I
ihorzic
Guest
e pa lipi m,oji sretno Vam i beričetno bilo .
evo i ja sam prošli vikend posadija 800kg, pa sad šta bude
Sadija sam ih plitko tako da je vrh gomolja samo par centi ispod površine zemlje, pa ću ih nagrnit čim niknu.
Nego triba bi mi savjet kako se borit sa korovom, jer mislim navodnjavat krumpir tako da će korova siguro bit dosta, a ne znam kako ga najefikasnije suzbit
Najprije hvala na savjetu, ajme blago ti se lako je ovako sadit krumpir sjedeći.Za borbu protiv korova u krumpiru najbolje je tretirati (najčešće se tako i radi) nakon sadnje a prije nicanja krumpira. Postoje više herbicida za ovu primjenu na jednogodišnje uskolisne i širokolisne korove na bazi djelatne tvari pendametalin (Ston, Dost, Panida Grande), flufenacet(Tiara WG60), metribuzin(Sencor, Dancor, Metriphar itd), flukloridon(Racer, Roko itd). Treba paziti na fitotoksičnost jer neke sorte krumpira (Jerla) ne podnose metribuzin. Isto tako aplicirati je poželjno pred kišu(ne obilnu) kako bi učinak pripravka bio što efikasniji.
Evo posadio i ja krumpir prije tjedan dana, bili su idealni uvjeti - zemlja idealna, vlaga i temp tla idealni.
A ja već razmišljam o navodnjavanju:rolleyess:, baš sam bija gledat rasprskivaće, vjerojatno ću u Sjemena uzet super gold rain 320/450ovaj roko koristim u suncokretu, odmah poslije sadnje i nema ništa korova......
u slavoniji još nema ništa od sadnje, ne da je vlažno, nego je blato......ako ostane sunčano barem 7-10 dana, onda bi mogli i razmišljati o sadnji......
ja sam isto razmisljo o gold reinima cjena po komadu je oko 90knA ja već razmišljam o navodnjavanju:rolleyess:, baš sam bija gledat rasprskivaće, vjerojatno ću u Sjemena uzet super gold rain 320/450
Doktore i tebi hvala na MIcrophos-u.
Monalisa-bjeli (žuti)
Bella Rosa-crvena sorta
Balatonska ruža-krvavo crvena
Nije mi jasno kako se mučite zagrtat krumpire sa motikom,grabljicama....!
Mi smo nekada,prije 35 god.sadili sa kravicama.
Otvorila se brazda u zemlji plugom,po brazdi se posipalo umjetno,a zatim smo u brazdu,sve na dužinu stopala(ispred svakog stopala)stavili sj. krumpir.Ako je zemlja bila dugačka rasporedilo nas se više, na više relacija.Zatim smo zatvarali brazdu, isto plugom,ali ne sa dubokim zahvatom (oko 7 cm).I išlo je to i tako.
Na ovaj način kako je Petulla sadio,poluautomatski,kod mene se na dan posadi od 3-4 jutra površine.
Pozdrav krumpirašima!
Sjećam se i ja ove sadnje na manjim parcelama ali sada je nezamislivo bez traktorske mehanizacije na većim površinama. Ja sam ove godine posadio sortu Almera tvrtke Agrico Nizozemska, polu rana bijela sorta, odličnih prinosa i oblika ploda. Izvori govore da je rodnija od Jerle i Adore jedino treba paziti kod upotrebe dušika. Kod prihrane, prilikom nagrtanja, deponatorom prihraniti sa mineralnim gnojivom(15+15+15 ili sličnim omjerom) umjesto nekim dušičnim gnojivom. Biljka bi produžila vegetaciju(povećanje lisne mase) umjesto da stvara stolone i puni gomolje.Ma i ja napravim brazdu plugom a i mogu je zagrnit bočnim tanjurom (ili po dalmatinski pijatom) dok radim brazdu za sljedeći red, ali mi je problem šta želim da mi je razmak među redovima 60cm, a kad su mi na Benassiju 3 noža sa svake strane(a iza plug) onda bi dok frežem i radim brazdu ako bočnim pijatom zavaljujem prošli (već posijani red) u tom slučaju bi mi međuredni razmak bija 50tak cm, a to mi se čini premalo i vjerojatno bi mi bija problem posli kad budem duplim plugom nagrta redove, a ako stavim 4 noža sa svake strane onda mi je međuredni razmak cca 70cm, a to mi je previše, jer ionako imam premalo zemlje, pa stoga frežem sa tri noža ali pijatom prolazim 10takcm od posađenih gomolja u prošlom redu i na taj naćin ih samo dijelom zatrpam pa moram naknadno proć i grabljama
A volija bi i ja da imam 20 hektara zemlje i svu mehanizaciju, ali nažalost nemam, pa se sa ovim šta imam mučim i snalazim kako znam i mogu:rolleyess:
ja sam isto razmisljo o gold reinima cjena po komadu je oko 90kn
imaj je na www.sjeme.hr;)može slika......
odi na sjeme split i vidjeces navodnjavanje vrlo jednostavno,,,sjeme stvarno ima vrhunsi opremu,,svaka im čast!!može slika......
...Nije mi jasno kako se mučite zagrtat krumpire sa motikom,grabljicama....!
Mi smo nekada,prije 35 god.sadili sa kravicama.
Otvorila se brazda u zemlji plugom,po brazdi se posipalo umjetno,a zatim smo u brazdu,sve na dužinu stopala(ispred svakog stopala)stavili sj. krumpir.Ako je zemlja bila dugačka rasporedilo nas se više, na više relacija.Zatim smo zatvarali brazdu, isto plugom,ali ne sa dubokim zahvatom (oko 7 cm).I išlo je to i tako....