kolegica johabica je sve dobro izračunala, ali ipak se čudim (obzirom na iskustvo u proizvodnji) da je tak uvjerena da 10 kila apliciranog dušika po hektaru ide u apsolutnoj količini u proizvodnju krumpira...naime, ako uzmemo u obzir promašaj kod špricanja (nije krumpir 100% parcele, ima rupa i trave), evaporaciju, zanošenje škropiva i nemogućnost biljke da apsorbira odjednom kompletnu količinu hranjiva, smatram da nije nemoguće da ta količina padne za gotovo 50% od ukupne...
zbog toga folijarna prihrana kod mene ne prolazi...eventualno kao vatrogasna mjera, ali ne nikada kao nešto što je must have!
Ti znaš da smo nas dvoje na istoj strani što se folijarne prihrane tiče, no sa dušikom iz ureje u kojoj ga na 100 kg ureje ima 50 kg, i tih 50 kg košta nekih 150 - 160 kn, u odnosu na tekuće foliarce u kojima ga ima - ili kalija, fosfora - nekih 350 grama u litri, a litra košta nekih 100 - 120 kn, pa kg hranjiva ispada 300 kn, sa dušikom iz ureje se možda i vrijedi poigrati makar i zbog indirektnih benefita.
Ja te folijarce uspoređujem sa pekarom - gladan prođeš kraj nje, friško pečeno pecivo fino miriše, obuzme te milina i ugoda, no već korak nakon pekare želudac opet krulji i traži hrane.
Ako se udubimo u tematiku, spominjati ćemo vrijeme kada list može apsorbirati hranjivo na njemu - samo dok je vlažan i dok ima fotosinteze, dakle rosa i svjetlo - pa koliko dana nakon aplikacije neće pasti kiša i isprati ono što se još nije apsorbiralo, pa tvoje opaske.....ih, koliko pitanja za stručnjake....a stručnjaci su obično oni koji nam žele nešto prodati kako bi zaradili, a takvi neće reći - uzaludan trud svirači....pa ti znaj što je korisno za biljku i tvoj đep, a što za nečiji drugi.....
Ali, ko što rekoh, benefiti poboljšanog metabolizma biljke mogu isto biti korisni i utjecati na konačni prinos, a da li i na veći prihod, mogli bismo rasčlanjivati u širinu.....
Za ureju tipujem, za literne folijarce sam skeptik, kpk vodotopivo daje rezultate u dugovremenskim plasteničkim nasadima - papriki i paradajzu, jer je to proizvodna sezona od 15.03 - 30.11. - bar kod mene.
Ivane Krapinjolče, hvala na dobrodošlici, tu sam, povremeno navratim, i drago mi je dok naletim na nekoga od staroga društva.
Valjda ću i češće dok se potpuno uživim u penzionerski status - zapravo, čim netko kupi moje plastenike i ne bum više imala što raditi.
Šalji kupca, do sada su svi interesenti bili neozbiljni, pa ćemo se više družiti.
Ozbiljna sa, evo, bez smiješka.