Eh, ja ti Marabela nikada nisam vidjela od kile i dvadeset, a Belarosu jesam.
Po broju gomolja u jamici Marabela ima daleko više - evo, Belarose nisam vidjela skoro pa nikada više od desetak, u prosjeku šest do osam.
Po prinosu mogu biti jednaki, ali......u slučaju suše, Marabel ostane velikim djelom ispodprodajne kalibraže, pa je zbog toga i prinos bitno smanjen. Dakle, ja stalno govorim o nepovoljnim godinama, kojih na žalost ima više nego povoljnih u kojima on zna dobrano u prinosu podbaciti. Ne dovodim u pitanje njegov potencijal koji u normalnim godinama postiže.
Inače, povoljna godina za jednu sortu ne mora značiti povoljnu za neku drugu.
Iznjela sam primjer Kondora u izuzetno vlažnoj godini - redom skoro pa sve sorte koje su bile sađene su bile izuzetno rodne - tu zanemarujem sada truljenje zbog viška vode i smanjen ukupni prinos zbog toga - ali Kondor, i deklarirani, i drugogodišnje sjeme nam je svima redom, baš svima podbacio za više od pedeset posto u prinosu.To je bilo jako veliko iznenađenje za sve nas, i cijele smo zime te godine o tome razgovarali jer smo bili navikli da on dobro podnosi i ekstremne suše i ekstremne vrućine, ali eto, ekstremno puno vlage sa ljetnim temperaturama koje su malo kada prelazile te godine dvadeset i pet stupnjeva mu smeta. Nije istrunuo, nego jednostavnoo ga je malo bilo u jamici i gomolji su bili male težine.
Je, marabel je br 1, kulinarske su mu odlike fenomenalne, i ko što sam rekla - svima koji imaju mogučnost navodnjavanja, dileme nema - saditi ga. Onima koji nemaju, ako se poklopi nepovoljna godina moraju biti spremni na mali prinos. Za kućnu upotrebu to nije bitno, za komercijalnu je.