Samo ti delaj rupice dok ti još idu, ni to ne bu išlo vječno - ak sudim po našem dedi, do osamdesete bu - tak su bar mamica tvrdili i zaklepali se v drugu sobu.:biggrin:
Ne znam muhač sigurno, rupica je rupica. Takve rade i moljci i drotari (žičnjaci) -
veli puknuti da su crvići bijeli - to će onda biti moljac.
On ima i smeđe kukuljice - liće na one duguljaste smeđe morske pužiče
Evo slike gusjenice - zapravo ličinka krumpirovog moljca i kukuljice u koju se učahuri i iz kojje izlazi kao leptir. -
Šteta koju radi ličinka -
Iskreno, ne znam jesu lii i ličinke žičnjaka bijele boje. Ja sam vidjela bebe žičnjake i odrasle u svijetlosmeđoj boji - predpostavljam da ličinke mogu biti bijele, ali u ovo doba godine je vjerojatnije da je razvojni ciklus završen kod njih i sada se nalaze samo odrasli oblici.
Lerptiri su još uvijek aktivni pa ...ne znam.....
U svakom slučaju žičnjaci su povoljnija opcija od moljca jer šta su napravili - napravili su - to je to.
Moljac će štetu raditi i dalje u skladištu - zato je dobro, ako se ustanovi da je on u pitanju napraviti insekticidnu zaštitu skkladišta prskanjem prostorije Actelekom da se prekine razvojni krug.
U polju se malo toga može napraviti kao preventiva ili liječenje - bilo je svojedobno nula posto dozvoljenih gomolja zaraženih tim štetnikom u distribuciji sjemenskog materijla. To govori o kakvom je potencijalnom problemu riječ. Mislim da je i sada tako, no nisam u toku.