Jel vadi tko mladi krumpir u kontinentu? Hvala.
Prije pola sata sam išao psa prošetat po njivama da se istrči i vidio ljude da vade krumpir.
Johabica a što se danas u povrću radi bez navodnjavanja? Neću raditi ako ne mogu navodnjavati. A ako bi navodnjavao jel bi se dalo skemijat što god? Kontao sam ali ne znam da li je izvodivo poslije šečerca ili ranog kupca lupiti krumpir, jel može?
Siki to te ja pitam Znači neko ima finu paru za zaraditi Recimo da je puterica 7 kn/glavica!!! Mladi krumpir bi išao kao lud za 5 kn/kg.
Johabica a što se danas u povrću radi bez navodnjavanja? Neću raditi ako ne mogu navodnjavati. A ako bi navodnjavao jel bi se dalo skemijat što god? Kontao sam ali ne znam da li je izvodivo poslije šečerca ili ranog kupca lupiti krumpir, jel može?
Siki to te ja pitam Znači neko ima finu paru za zaraditi Recimo da je puterica 7 kn/glavica!!! Mladi krumpir bi išao kao lud za 5 kn/kg.
Jedno pitanje za proizvođače krumpira prije svega za Johabicu. Krumpir koji je sad izvađen sađen je početkom petog mjeseca dali je on i koliko izgubio na svojoj vrednosti kao sjemenski budući da je bio predugo u zemlji.
Evo krumpiraši,bila sam jučer u Kauflandu i shvatila zašto mi koji radimo nečemo nikada imati para-nemamo ideja.Ili mozga?Ili je u pitanju samo nemogučnost sprječavanja onih koji zarađuju na našoj muci da nas pređu ko zadnje idiote.Radi se o ovome-vidim na odjelu povrća,uz krumpir u rinfuzi,pa pakiran po različitim kilažama i pakiranje od kilu i stodvadesetpet grama,iliti 1,150 kg po cileni od 5,99 kn.Ili 5kn za kilu.I to ne bi bilo nešto baš i previše neobično,jer smo već na svašta navikli,da u mome selu,centru proizvodnje krumpira u Hr. otkupna cijena nije 1,40.kn/kg.Onoga normalnoga,krupnoga.A otkupljuje se i onaj ispod kalibraže normalnog otkupa,iliti sitni,čak i ispod kalibraže sadnje,po 40 lipa za kg.E,takav sitni,za sadnju,čak i onaj koji ostaje za hraniti svinje(zapravo nema u vrečici ničega iznad promjera 38,a svi koji sade znaju o čemu govorim,košta 1,250 gr. 6 kn.Proizvod hrvatski,pakirnica hrvatska,sorta uobičajena,samo piše na deklaraciji da krumpir ne treba guliti,ili bi to značilo da se proizvod tretira kao posebna namjena.Da, da ne zaboravim,sorta je Cambera,uveliko rasprostranjena u proizvodnji,i nitko je u otkupu ne plača više od uobičajene cijene za sve druge sorte.Niti na bilo koji drugi način drugačije tretira.Ali eto,pakirničaru je lijepo palo na pamet kako od kupca napraviti idiota,što naravno ne može bez distributera,jer ni on nije toliko glup da ne vidi u kojem grmu leži zec i da ne uzme svoju krišku,domačicama je servirana fora za neguljenje,a,uostalom,samo bi idiotu palo na pamet ići guliti četerdeset krumpira u jednoj kili,pa kada ih oguliš ostane ti četerdeset deka za pojesti,ako i toliko.
Tako se fino uz malo mozganja napravi recept kako iz ničega i na tuđemu zaraditi deset puta više od onoga tko radi.I tko onda kaže da hrvati neće izači iz krize.Pa vidi,kako ima nekih pametnih.Mi budale se samo moramo ugledati na njih.
Ovako, odokativno, folijarno bi ti vjerovatno nedostajalo magnezija, jer češ jačom gnojidbom stajnjakom unijeti dosta kalija (koji krumpir voli) ali onda ima problema sa magnezijem (koji je izvor energije).Drage kolege i ja spremam zemljiste za krompir na proljece sad sam navezao oko .....,za folijarno neznam sta bi odradio.Koliko je ustvari potrebno sijemenskoga krompira ok znam da zavisi od kalibraze ali bar okvirno mi napisite.Hvala unapred.
Jedino ako su ovce redovito pile Donat Mg :weedman:Ček jel nema u stajnjaku magnezija i ostalih fora? Zato i volimo stajnjak jer sadržava drastično više makro elemenata nego mineralna gnojiva? Poz
Jedino ako su ovce redovito pile Donat Mg :weedman:
Drage kolege i ja spremam zemljiste za krompir na proljece sad sam navezao oko 20T ovcijeg djubra na 1/2ha ali me snijeg zeznuo pa nisam izorao ali budem za 3-4 dana i to odradio,struktura zemljista je svakakva a najvise je porozno tlo.E sad nisam u dogovoru sa bogom da znam hoce li biti kise ili ne.Interesuje me sta sijati od kasnih sorta crveni i bijeli.Covijek me nagovara na dezire i jos neku sortu bijeloga ali nisam zapamtio kako se zove.Sta vi predlazete i dal da jos nagnojim jer stajnjaka ovcijeg imam jos toliko samo se bojim da nebih kakvih korovcina navukao previse u zemlju.Posto je tolika koicina stajnjaka na njivi dal je potrebna prihrana nakon sadnje i scime,za folijarno neznam sta bi odradio.Koliko je ustvari potrebno sijemenskoga krompira ok znam da zavisi od kalibraze ali bar okvirno mi napisite.Hvala unapred.