• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Ove godine bi trebao mladi krumpir biti na dobroj cijeni s obzirom da je vani sadnja kasnila cirka mjesec dana.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pozlatile ti se riječi.
Ja prodajem uvijek po deset kuna - nadam se ove godine dvanaest, barem početno.
.

dady

Član
Tu od
22 Sij 2015
Poruka
139
pozdrav došlo vrijeme za gnjoidbu krumpira pa me zanima što mislite o kombiniaciji 15-15-15+kan ili yara mila complex ili kan+urea,u predsjetvenoj gnjoidbi sam koristio 7-14-21

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
pozdrav došlo vrijeme za gnjoidbu krumpira pa me zanima što mislite o kombiniaciji 15-15-15+kan ili yara mila complex ili kan+urea,u predsjetvenoj gnjoidbi sam koristio 7-14-21

Ovisi kako radiš - hoćeš li okopani krumpir nagrtati, ili misliš već nagrnuti krumpir prihranjivati.
Kalij i fosfor su slabo pokretni u tlu i vežu se na čestice tla. Spuštaju se godišnje nekih dva milimetra ispod zone na koju su deponirani - to znači da granule koje su iznad zone korijena neće biti iskorištene te godine, nego dok se mehaničkom obradom tla ne premjeste u dublju zonu, a i gornji sloj tla je većinom uvijek suh i to dodatno sprječava asimilaciju.
Dušik se spušta kišom prema dolje, a ide i razgradnjom prema gore, pa ga biljka usvaja i korijenom i listom.

Ako si slogove okopavanjem razgrnuo, dobra je petnaestica jer je ona lakotopiva i brzo se razgrađuje. U ovoj fazi je dobar dodatni dušik za podizanje lisne mase.
Kan se razgrađuje brzo, ureja ima djelovanje dio odmah, dio sa zadrškom (duži vremenski efekat prihrane, iako ona djeluje kiselo, ali krumpiru aciditet ne smeta ako tlo nije samo po sebi pretjerano kiselo.)

Ako si u startnoj gnojidbi dodao dovoljno NPK nije potrebno kompleksno gnojivo, bude dobro samo mono dušično, ako nisi, može i petnaestica, bilo koja. (budi hrvat domoljub i uzmi našu kutinsku - dobra je...hehe i hi hi....)

dady

Član
Tu od
22 Sij 2015
Poruka
139
Hvala na odg. Krumpir je već nagrnuti

Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Puknuti, opet si promašil šefa i stanicu - zahvala ide meni a ne @dadyu, pomisliti ću javno i glasno da me nevoleš više pa je to kažnjenička bojna. .:icon_rofl::icon_rofl::icon_rofl:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
a mobitel čerice , sve je malo zbrkano stisnuto ko pimpek u kupačim gačama , nemreš znati jel više valja ili ne

Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Bravo!

A kod mene počelo branje.
Prekjučer smo ga mi jeli prvi puta, a kroz koji dan će ga jesti i moji kupci.
Neka se još malo udeblja, da bude deblji i novčanik. :icon_weed:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,584
Tak ti je to kad nema krova nad glavom, :mur: ali moguće bu moj dulje trajal, :icon_thumright: a novčanik bu jednako tanki kak i sad. :(

Želim ti da dobiješ puno debelih i uspješnu prodaju. :icon_super:
Na koncu niti ove godine nisam kupil friško sjeme, opet prebran stari dobri desire.

gusta

Član
Tu od
27 Pro 2012
Poruka
235
kupljen sjemenski krumpir , izaslo 10 posto nakon mjesec dana , samo nekakve kvrzice po njemu rastu, nisu koristeni ni herbicidi ni fungicidi, dali netko zna odgovor?

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,082
Moj danas pofrezan, urea prije frezanja posipana i upravo kiša pada, odrađeno taman na vrijeme

Prilozi

• ACC0871F-3AC9-4354-AB7F-66CF8EC154B7.jpg
    ACC0871F-3AC9-4354-AB7F-66CF8EC154B7.jpg
    82.8 KB · Pregleda: 76

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,584
Nažalost ima. :(
Već ima i jaja na listovima.:mur: Vjerojatno zato kaj je neposredno pored sadašnjeg krumpira bil krumpir prošle godine pa nisu trebale daleko putovati.

Krumpironja,
zakaj urea pod frezu? Mislim da na taj način "hraniš" korov po cijeloj površini. :(
Ja sam zaoral stajnjak, dodal u jarke 0-20-30 i na njega malo zemlje prije polaganja sjemenskog krumpira. Kod frezanja nisam dodaval ništa, ali prije zagrtanja dodam kan ili mješavinu kana i uree uz red i onda ga zagrnem plugecom jarkačem.

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Kod mene se tek pojavio, a zlatica kao u priči. Listić veličine kao nokat izbio iz zemlje, a na njemu položena jajašca. Zašli redom da ih pokupimo, na jednom mjestu ih je bilo čak sedam odraslih uz istu stabljiku.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,082
Ja sam vecinu trave rijesio jer sam posprico nakon sadnje redove, ovo je bilo da okrenem zemlju i prođem sredinu, a zlatica mene ne brine ja cekam da se mlade naprave i onda prođem sa mospilanom u 15min ih nema više

Najnoviji postovi

Na vrh