još najavljuju i zahlađenje, sve bude malo stagniralo!
No kad krene, onda bude akcija svaki dan, ljulj, pa sjetva, sve bude tu negdi....nadam se da bude ljulj barem tjedan dana prije sjetve da nebude gužve!

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Ma sve se bude naguralo onaj tjedan prije Uskrsa garant. Ja planiram ljulj vikend prije, a sjetva kad se riješi ljulj ili čak i istovremeno. Bit će napeto. Treba sad podmazat i servisirat sve strojeve jer onda ne bude vremena

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Istina da, ljuljevi se budu skinuli sigurno prije Uskrsa, ovogodišljni u rolo bale, a stari idu samoutovarnom u silos, tako da bude zezancije 3-4 dana s tim od košnje do izvoza bala, odnosno spremanja u silos...pa odma gnojnica na stare ljuljeve i oranje!
A sjetva ako bude išta priej Uskrsa dobro, a ako ne bude sve odmah iza Uskrsa.
Kosilica je spremna, prekretač isto, treba još sredit sijačicu, sjetvospremač ču danas vjerojatno pripremit i ostaje pranje 4 traktora te zamjena ulja i filtera u njih 3 i onda smo gas!

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Dado puno više mi se zviđa lagano drljanje nego ovo poravnavanje šinama,drljanjem biljkama daješ zrak,kupiš ostatke,unosiš gnojivo u tlo ako si bacio,a sa šinama još više zbijaš ,jedino krtičnjake riješavaš....
-Moje mišljenje,al svako radi onako kako misli da mu je najbolje!!! :icon_thumright:

Ja to više radi krtičnjaka da ih poravnam i zatrpam rupe u zemlji jer kad kosim skačem u traktoru za poludit,ai nije zemlja u sijenu kad se balira.

Što se tiče gnojidbe ja svaku jesen na 1. jutro odvezem 3-4 prikolice stajnjaka. No ne svake godine na istu livadu,nego svaku drugu godinu. Jer umjetno gnojivo da se s njime gnoji je skupo.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
KAN 250 kn,ja bacim oko 50kg/k.j na travne smijese i prirodne livade i bude ok,tak da nisu neke pare. ...na ove travne smijese ni nesmijem vise,jel neznam ko bi to uopce pokosio,kad polegne,pomelja se a mase ko u prici... Prosle godine bilo 14rolo bala sijenaze na k.j
Sanana kakvu samoutovrku imas i jel se moze sijenaza s nekom od 5-6 nozeva radit i jel bude to cemu???

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Imam MENGELE malu LW 19, ima 4 noža i rez je na 30 cm i radimo s njom pošto bolju nemamo i bude dobro.
Napravili smo i jedan nož s kojim siječemo sjenažu dok se izuzima iz silosa.

Ako imaš prikolicu s manje noževa, bitno samo da je red što veči tako dok kupi da ulazi puno mase u nju pa onda su bolji rezovi, jer ako je mali, tanak i slab red, masa se dosta provlači između noževa. Jbg, nije baš bajno, ali napravi bolje nego da nema ni jednog noža.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
120 kn rolo bala,pa si mislim bolje za te novce sto bi dao za baliranje dat za samoutovrku pa sam radit,kad hocu i kako hocu....
Prosle godine za rolo baliranje za 50kom dao 6000,a za te novce kolko vidim po oglasnicima se moze jako dobra samoutovarka uzet,a koristila bi mi i za dovoz zelene mase.....
E sad.... traktor je imt 542pa u obzir dolazi samo nesto manje...

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
821
Imam MENGELE malu LW 19, ima 4 noža i rez je na 30 cm i radimo s njom pošto bolju nemamo i bude dobro.
Napravili smo i jedan nož s kojim siječemo sjenažu dok se izuzima iz silosa.

Ako imaš prikolicu s manje noževa, bitno samo da je red što veči tako dok kupi da ulazi puno mase u nju pa onda su bolji rezovi, jer ako je mali, tanak i slab red, masa se dosta provlači između noževa. Jbg, nije baš bajno, ali napravi bolje nego da nema ni jednog noža.

Jel imaš možda sliku svoje prikolice, jer možda ima moj susjed istu?

Najnoviji postovi

Na vrh