Neda Johabica do mjesta
Svaka čast. Da te upitam. Koju sortu krumpira (povoljnu) bi preporučila početniku? Koja cijena sjemena i kad se skida usejv. Također što bi preporučila za rnau proizvodnju na foliju ili tunel koja bi se trebala što ranije skinuti da ustupi mjesto drugoj kulturi. Hvala
Početnik ili ne,nikako ne možeš pogriješiti ideš li u ranu proizvodnju sa Adorom od bijelih sorata, koja uz navodnjavanje ne može omanuti,i jedna je od najrodnijih i najranijih,a možeš uzeti i Lisetu,koja je više duguljasta i glađa.Ako želiš ići pod foliju,(tunel ili plastenik)vjerojatno će Berber biti bolji izbor.Trebao bi biti,ali to ćeš morati otkriti sam.Od crvenih će rano stići Red Scarlet ili
Cleopatra,ali bih ja posadila Balatonsku Ružu,krupniju ali rezanu kalibražu kako bi joj se smanjio broj gomolja po sadnome mjestu i time omogučilo razvoj krupnijih gomolja u čim ranijem vremenu.
Za osobnu potrošnju bih sadila ili Marabel ili još bolje Agriju,zbog izrazite arome.Agrija ima svojih mana,već sam ih navela u renijem postu,ali je vrijedna rizika.
Kod sadnje pod foliju(mislim na tunel ili plastenik)moraš voditi računa o temperaturi zemljišta.I o tome sam već govorila,ako nisi pročitao,mogu ti naknadno objasniti.Neku prednost kod ovakve sadnje možeš dobiti ukoliko pravilno nakliješ sjemenski materijal prije sadnje.Male,4-5cm čvrste klice,sa već formiranim stolonima.To se baš i ne postiže tako lako,važno je na vrijeme napraviti naklijavanje,i imati povoljnu visinu zračne vlage u klijalištu.Time možeš postiči u prostoru pod folijom ranije formiranje gomolja i izbječi mogučnost preobrazbe nekih stolona u laterarne stabljike bez roda.Zapravo je najbitnije kontrolirati temperaturu zamljišta(do 22stupna),kako ne bi imao veliki porast lisne mase,a slabi rast gomolja.
Na cijene pojedinih sorata nemoj obračati pažnju,radije se okreni cijeni kalibraža.Ako uzimaš originalno sjeme.Kalibraža 35-55 je idealna za rezanje i daje startnu energiju porasta ,koja nije važna za kasniji uzgoj,ali u ranom ima veliku ulogu.Možeš je rezati i na više od dvije strane,pa će financijski biti isplativije od kalibraže 28-35 koja je prošle godine dostizala 12 kn/kg,a za ovu ne znam.
Skidaš li rani krumpir od početka šestog mjeseca,postižeš cijenu i možeš reći da si uspio.Ako radiš pod plastenikom(ja nisam,i ne mogu govoriti iz osobnog iskustva)morao bi brati dosta ranije,ali,kao što sam rekla ima momenata na koje treba obratiti pozornost.Berber ti je tu nešto sigurniji u svakom slučaju,ali ja sam naučila već i na hladno puhati.
p.s.Čini mi se da si blizu granice,pa možeš pokušati Balatonsku uzeti u Mađarskoj.