pa ima li uopće koja povrtlarska kultura koja je osjetljivija od krumpira![]()
paprika,pola stupnja ispod nule...
pa ima li uopće koja povrtlarska kultura koja je osjetljivija od krumpira![]()
johabi imam kuci jedno 50kg lisete od lani...to bi posadio, pa sta bude
Lani je kupljeno sjeme sa deklaracijom...nije nadvodnjavano, krumpirici su sitni, ali zdravi, poceli su klijat...sta da ocekivam?
A onda bi jos za bjelu ranu kupio kupio monaca nesto...ti si reka adoru, al kazu mi da je monaco ukusniji...
Jel znas sta o tim oboljenjima lisete u nasem kraju, cudno mi je da se svima pojavu crne pjege i oboli vrh...
Mona lisa,je malo kasnija od jerle ili adore,prekrasna glatka,duguljasti gomolji.valjda vrh gomolja,
al ne znam provjereno, tako su mi prepricali ljudi sta u nas duze sade...
Kod nas domacinstva i ugostitelji najvise traze lisetu i monalisu, to su krumpiri koji se stvarno prodaju bez problema!
E sad meni treba nesto osobina lisete a strah me riskirat samo s njom zbog tog oboljenja, mada kod kuce u vrtlu vec 10ak godina sadim 10ak kg bas lisete i nikad problema...
Imam trziste za 5-7t takvog kumpira po 3-4 kn i to bi mi bila steta propustit!
moj prijatelju sadnja ni blizu eto snigaEvo jednog članka na temu gnojidbe krumpira Megagreenom http://www.gnojidba.info/gnojidba-povrca/folijarna-gnojidba-krumpira-gnojivom-megagreen/.
Polako, počinje priprema sadnje, pa ako se razmišlja što i kako gnojiti; vrijedi pročitati![]()
Evo jednog članka na temu gnojidbe krumpira Megagreenom http://www.gnojidba.info/gnojidba-povrca/folijarna-gnojidba-krumpira-gnojivom-megagreen/.
Polako, počinje priprema sadnje, pa ako se razmišlja što i kako gnojiti; vrijedi pročitati![]()
eto, ja malo probao s tim famoznim megagrinom ili kako se sad po novom zove fitolife...
varam te bože, osim kaj sam si svu špricu zbetoniral s njim...možeš miješat kolko oćeš, al kamen je kamen pa makar bio i nano mljeven...
nekakve je rezultate pokazao jedino kod uzgoja prijesadnica, ali i to je dosta diskutabilno, tak da je to bio zadnji preparat takve vrste koji je bio kod mene...
neš me više...:axe:
Klasična hrvatska posla; mutičarenjeMEGAGREN-prije 11 godina je od strane proizvođača bio reklamiran kao spasonosni lijek protiv raka.Sjedište su imali u Zg.,znam pouzdano,jer sam sa mužem išla po njega sa svom medicinskom dokumentacijom-na njihovo insistiranje -za moga oca.Ukratko,kada smo stigli u privatnu"polikliniku" u sobici je sjedio "doktor" u bijeloj kuti,pruženu dokumentaciju mi uopče nije ni uzeo iz ruke,a kamo li pročitao,naplatio 1050 kn.,tutnuo šablonsku tablicu upotrebe u ruku i rekao,doviđenja,sljedeći. Tata je,naravno umro.Godinu-dvije sam pratila u večernjem listu njihova reklamiranja_možda i više-a onda je iznenada sve stalo.Nakon ,ne mogu točno reći koliko godina ,zapazila sam opet njihovo oglašavanje.Ovoga puta,ako se dobro sjećam,sjedište im je u Osijeku.Ovaj puta je Megagren spasonosan ze biljnu folijArnu upotrebu a čini mi se da ga opet prodaju i za ljdsko zdravlje..
Tu se slažem; treba izvagati učinak i dobit i onda odlučiti. 8)Inače,bio u pitanju Megagren,ili bilo koje folijarno gnojivo,oduvjek sam bila sumnjičava u njihovu efikasnost.mislim da nemaju neko značajnije djelovanje,iji bar ne u onim dozama koje su preporučene.A ako se doze povećaju do granice kada se može dobiti pozitiveAN efekat,financijska strana daleko prelazi granicu isplativosti.
A sa prof. Borošićem (koji je bio i moj profesor) se ne slažem; štoviše vrlo nekorektna izjava; jednostrano trpati sve u isti košPovođena ovom sumnjom,prilikom susreta sa profesorom borošićem sa agronomskog fakulteta u ZG.postavila sam mu pitanje:dali folijarna prihrana ima neko bitno značenje;ili je to samo sveta vodica.Odgovor je bio;uz smiješak-sveta vodica.-uz obrazloženje-folijarno se hRanjiva usvajaju samo kada na listu ima vlage.Aosim toga pokušajte se vi najesti tako da samo udišete paru iznad lonca.
Klasična hrvatska posla; mutičarenje.
Tu se slažem; treba izvagati učinak i dobit i onda odlučiti. 8)
A sa prof. Borošićem (koji je bio i moj profesor) se ne slažem; štoviše vrlo nekorektna izjava; jednostrano trpati sve u isti koš. (Moj odgovor na tu tvrdnju ima u svakom potpisu mog posta :rolleyess
.
A što se tiče efikasnosti folijarne gnojidbe; kao i svaki tehnološki zahvat ima svoje preduvjete da bi bio učinkovit.
Prvi pisani dokument koji govori o učinku gnojidbe preko lista datira još iz 1676. godine, kada Mariotte spominje upotrebu mješavine pepela drveća, organskog gnojiva i mljevenog vapnenca u vodenoj otopini za gnojidbu biljaka preko lista. Preteča prave folijarne gnojidbe je primjena željeznog sulfata u tretiranju klorotičnih trsova vinove loze koju spominje Gris 1844.
Toliko o znanstvenoj korektnosti :mrgreen:
A što se tiče trenutne ponude doista ima svašta.
Evo jedan primjer; jedno folijarno gnojivo koje sam dosta često koristio (i dalje ga preporučam) je Zintrac 700 (cink) gdje 1 litra proizvoda teži skoro 1,8 kg. Zar bi "sveta vodica" težila skoro 80% više od 1 litre vode? :supris:
Što se toga tiče upiti na PP (cijene, rabati, dostava i ostalo). Ima ga dosta na zalihi :weedman:...za Microphos gnojivo a to gnojivo je toliko novo na tržištu da mnogi nisu ni čuli za njega i kad bi ga pokušali tražit mislim da bi brzo odustali ako ne zbog nemogućnosti pronalaska a ono zbog cjene..
Pozdrav.