moj je lijepo polegal od zadnje kiše, i sad ću zlatice davit avionom...:icon_scratch:
He he, da ti znaš koji ja površinu radim sa akumulatorskom leđnom prskalicom :icon_rofl: Uključuljući i krumpir rofl):
Sva čast katalogu, ali Bellarosa ostaje kasna sorta.
Zašto?
Pa vrlo jednostavno; kataloške informacije su samo okvir, te ovisno o klimatskim uvjetima i kraja sadnje ipak postoje značajne razlike.
Kod nas je podjela ovako nekako:
Rane - Jerla - dolazi prva, uglavnom za mladi krumpir (mladi crveni, kako piše za Bellarosu u katalogu, kod nas ne prolazi); mladi krumpir samo bijeli
Srednje radne - Monalisa (dolazi 10-15 dana nakon Jerle)
Kasne - Desire (crvena, jedina koja tu prolazi, jer zimi se kupuje crveni, dok ljeti ide bijeli)
I sada Bellarosa - skoro kao Desire, dolazi za vađenje u isto vrijeme.
I to je kraj priče o krumpiru kod nas (zapadna Istra). To je već sredina/kraj srpnja, dolazi suša, i priča o krumpiru je ispričana do kraja. Početkom kolovoza više nema krumpira kod nas.
KOd nas je "kasna" sorta ono što ide krajem srpnja.
:cool2:
Johabica, tih 30-tak gomolja je u drugom redu sa desne strane(donja slika u postu: http://www.poljoprivredni-forum.com/showpost.php?p=930180&postcount=1499 (početak reda, ovo što je bez cvijeta; lijepo raste jedino moram nači u staroj poruci o kojoj se sorti radi; ja sam mislio da je Kondor... happy).A gdje ti je onih trideset gomolja H....bem ti takvog poljoprivrednika koji se sad ne može sjetiti imena krumpira koji ima posađen-tj,mene.- koji sam ti poslala u vrećici.Onaj bijeli....
Evo slika (donja slika; danas ću slikati ponovo) govori više od 100 riječi (link: http://www.poljoprivredni-forum.com/showpost.php?p=930180&postcount=1499.Sutra prvi puta vadim Adoru na veliko, a za najdulje 2 tjedna vadim i Bellarosu..stavit ću slike pa nek mi onda netko kaže da je Bellarosa kasni krumpir krajem 6. mjeseca.:
Evo slika (donja slika; danas ću slikati ponovo) govori više od 100 riječi (link: http://www.poljoprivredni-forum.com/showpost.php?p=930180&postcount=1499.
Desno na slici su tri reda Monalise (u cvatu) a lijevo su tri reda Bella Rose (koja neće u cvatnju još sigurno 7-10 dana).
Adoru nemam ove godine (nije se dobro pokazala kod nas) cvate bar 2 tjedna prije Monalise.
Takvo je krumpiranje kod nas; potpuno različito do kontinenta :icon_winkle:
Hajd' Kondor stavi datum sadnje/vađenja Bella Rose kod tebe u kontinetnu, a ja ću naći datum kada je sađena kod nas (moram negdje pogledati u starom postu), i kada je vadimo, pa ćemo usporediti dužinu vegetacije (a ne vadimo je sigurno još 30-tak dana).
y):
p.s. A što se tiče Bela Rose kao sorte, meni sve 10. Definitivno je izgurala Desire (bolji okus i skaldištenje) tako da za mene je to sorta za skladištenje br.1.
kad je najveci porast gomolja prije ili poslje cvatnje,tj kad je najbolje vrijeme za folijarnu gnjojidbu
hvala
kad je najveci porast gomolja prije ili poslje cvatnje,tj kad je najbolje vrijeme za folijarnu gnjojidbu
hvala
evo konačno i mojeg krumpira........
danas tretiran sredstvom LITHOVIT, a po mojim procjenama, procvjetati će za 2-4 dana.........visina 100-120cm, malo mi je velika cima, bojim se da zbog toga nebude gomolja, jer nikada nije bila tako velika........
što se tiče multi-K.......s njim sam tretirao prošle godine preko lista, i gdje sam prošao 2 puta (ostalo je u prskalici), vidjela se osjetna razlika, više gomolja, i svi su bili jako veliki........
Evo slika govori više od riječi...
Pošto sam kasno sadio nemam još cvijeta, no kad ga budem vidio momentalno palim rasprskivače sa multi K kroz venturi Bez obzira na količinu padavina A ima ih
Prije svega pohvale za krumpir.evo konačno i mojeg krumpira...
što se tiče multi-K.......s njim sam tretirao prošle godine preko lista, i gdje sam prošao 2 puta (ostalo je u prskalici), vidjela se osjetna razlika, više gomolja, i svi su bili jako veliki........
sa multi-k neću ići ove godine, jer ima na toj parceli dosta gnojiva.......
sada sam zainteresiran za jednu od tvojih opcija, samo mislim da je bolje izbjeći nitrate, jer je cima dovoljno velika, sada treba napuniti gomolje.......ali kako je to najbolje učiniti????sada za vikend ću probati izvaditi, kako kažeš 2-3 kučice i prebrojati gomolje, da vidimo što i kako dalje......