• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

Gerd1987

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
110
Ma plaćalo se to prije petnaestak godina oko 1350 - 1500 kn, pa kasnije 1150, pa 850, pa se vrtilo oko 1000, a šta im sada bi - ne znam.
Ne znam cijene drugih distributera, nisam provjeravala obzirom da mi je falio jedan kolut za ovu sezonu i nije mi se dalo ići okolo, potrošilo bi se više goriva i vremena nego bi bilo koristi.
Ja uzimam na 10 cm , ispočetka je bia osmica, ali smo brzo prešli na šesticu - i miševi u plolju glođu kada su žedni, u cijevi uvijek ostane nešto vode....

Cijena krumpira 30 lipa?
Sasvim normalan.
Hiperprodukcija i u Međimurju i u Hr. i u Eu. Bila je cijena 50, i mislila sam da niže stvarno ne može, bili su revolti i buna na 70, a sada je čista katastrofa. Nije se prodavalo niti ljeti mladi, niti kroz jesen, sve što je išlo u odnosu na količine je bila mizerija, i sada ljudi paničare - skldišta puna, još tri - četiri mjeseca i stiže krumpir iz ovogodišnje sezone.
Prinosi su ove godine bili fenomenalni, vele naši proizvođači, i više nego natprosječni.

Kod mene se proizvodi 40% svega krumpira u Hrvatskoj.

Nego, što je sa @Gerdom, nema ga, zanima me jel uspio spasiti onaj krumpir u fazi nicanja.
Prošao sam ga jučer frezom i plugom i nagrnuo zemlju preko njega tako da je sav opet pod zemljom, ostavio da se suši na buri i suncu i pred mrak navukao opet dva sloja agrila.
Bila je opcija da ga branim prskalicama ali dobro sam procijenio što nisam, jer minus došao jučer oko 21h i spustio se u zoru do -6 pri zemlji a evo i včrs već ispod nule. Nalio bi previše vode do ujutro i to bi bila katastrofa.
Još su neki jučer pristupili istoj metodi navaljivanja zemlje na njih, nadam se da će za koji dan opet iznicati.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E sad bas tesko da postavim cijevi na redove koji su tek posađeni jer sam ih zagrnuo i baš mi je sad teško procijeniti gdje su.. Nadao sam se nekoj kišici da oni izniknu kako treba pa da im kasnije stavim cijevi, ako se to ne dogodi onda ću ih prskalicama malo navodniti do zagrtanja, štp se tiče ovoga što goran priča tu se slažem, možda to je skuplje ali ako gledamo probleme koji se javljaju sa bolestima u usjevima koji su navodnjavani raspršivačima a isto tako ako gledamo da kubni metar vode u dalmaciji košta (sa onim ostalim nametima) preko 10 kn onda se jasno više isplati uložiti novac u cijevi za navodnjavanje, mislim kompletno povrće pokriti time ove godine jer sve drugo nema smisla. Zanima me za nekih 500 m cijevi di je najbolje da ih naručim..

Kod nas su prodavali po Poljoprivrednim dućanima po dužnom metru, 50 - 70 lipa, kolko ti treba odrežu, GRA - MA recimo isto, mislim i da šalju, trebaš pitati.
Za povrće se isplati, kod skupe vode se isplati, mi imamo bunare na dubini od 6 m - 25 - 45 metara, vode ima ako ima kuna da se napravi bunar na dubini 45 m, to je preko 100 tk, a za 6 - 7 m, samo par tk, mi smo imali 2 na 6 - 7 metara, običnim bagerom smo zabili cijevi.

Već niknuti krumpir zagrtan treba paziti da ne propadne - požuti i odumre.
Kada prođe mrazno vrijeme može se skinuti vrh sloga ako je dosta zemlje nagrnuto na vrhove slogova, kod nas se to nekada radilo sa onim branama na zubove, kada dugo nije nicalo a bilo je duboko sađeno, time se prošlo i pomoglo da prije nikne. naravno, ne preduboko da se ne oštete klice.

Prošao sam ga jučer frezom i plugom i nagrnuo zemlju preko njega tako da je sav opet pod zemljom, ostavio da se suši na buri i suncu i pred mrak navukao opet dva sloja agrila.
Bila je opcija da ga branim prskalicama ali dobro sam procijenio što nisam, jer minus došao jučer oko 21h i spustio se u zoru do -6 pri zemlji a evo i včrs već ispod nule. Nalio bi previše vode do ujutro i to bi bila katastrofa.
Još su neki jučer pristupili istoj metodi navaljivanja zemlje na njih, nadam se da će za koji dan opet iznicati.
I kod mene je bilo grdo ujutro, voda u ribnjaku u dvorištu je bila zaleđena, i u kadi u kojoj psu nalijevamo za piti - bila do trifrtalja puna, a gore debeli led. A zanimljivo, u kanti od jupola joj stavljamo preko zime kod ulaznih vratiju da ne hoda daleko, u njoj je voda bila nezaleđena. Koliko znači zavjetrina - jučer je puhao lagani ali ledeni vjetar.

Išla sam maločas provjeriti radi li termogen, probudila sam se i nisam ga čula, pa onda odem i popipam iz vana dimnjak ako je topao, i na ribnjaku je već led, a i u kadi je već led.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Deherban.....hmmm...
Ja se toga sada već slabije sjećam, nisam sigurna jel je bio M ili koji drugi.
No sjećam se da je preporuka bila čekati veću fazu razvoja biljke - krumpira - , čak tamo negdje do visine nešto ispod koljena - više od tridesetak centimetara, jer male biljke ga loše podnose i može napraviti štetu.
On je kontaktni, djeluje na iznikli korov i u višem stadiju razvoja, dvadesetak cm, ne sjećam se djeluje li i zemljišno.
Takvih se preporuka ja sjećam, koristila sam ga samo jednom prije dvadesetak godina kao korektor, sjećam se točno i na kojoj parceli i visine cime krumpira i korova kako je klonuo nakon tretmana.
Inače smo Deherbane koristili u kukuruzu i u travnjaku, znam da ide i u krumpiru, ali ja se sjećam u vezi krumpira samo ovo što sam navela.

Bilo je relativno jeftino rješenje korova u krumpiru prije nicanja Afalon, vrlo efikasan, veoma široki spektar korova pokriva - mislim da je trebao malu dozu Duala za travnato samo kao pojačanje, a imao je registraciju za kukuruz, krumpir, korjenašice i prije i poslije nicanja, mahunarke , tikvenjače, zeljarice prije sađenja, luk.......ne znam ima li ga još na tržištu.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
A na moju zalost jedino sta su tu kod mene imali je Deherban, nisam uspio nac ni dozu ni nacin primjene u krumpiru zato i pitam

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Prošle godine stomp aqva, ove godine ponovno pokazao se odličan.
Što se tiče kalibracije sjemena, kupujem sitno sjeme, i dodatno režem 2 do 3 puta.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Koliko ja znam deherban je za širokolisne korove a jel krumpir nije širokolsna biljka tak da nisam siguran

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Je, i nije registriran za krumpir, no, jedna formulacija 2,4 D se može korstiti kao korektor za širokolisne korove u krumpiru, i sada sam sigurna da je u pitanju Deherban M, - mogla se prije koristiti, danas nakon svih ograničenja, selekcije, i povlačenja velikog broja registriranih pesticida vjeojatno bi bilo sankcija da se nekome dokaže da je 2,4 D korišten u kulturi u kojoj nije registriran - sjećam se, te je godine, kada smo od županijskog fitopatologa dobili preporuku o korištenju i dozu - doze se više ne sjećam, ali znam da je bila smanjena u odnosu na normalnu djelotvornu količinu, nešto mi se u sjećanju vrti o nekoliko decilitara, 4 - 5 čini mi se, ali ne i koliko točno, te godine je učinak herbicida zbog nedostatka vlage u vrijeme tretiranja bio veoma slab, onda je u krumpiru tata - mata, glavn, skoro i jedini hrbicid koji se masovno koristio zbog izuzetne učinkovitosti bio Sencor (metribuzin). Metribuzin može ići u krumpiru i nakon nicanja u polovičnoj dozi, ali se dogodilo velikom broju proizvođača iz nekog razloga da je i ponovljeni tretman propustio neke korove - nešto mi se u sjećanju vrti ambrozija, ali može biti u pitanju i ščir i loboda - to su tri najagresivnija korova u mome kraju, i tog, koji je tada bio problem 2,4 D suzbija dobro i u poodmakloj fazi rasta a krumpiru ne smeta, iako na neko vrijeme zaustavlja porast i ta smanjena doza. Zato je preporuka bila da se čeka porast krumpira kao što sam navela, do ispod koljena, jer veće biljke ne dožive toliku depresiju kao male - bolje razvijene prije kreću sa daljnjim porastom koji u vrijeme tretmana stane i treba neko vrijeme da opet krene, male se možda i ne oporave.
Zato je preporuka bila da se 2,4 D koristi samo u krajnjoj nuždi.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja Deherban ne preporučujem, naravno. Ali, kada je krumpir već preveliki za Basagran, a i korovi, i parcela je veoma zakorovljena i nemoguće je korov kontroliraati na neki drugi način, pitanje je odabira rizika - ili će korov uništiti kulturu u trenutku dok ona još neće dati urod, ili rizikovati i spašavati krumpirište.
U toj dilemi, odabir može biti Deheban.
Jer gubiš sto posto ako ne interveniraš, a u toj fazi razvoja krumpira jednostavno nemaš - u ono vrijeme nije bilo - čime drugime intervenirati. Ne znam - nisam pratila - postoji li sada nešto osim Deherbana - koji se, naravno prema svojoj registraciji ne smije koristiti u krumpiru, ali neće biti fitotoksičan ako se primjeni u smanjenoj dozi.
Basagrana je bilo, ali u toj fazi razvoja biljke nije bio opcija - po preporuci stručne osobe.
Postoji osim Basagrana i Tarot do određene faze razvoja i krumpira i korova.
Govorimo o visini biljaka do koljena, što je već poodmakla faza razvoja kulture.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ja ne pratim te zabrane jer radim za sebe ne za prodaju, pokusat cu nac neke od navedenih tj nadat se da imaju kod mene ja bi bio najsretniji da imam neki zemljisni dok ne dode van da spricam

Gerd1987

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
110
Evo da se i javim u ove sitne sate, večeras se opet temperatura spustila u minus, prvi put ove godine sam upalio prskalice, na svu sreću temperatura se vrti zasad oko -2. Nisam skidao agril, prskam po njemu, vidjeti ćemo učinak sutra.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,905
Ja ne pratim te zabrane jer radim za sebe ne za prodaju, pokusat cu nac neke od navedenih tj nadat se da imaju kod mene ja bi bio najsretniji da imam neki zemljisni dok ne dode van da spricam
Pa ako radiš za sebe okopaj ga motokultivatorom

Ante2

Aktivni član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
180
Kakav je esme i evolution kumpir? Ove godine nisam uspio pronac kleopatru a trenutno imaju jos samo to dvoje od crvenog.
Sto se tice hebricida prosle godine sam prvi put stavio basagran i fusilade forte i to u split aplikaciji u razmaku 10 dana, samo kod mene je bio problem da je trava na nekom mjestu premasila 5 listova dok na nekom mjestu nije ni izasla pa sam cekao da izade koliko toliko sva pa sam oprskao pa nakraju je bilo vise trave nego prijasnjih godina, ove godine cu ih pofrezat izmedu reda pa ce trava valda ujednačenije krenuti pa pobat oprskat punom dozom..

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh