• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
631
Znaš možda koja ti je temperatura tla? Ja sam posadio malo za sebe, jednu foliju, počeo je nicati pa sam ga zatrpao prije leda. Ali kod nas svakako nije bilo niže nego -10°.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ih, ubodnoga sam negdje zametnula pa ne mogu prekontrolirati dubinski.
.

Inače, za krumpir je dovoljno u zoni gomolja 7 stupnjeva i neće mu se dogoditi ništa - to je zapravo temperatura tla na deset centimetara dubine kada možeš krenuti u sadnju.
Niže temperature mogu oštetiti klicu - minus će je uništiti ako se vrh sloga smrzne do nivoa klice - ako se smrzavica ne spusti do nivoa klice, proći će bez štete.
No, ima druga caka u takvom slučaju, a pogotovo ako je zemlja vlažna - klice sortata osjetljivih na rizoktoniju će biti oštećene i nicanje će biti reducirano, a i nakon nicanja takav nasad će imati problema tokom vegetacije.

Uglavnom, ako ti se slogovi nisu smrzli, možda bude ok, ali ako jesu - najvjerojatnije ćeš još jednom saditi.

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Kakva sadnja ljudi, kod mene snijeg preko koljena, a plastenici mi samo vrhom vire van. Treba mi zimska služba da se probijem do plastenika. Kad se otopi ovo sa strane, bit će već polovica svibnja. Onda mogu samo rižu saditi.
Flanci su u ovih nekoliko dana popili toliko lože da bi bilo bolje da ih nisam ni sijala, termogen se uopče ne gasi a bome i žice od podnog grijanja stalno pipkam, vruće su do bola. Najbolnije bu ipak kad dođe račun za struju. Baš je lijepo biti kmet, ako nešto preko godine zaradiš i ne uzme ti država, dođe zima u ožujku sa negativnih 16-20 stupnjeva. Nema veze, mi ćemo opet sijati i saditi i biti sretni.

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Da nije ugodno a bit će još manje kada dođe struja na naplatu. Zato ja imam grijanje na 3 vrste goriva. Glavno je kotao na drva koji ima zadnje loženje oko ponoći. Kada to drvo izgori i temperatura vode počne padati automatski se pali kotao na lož ulje i on tjera do jutra. Na struju se dogrijava klijalište.

Moji krompiri se još naklijavaju i to tek tek.

raskriski

Član
Tu od
19 Tra 2014
Poruka
108
Ne znam kako će izgledati ovo proljeće, za nešto više od mjesec dana treba saditi krumpir a još je cca 1,5 m snijega kod mene. Da ne spominjem vodurinu sada kad je krenulo jugo....
j6n0pf.jpg[

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Tako nam svima ja sam pocetak 4 posadio sav a sad nezz kako ce biti

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
To je opet različito od kraja do kraja. Ja se na lanjsku godinu nemrem potužiti, niti s krumpirom, niti s kuruzom. :)

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
A da evo stiglo sjeme 1500 kg novog i 2 starog ide .
Ove godine skuplje i nema ga .

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Moj je počeo nicati - konačno.
Ovo je bilo ludo - točno mjesec dana mu je trebalo.
Već sam se počela pitati šta će biti od toga. Oni teški minusi su rashladili zemlju tiliko da se u zoni gomolja nije mogla jako dugo ugrijati dovoljno da klice krenu gore - izbacile su korjenje i stalone - no čekale su i čekale da krenu.
Zanimljivo - ispod agrila je temperatura zemlje bila četiri stupnjeva niža nego iznad agrila.
Dok sam to skužila - postavila termometre da provjerim - pokupila sam tkaninu. Vjerojatno sam i sa time izgubila par dana.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,081
Ja sam u utorak 110kg monalize posadio, jučer sam prošo sa sencorom i sad ga čekam da dođe van

Prilozi

• EA58B0D2-06ED-44F0-B9FF-422A4CC00C2B.jpg
    EA58B0D2-06ED-44F0-B9FF-422A4CC00C2B.jpg
    73.2 KB · Pregleda: 142

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Kod nas je vani još rano za sadnju, jedino u plasteniku.
Ovaj plužić na mtk je očito samogradnja. Jel njime samo nagrneš (ponovno vratiš) zemlju na krumpir, ili ti služi i za ogrtanje krumpira?

Takav plužić mi se čini praktičniji za ogrtanje nego onaj za praviti jarke. Razmišljal sam da složim jednog za moj mtk (BCS 740, 7,5 KS), ali me strah da su kotači preniski (4,00-12). Mogla bi cima nastradati ispod diferencijala.

Jel to mtk 14 KS, kolika je dimenzija kotača?

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,081
Napravljen dan prije sadnje u 1 ujutro zavrsio heh tako da sve je jos u fazi istraživanja, za sada se pokazo odlican za zatvaranje brazdi a za dalje ti mogu javit nakon sta probam heh
Da 14 ks 5x15 gume su gore moram ga za drugu godinu jos raširit jer mi ovako ide bas po vrhu brazde i onda oce pobjec

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Sadnja bu čim se zemlja dovoljno osuši. Kod mene prognoziraju jači južni i jugozapadni vjetar pa bi to, ako ne bu nove kiše, moglo biti uskoro.
Koliko znam, krumpir voli da ga se posadi u suhu zemlju. Ili se varam? :icon_scratch:

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
U suho inače u mokro više nikad kad se zbije teško vadit kasnije

Ante2

Aktivni član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
179
Dali moze savjet kako bacati zmljisni insekticid force 1.5g rucno za jedno 300m2, dali moze kao npk gnojivo u saku pa iz ruke da se baci u redove ili je to previse?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A ja danas isčupala jednu jamicu, ali sitno je to još.
Cima je visoka - previsoka, sada je počela poljegati, mislim da ove godine prodaja neće krenuti sa prvim majem.
A opet...tko zna......a i ne žuri mi se, prodati će se ove godine lakše nego prijašnjih, jer neki kod mene još uvijek sade.
Možda i prodajna cijena bude jača.

Najnoviji postovi

Na vrh