• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Nije loš ove godine, dobio salitre pod brazdu, npk 15-15-15 kod sadnje i kan u prihrani. Količine po agro mjerama. Ništa previše. Kak je krenulo sa dugom sušom i kasnim nicanjem...

Prilozi

• 9507FC88-D065-49F7-A01C-A9B092E24625.jpeg
    9507FC88-D065-49F7-A01C-A9B092E24625.jpeg
    37.6 KB · Pregleda: 25

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Nebih znao, Rudolph nije jer ima žućkasto meso, mislim da nije Bellarosa, al tko će znat...
2. godina, kupljen sjemenski od čovjeka na tržnici kod kojeg uzimamo godinama. Ne isplati mi se riskirat sa sjemenskim, prošle godine su imali nekih problema sa sjemenom u lokalnoj poljoapoteci i ljudima nije izašlo do 30%. Ogroman gubitak...

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Cini mi se da nije pokoseno onako do zemlje kako bi se reklo....da li smeta vadilici ovo kaj je ostalo???

Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
kolegica johabica je sve dobro izračunala, ali ipak se čudim (obzirom na iskustvo u proizvodnji) da je tak uvjerena da 10 kila apliciranog dušika po hektaru ide u apsolutnoj količini u proizvodnju krumpira...naime, ako uzmemo u obzir promašaj kod špricanja (nije krumpir 100% parcele, ima rupa i trave), evaporaciju, zanošenje škropiva i nemogućnost biljke da apsorbira odjednom kompletnu količinu hranjiva, smatram da nije nemoguće da ta količina padne za gotovo 50% od ukupne...
zbog toga folijarna prihrana kod mene ne prolazi...eventualno kao vatrogasna mjera, ali ne nikada kao nešto što je must have!

Ti znaš da smo nas dvoje na istoj strani što se folijarne prihrane tiče, no sa dušikom iz ureje u kojoj ga na 100 kg ureje ima 50 kg, i tih 50 kg košta nekih 150 - 160 kn, u odnosu na tekuće foliarce u kojima ga ima - ili kalija, fosfora - nekih 350 grama u litri, a litra košta nekih 100 - 120 kn, pa kg hranjiva ispada 300 kn, sa dušikom iz ureje se možda i vrijedi poigrati makar i zbog indirektnih benefita.
Ja te folijarce uspoređujem sa pekarom - gladan prođeš kraj nje, friško pečeno pecivo fino miriše, obuzme te milina i ugoda, no već korak nakon pekare želudac opet krulji i traži hrane.

Ako se udubimo u tematiku, spominjati ćemo vrijeme kada list može apsorbirati hranjivo na njemu - samo dok je vlažan i dok ima fotosinteze, dakle rosa i svjetlo - pa koliko dana nakon aplikacije neće pasti kiša i isprati ono što se još nije apsorbiralo, pa tvoje opaske.....ih, koliko pitanja za stručnjake....a stručnjaci su obično oni koji nam žele nešto prodati kako bi zaradili, a takvi neće reći - uzaludan trud svirači....pa ti znaj što je korisno za biljku i tvoj đep, a što za nečiji drugi.....

Ali, ko što rekoh, benefiti poboljšanog metabolizma biljke mogu isto biti korisni i utjecati na konačni prinos, a da li i na veći prihod, mogli bismo rasčlanjivati u širinu.....
Za ureju tipujem, za literne folijarce sam skeptik, kpk vodotopivo daje rezultate u dugovremenskim plasteničkim nasadima - papriki i paradajzu, jer je to proizvodna sezona od 15.03 - 30.11. - bar kod mene.

Ivane Krapinjolče, hvala na dobrodošlici, tu sam, povremeno navratim, i drago mi je dok naletim na nekoga od staroga društva.
Valjda ću i češće dok se potpuno uživim u penzionerski status - zapravo, čim netko kupi moje plastenike i ne bum više imala što raditi.
Šalji kupca, do sada su svi interesenti bili neozbiljni, pa ćemo se više družiti.:)
Ozbiljna sa, evo, bez smiješka.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Evo malo obisao krumpir i dosta je zelena cima...nisam ga ovdje kopao niti za probu jos...vidjet cemo sta je u zemlji...

Prilozi

• IMG_20200725_160624.jpg
    IMG_20200725_160624.jpg
    102.7 KB · Pregleda: 31
  • IMG_20200725_160614.jpg
    IMG_20200725_160614.jpg
    95 KB · Pregleda: 31
O

ObrisanŽ28

Guest
Jel ima što za poprskat da se rješim trave prije branja krumpira.
Jer je već sad dosta velika

O

ObrisanŽ28

Guest
Moram pitati jednog čovjeka on je s tim radio.
Jedino ako nisu ukinuli

eduardo

Novi član
Tu od
27 Svi 2020
Poruka
12
Moram pitati jednog čovjeka on je s tim radio.
Jedino ako nisu ukinuli
taman treba da ga vadis, pa bi isao jakom hemijom pa da sprzis tu travuljinu
A ako je ukinut, sta mislis zbog cega je?

O

ObrisanŽ28

Guest
Nabavit ćemo ga neće se dati vadit prevelika trava .
A opet imam jednu ideju dok je vrućo.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
kakvu god da imaš travu, neće se ona maknut s njive bez obzira kaj je suha...opet ti ne gine malčer...

Na vrh