Ništa od te uree.
Ako je nešto promrzlo/smrznulo fiziološki je mrtvo (stanice su mrtve) i tu je priča gotova. Te stanice više nisu u funkciji, niti se mogu više povratiti. The end. (znam da ružno zvuči, ali je tako).
E zašto je sada profeosr preporučio ureu?
Teorijski ako bi se ona usvojila, potaknula bi daljni rast krumpira, međutim krumpir je škrobna biljka (sadi se gomolj, koji sadrži škrob, koji će biti iskorišten za ponovno kretanje vegetacije). Međutim, kako je dio škroba već iskorišten za prvo nicanje, sada ga je ostalo manje, pa će ponovno kretanje vegetacije biti ipak malo sporije, međutim pomoći će sada ipak malo viša temperatura i vlaga u tlu.
No, pitanje je što se moglo učiniti?
Prije svega umanjiti štetu. Ako je u pitanju gnojidba bilo je nekoliko mogućnosti (najavljivali su hladnoću):
- tretirati biljku nekim bio stimulatorom prije hladnoće (pišem nekim, jer ih ima već dosta na tržištu, pa neću nijednog sada hvaliti). Time bi se djelomično mogla umanjiti šteta (nema 100% zaštite), ali ono što je važnije, biljka bi se prije opravila (ponovno krenula) jer je "nahranjena" biostimulatorom, što se sada, kada nema lista ne može napraviti.
- obaviti startnu gnojidbu. O tome sam dosta pisao ("zli prorok") prije sadnje krumpira (radi se o posebno formuliranim fosfornim gnojivima). Princip je jednostavan, a to je opskrba biljke fosforom koji je sastavni dio energetskih spojeva (ADP i ATP). Biljka dobro opskrbljena ADP i ATP bolje će podijeti niske temperature ali će se i puno brže oporaviti. (Friki je primjenio Microphos, pa ćemo u praksi vidjeti koliko je brzi oporavak oštećenih biljaka).
- obaviti prskanje biljke prije mraza preparatima na bazi giberlinske kiseline (GA4, GA7). Ovo izvorno rade voćari, ali funkcioniralo bi i na krumpiru
I tu je priča gotova što se tiče fiziologije. U svakom slučaju, biljku je trebalo tretirati prije hladnoće (najavljeno), time je umanjiti štetu i omogućiti brži oporavak.
Sada, kada lista nema, malo je mogućnosti za primjeniti. Čekati i postepeno će se oporaviti.:|
Što se tiče mehanike, bilo je različitih mogućnosti; pokrivanje, zadimljavanje, orošavanje i sl. U odnosu mogućnosti/cijena zadimljavanje je prvi izbor za krumpir. Naravno, gdje je bilo bure, to ne može pomoći.
U autu imam svačega; šare za rezidbu (male i velike), čizme, sjekira (nemam pojma što će mi to), špage, papagajke... pa čak i malu fleksericu. Prošli me je tjedan slovenac zaustavio na granici i tražio da pregleda što imam u prtljažniku. I kopa on, kada vidi, flekserica. Pita on što će mi to? Reko; hvala, baš sam je tražio prije neki dan
artyman: