• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Hm, imam neku poveznicu ali ne bi javno. Mirni ste ako ste mali i kupujete sadni materijal anonimno. Inspektorica je ok, ali služba je služba, nas prate do cca 10 mjeseca onda idu inspekcije u hladnjače i prodajne lance. Zbog ph 7,3 do 7,8 se ne usudim raditi velike količine na mojim glavnim parcelama, jer ako nađu bolest provodnih kanala, karenca je 4-5 godina na papriku, rajčicu, patliđan i krumpir a to si jednostavno ne mogu priuštiti :( Sjećam se inspektorice kad je prvi put kupovala kod mene na štandu, urezala mi se u sjećanju (što ću kad sam skener za osobe) poslije toga je slijedio službeni poziv iz fitosanitarne inspekcije i bla bla...
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Što bi bile ove sitne bijele točkice,samo nešto kod rasta ili neka boleština ,
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Oprosti,nisam prije vidjela tvoj upit.to ti je od previše vlage.Slijedeća faza, ako se ne stabilizira vlažnost tla bude truljenje gomolja.gnjiloča.Vrlo nezahvalna situacija.Ali,ako prestanu kiše,bude u redu.
 

zdrave

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
80
Kod mene ista situacija sa sortom Solara koju je napala plamenjača, pa sam mislio da je zbog toga. Kod mene je neizbježno trulenje.
Zanimljivo mi je da na sorti Jelly koja je na istoj parceli i nije ju napala plamenjača, nema tih simptoma.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma vezano je to - napad plamenjače na cimi i truljenje gomolja.Naime,na napadnutoj zelenoj masi se nalaze spore patogena koje se kišom ispiru i dopiru do gomolja.Tu se nastanjuju i ako ima dovoljno vlage,razvijaju se i zaraze ih.Zato se zadnja fungicidna prskanja rade bakrom kako bi se zaštitili gomolji.
 

djelac

Član
Tu od
9 Tra 2009
Poruka
532
johabica meni je krumpir dobil (gomolji)neke smeđe fleke kaj bi to bilo?sam na kožici cim kožicu skinem nema nikaj?kaj bi to bilo?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A kako da ti napamet bez slike nešto reknem? Svašta može biti,a i ništa.Možda početak srebrolikosti kore,možda nešto gorega.Srebrolikost nije problem kod kratkotrajnog skladištenja,do kraja zime,ali dugoročno je.Do kasnoga proljeća neće ići jer se gomolji jako smežuraju - gube vlagu.Ali,ne mora značiti da je to slučaj kod tebe - slikaj i pokaži,iako ne tvrdim da budm dovoljno pametna pa ću znati o čemu se radi.Možda netko drugi bude,ak nebudem ja.
 

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Prošli tjedan se vadilo dosta krumpira kod susjeda. Prinos izvanredan. Kako mi mjerimo urod preko 40 puta u odnosu na posađeno sjeme. Pojedine gomolje prevelike a sve prosječne nema malih. U subotu smo mi sebi vadili i urod je dobar do jako dobar. Gomolje prosječne i malo malih. Zadovoljni jako.
Ove godine smo prvi puta sadili sa dvorednom sadilicom a vadili smo s jednorednom vadilicom koja trese. Čini mi se da su krumpiri dosta u duboko jer da bi se vadilo bez oštećenja mora se vadilica podesiti dosta duboko pa se tako izbaci dosta zemlje (koja je ove godine mokra). To otežava posao i prilikom vađenja a i prilikom kupljenja. Moje pitanje je kada se sadi krumpir treba li ga saditi dublje ili pliće kako bi se mogao lakše vaditi? Čini mi se da ima krumpira i 10ak cm ispod dna humka.
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,582
Johabice,kada se može vaditi onaj tvoj kalamper van,zelena masa se skoro sva posušila?
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,033
evo kod mene se izvadio,bilo je dosta gnjiloga oko 50 kila, sorta monalisa posađena sredinom 3 40 kila jos neznam koliko ga je ukupno ali recimo da sam zadovoljan moglo je i gore
 

Prilozi

  • IMG_0721.jpg
    IMG_0721.jpg
    77.5 KB · Pregleda: 168
  • IMG_0723.jpg
    IMG_0723.jpg
    57.9 KB · Pregleda: 167
  • IMG_0724.jpg
    IMG_0724.jpg
    76.4 KB · Pregleda: 166

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Johabice,kada se može vaditi onaj tvoj kalamper van,zelena masa se skoro sva posušila?


Isprika što kasnim,načisto sam zaboravila - nemoj.Pričekaj barem iza Velike Gospe i to ako nebudu vručine - dakle zemlja rashlađena.Najoptimalnie je od prvog devetog.
Ako ga ne misliš imati preko zime,zapravo do kasnog proljeća,možeš ,ili izvaditi jedan dio koji ćeš koristiti kroz jesen.
Nakon sušenja cime,najmanje dvadeset dana mora odležati da se kožica ustabili.
 

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,582
Znači kad budem i svoga vadio.:(hi):
Ovoga tvoga vadimo po potrebi,koliko nam treba za dnevne potrebe.
 

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
781
Gospođo Johabice, kad vaditi onu vašu Bellarossu? Cime više nema, pod zemljom je more PREKRASNOG krumpira kojim se slade puževi. Jel ga rano vaditi?? Bojim se da za 2 - 3 tjedna ne bu ništa ostalo pod zemljom.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nemoj belarosu još vaditi.Pričekaj prvi deveti,neka se dozori,to je sorta izuzetno duge trajnosti,čuva se do početka šestog mjeseca u dobrom skladištu.Dogoditi će se,ako zatopli,a to sigurno hoće u nekom periodu kroz osmi mjesec da ti u skladištu,ako ga sada izvadiš počne puštati klice.Dugo je još do jesenskog perioda kada dnevne,a pogotovo noćne temperature padaju .Sve ima svoje vrijeme i bolje ga je pridržavati se nego rizikovati klijanje i truljenje u skladištu.Netreba biti nestrpljiv,meni je znala ostajati Jearla ili Adora,koje su izuzetno rane sorte,pa ih nisam vadila prije prvog devetog.Zemlja bolje čuva gomolje od skladišta,naravno ako nisu one velike vručine a tlo mokro i duboko zakorovljeno.
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Nisam ziher kaj mi je raditi... jučer sam iskopala pokoji krumpir i trule naravno, a zelenje se gotovo svo osušilo, a i ono koje nije ne izgleda baš nešto. mislim da je to plamenjača (crne točkice po lišću). a i zlatice skupljam ručno. nisam špricala sa ičim... površina je mala, ono, za mene, znači očekivani urod ni vreča krumpira...znači da šteta i nije neka.
ne znam koja je sorta, pola je crvenog, a pola bijelog. ;)

dal da to sve zvadim van kao mladi krumpir, ili da ostavim pa kaj mu bude?
sad predviđaju nešto sušnije vrijeme...
i sad se ne stigne više posaditi druga tura krumpira??
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Da imaš naklijani i da do petnaestog desetog nema mraza - stigao bi.Naravno,to nebi bio na kraju zreli krumpir,ali bi ga i poslije mraza mogla koristiti sve dok se zemlja ne počne dublje smrzavati.Pa ga izvaditi prije smrzavanja zemlje,ili velike vlažnosti,i spremiti ga.Bio bi još neko vrijeme sigurno dobar.a da ga u podrumu utrapiš ,tj,posipaš vlažnom zemljom,dugo,dugo bi se tako mogao čuvati.I bio bi ko mladi krumpir.

Izvadi to što imaš,potrošiti ćeš ga.Ovako će ti jedan od drugog više istrunuti.Trune zato što su spore patogena isprane kišom sa cime sišle u zemlju,zaustavile se na gomoljima,i tu se počele razvijati.Time izazivaju truljenje.
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
imam naklijanog... ono što mi je ostalo, a što nisam posadila u prvoj turi....
(ovaj krumpir koji bi sad vadila posađen je oko 1-10 .6-tog) nisu preveliki ali su za pečenje taman ti koje sam povadila. ne trune ga puno, od jedno 5 biljaka koje sam iskopala, bilo je samo 3 gomoljčića trula, ali svejedno...(izgledali su otprilike kao prekuhani krumpir u ljusci)

ok, povaditi ću ga, znači da ga čuvam na hladnom i da ga još posipam zemljom?

nego, pretpostavljam da nove gomolje ne mogu posaditi na istu parcelu gdje bi iskopala ovaj? jel su spore još uvijek u zemlji i od toga ne bi bilo ništa?
ili bi je sa nečim trebala tretirati? ili gomolje tretirati? ili tretirati biljku kada izraste?
(iako se kemije ježim, jer ipak ja to jedem ali...ako nejde baš drukčije...)

znam da vam je količina i moja briga smješni, ali ovo mi je druga godina da sadim krumpir. lani je sve bilo super...a bolje da se naučim ikad nego nikad...
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
danas smo povadili moju hoby površinu krumpira,rezultat je odličan,Belički kalomper je dao zbilja kao u najboljoj godini,imao sam nekih 15 kg Ličkog od prijatelja Grofa,urod je više od očekivanog ,već je danas jedan dio tog žutog otišao do jednog zadovoljnog kupca,krumpir se je odradio bez umjetnog gnojiva,2 prikolice zrelog stajnjaka na površinu 400 kvadrata,jedno prskanje protiv zlatica,2 prskanja Ridomilom
 

oki198713

Član
Tu od
13 Srp 2010
Poruka
223
ovako mi je krumpir izgledao kada mi je cvjetao,a ovih dana mu se osušila cima sorte su desire,sylvana i kondor
 

Prilozi

  • DSC00219.jpg
    DSC00219.jpg
    81 KB · Pregleda: 98
  • DSC00218.jpg
    DSC00218.jpg
    81.5 KB · Pregleda: 98

Najnoviji postovi

Na vrh