Agatu sam ja sadila pred petnaest - dvadeset godina. Bila je rodna, ali srednje krupnoče, više se je točno ne sjećam, jedino što mi je najviše ostalo u sjećanju je da su njoj veoma lako otpadale klice prilikom sađenja- imala ih je puno, ali ih je puno otpalo kada si je primio u ruku.
Agrija je jako dobar krumpir, jedina mana mu je ako nastupi dugo sušno razdoblje pa padne dosta kiše, započinje retrovegetaciju. Ako ti nije jasno što je to, objasniti ću ti ovako - za vrijeme suše rast gomolja stane.Jednostavno miruje. Nakon kiše gomolj opet počne rasti, ali ne debljaju se više normalno kao kod većine drugih sorata nego na njima počnu rasti nekoliko malih, I onda imaš jedan veliki i na njmu po dva, tri manja. To zovemo bobičavost. To izgleda ružno i nije prodajno.Ne događa se to svake godine, ali zna se dogoditi - u dugim sušnim periodima uvijek. Isto tako, Agrija je sorta koju nakon gubitka cime - dakle nakon završene vegetacije treba na vrijeme izvaditi. Retrovegetacija se nastavlja i kasnije, ovaj puta klijanjem gomolja u zemlji i izbijanjem cime - kao da je na proljeće posađeno.
Dobra sora sa kulinarskog aspekta,gomolji lijepog - zapravo veoma lijepog oblika, nevjerojatno ukusni, ali rizična za proizvodnju u nestabilnim uvjetima.