• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ima.:)

Gle, prihrana kalijem je poželjna sve do kraja nalijevanja gomolja.
U vrijeme intenzivnog nalijevanja prirast prinosa može biti i do jedne tone dnevno.
Važnost kalija u ishrani biljke nije samo u prinosu, on utječe i na teksturu i aromu, i na održivost skladištenih gomolja ( i drugačijih vrsta plodova raznih kultura).

U vrijeme moje intenzivne proizvodnje krumpira nije bilo prakse folijarne prihrane makroelementima osim dušikom, radilo se sa urejom - 3% maksimalno u doba dana smanjene insolacije i silazne amplitude dnevne temperature - to je bitno jer se sa 3% - tnom otopinom u primjeni visoke insolacije i visoke temperature lisna masa može doslovno spržiti u rano popodne, a ista koncentracija u osam - devet na večer neće napraviti nikakvu štetu.
Govorim iz vlastitog iskustva.
Dušikom se podizala prvenstveno lisna masa, a popratno se dobivao i koji dušik ima u naljevanju gomolja.

Sa kalijem nisam radila folijarnu prihranu, ali navodi me na razmišljanje.
Dvadeset kila ureje na 600 litara vode aplicirane na jedan ha krumpira daje 10 kg čistog dušika po ha.
U tri prohoda u sezoni to je 30 kg čistog dušika po ha kao dohrana.
NPK 7/20/30 u predsjetvenoj prihrani stavlja na raspolaganje biljci 70 kg dušika po ha.
Onih deset kila folijarno u tri aplikacije je 30% predsjetvene količine. Impozantna količina u toku vegetacije dodatno, jel...
Iako, dušik dodajemo predsjetveno ili kao dodatnu prihranu na početku vegetacije tlom još oko pedeset - sedamdeset kila po ha.

Kalija predsjetveno na 1000 kg 7/20/30 NPK po ha biljka dobije 300 kg.
I sada idemo folijarno sa nekim folijarcem - ajde, neka je 50% - tni kalijac a većinim nije niti blizu, pa sa tri litre po ha, dakle sa 1,5 kg kalija po ha u jednom prohodu.
Pa napravimo to pet puta u toku vegetacije. 7,5 (sedam i pol ) kg dodatnog kalija po ha damo biljkama na meni kroz proizvodnu sezonu.
Većina folijaraca ima folijarnog kalija oko 30% , pa je to zapravo oko 4,5 kg dodatnog kalija u pet prohoda po ha.
Kontekst 300 kg kalija i 5 ili 7 kg dodatnog kalija meni golica maštu i navodi me na razmišljanje koristi od troška i potrebnog vremena i rada pet aplikacija dodatnih 5 - 7 kg kalija i efekta tih dodatnih 5 kg kalija koji je postignut u konačnom prinosu po ha.

Nevjerni sam Toma u utjecaju dodatnih 5 kg kalija na količinu prinosa gomolja po ha, ali možda tih 5 kg stvaraju kontekst za drugačije benefite biljci - otpornost zelene mase na bolest recimo, i slične cake u datom momentu, pa se poklopi zdrava zelena masa sa produženom vegetacijom, a znamo da gomolj raste sve dok je lisna masa zelena i zdrava..........

Ima li drugačijeg razmišljanja ili iskustva sa folijarcima?
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,652
Nisam do sad folijarno prihranjival kalijem, ali vaše rasprave me budu nagnale na pokus iduće sezone. Plan je da uzmem jednu sortu i prihranim folijarno s kalijem, a drugu polovicu radim ko i do sad. Ako ne zaboravim do sljedeće godine😅....uglavnom plan je tu, rezultati kakvi budu, objavil ih budem tu na forumu.

I još jedna stvar, drago mi je da se kolegica @johabica javila, već sam mislil da je odustala od foruma. Po mojem mišljenju jedna od najiskusnijih članova kaj se tiče krumpira

Lp
 

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
670
To ti je na tačkama kak bitumen na autu.
Zaštitni sloj.
Te tačke jedna motika, kosa i dve lopate je jedino kaj sam nasljedil od pokojnih starci.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Johabica,
pozdrav i hvala za odvojeno vrijeme. :ppozdrav: (y)
Ovakvi, logikom argumentirani odgovori me uvijek dodatno razvesele. Mene su, svojim tvrdnjama, zaintrigirali kolege koji proizvode rani krumpir. Možda kak si i sama navela, postoji još neki benefit koji produljava usvajanje kalija.

Samo zbog krumpira vjerojatno ne bi posegnul za folijarnom prihranom kalijem. U fazi nicanja su mi desetkovane buče. Niti 2 podsađivanja nisu baš nekaj pomogla i to me nagnalo na traženje rješenja kojim bi barem djelomično saniral štetu. Ako je toćno kak piše, da kalij povećava količinu suhe tvari i ulja u košticama, riskiral sam kupnju final K i sad ga koristim i za druge kulture, među njima i u krumpiru.

Ove godine mi krumpir (belarosa i arizona) ima, barem za sad, lijepu debelu cimu. Osim 2 folijarne prihrane šprical sam jednom actarom zbog najezde mladih zlatica. Ako bu neke koristi i u krumpiru, dobro bu došla, a ako ne bu opet nije niš strašno (mala površina).

Još jemput hvala i bilo bi mi drago da možeš odvojiti više vremena za ovaj forum. ;)
 

Željac 28

Dobro znana faca
Tu od
8 Ožu 2020
Poruka
1,138
Kakva je godina 1 prskao za zlaticu i amen.
Nemam što ni šrihranjivat više ponalo zori nije loš moglo je bolje.
Ali sve govori čim nema zlatice da nešto nije u redu jer sam znao 3 puta tretirat.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,543
kolegica johabica je sve dobro izračunala, ali ipak se čudim (obzirom na iskustvo u proizvodnji) da je tak uvjerena da 10 kila apliciranog dušika po hektaru ide u apsolutnoj količini u proizvodnju krumpira...naime, ako uzmemo u obzir promašaj kod špricanja (nije krumpir 100% parcele, ima rupa i trave), evaporaciju, zanošenje škropiva i nemogućnost biljke da apsorbira odjednom kompletnu količinu hranjiva, smatram da nije nemoguće da ta količina padne za gotovo 50% od ukupne...
zbog toga folijarna prihrana kod mene ne prolazi...eventualno kao vatrogasna mjera, ali ne nikada kao nešto što je must have!
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
617
Također ne vjerujem u folijarna gnojiva. Najbolja (tj. ono što papir trpi) folijarna gnojiva idu 4g/l, većinom 2g/l. Kap u moru.
Sistem kpk je nešto drugo i to može i do 50kg/ha, najbolje 25kg/ha tjedno.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,543
Sistem kpk je nešto drugo i to može i do 50kg/ha, najbolje 25kg/ha tjedno.

ovdje pak moraš paziti na EC, znam hrpu kolega koje su "preforsirale" sa kpk gnojivima...ja baziram većinu na osnovnu gnojidbu, a kpk je dobrodošla korekcija...folijarno mi se neće jer nisam vidio nekakvih pomaka.
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
617
2x nitratni pa jednom sulfatni kalij i nema problema. Ali ni inače na otvorenom nema s time problema, drugo je plastenik naravno...
 
Na vrh