• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Regija sjevrozapadna hrvatska..koliko vas je več posadilo krumpir a kakve su šanse s obzirom na kisu..?
U kojem trenutku moženo reči da je zbilja kasno za sadnju i da je bolje odustati?
 

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,292
Ja sam sz hrv...posadil pred skoro 3 tjedna...pozuril sam se jer brzo dodu visoke temp i onda u najvecoj susi pocne rasti...mislim da ti nije.kasno i do kraja 4mj al bude prinos sigurno manji...naravno ovisi kakvo bude ljeto...
Prosle godine sam sadil par dana prije 1. maja...i bil mi je katastrofa krumpir...
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,549
Regija sjevrozapadna hrvatska..koliko vas je več posadilo krumpir a kakve su šanse s obzirom na kisu..?
U kojem trenutku moženo reči da je zbilja kasno za sadnju i da je bolje odustati?
kasno je poslije 15.6....sve dotad igra...priče o slabijim prinosima obesite mački o rep, nešto se krivo poklopilo...
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
Ja sam svoje riješio prije 4 dana. Inače se kod mene sadi krajem 3. mjeseca, ali bilo je hladno. Međutim gomolji su u to vrijeme bili na svjetlosti i jačali su klice pa mislim da će krenuti van kojih tjedan dana ranije.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ja još nisam niš posadil, i mislim da nisam pogriješil kaj nismo posadili.
Ja sam do srijede ujutro mislil da još ne bi sadil, a onda sam se premislil (kak Dudekova babica) i posadil. Jel bu ta kiša preveč zbila zemlju, to se bu tek videlo. :unsure:
 

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,292
ja kak sam napisal, posadil pred 3 tjedna...al sam baš prije ove kiše prošel s drapačima po redovima jer je bila dosta zabita zemlja pa bi ju ova kiša još dodatno zabila...
 

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,171
@ZGseljak Dobra je, kao što vidiš bar jedan mora biti i pratiti ako uhvati po dva ili nijedan. Problem se pojavljuje kod onog sjemenskog što je jako sitan, em propada dolje ispod em hvata po 3 u prosjeku. Mora biti krumpir neke srednje veličine. Ogrtači su onako, osrednji. Radio sam sa poluautomatskom nekom njemačkom na zvonce, ima fantastične zagrtače, ima pera pa lijepo podigne zemlju.

Ja mislim da će biti ok što smo posadili, propast neće sigurno, kiše nije bilo previše, a i izvukli smo kanale na kraju svakog reda.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,254
Jedan mi kolega iz firme pričao da je on jednoj njivi posadio 5 redi 23.veljače a 5 17 .ožujka, I dao im vodu jer ima bušotinu na toj njivi,I tako konstantno, a ovih prvih 5 redova pustio da idu kako idu,I da je godina bila u prosjeku s kišnim padalinama,ali da su ovi kasnije sađeni bili kvalitetniji i po prinosu i po kvaliteti. Pretpostavka(je majka svih zajeba) da se kvaliteta dobio na tom što se vegetacija nije prekidala uslijed nedostatka vode već su svi ciklusi išli redom kako treba.
 

Joža91

Novi član
Tu od
15 Tra 2022
Poruka
22
Pozdrav! Dajte mi recite kada bih tretirao nedavno posađen krumpir zemljišnim herbicidom jel ga mogu kasnije kada nikne ogrnuti? Herbicid bi bio na bazi metribuzina. Kakva je kod vas praksa?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Jučer probali prvičiti (prvo okapanje) krumpir. Veličina nije još optimalna, ali najavljuju više kiše pa... Kad prvo napravimo motikom u redu, a zatim frezicom međuredno, ne ostane niti traga za nama. N, to nije bitno, razlog za takav način rada je da se drač bolje osuši. Ako ga se zgazi dok je friško, voli se opet "primiti".
Kiše su tak zbile zemlju da smo nakon ove dvije desne redi (svatko jednu) odustali. Jutros sam zel frezicu i prvo s njom. Malo razrahli i uže ostaje za motiku. Ako bu trebalo, a vjerojatno bu, jer je dosta grudnato, bum prošel još jemput s frezicom nakon motike.

 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Opet ga je prošlu noć kiša pošteno natopila. Na dvije najbliže mjerne stanice je jutros izmjereno 38 i 52 litre/m^2 u protekla 24 sata. Kod mene je vjerojatno negdje između tih količina.
Ovak izgleda jutros. 4 lijeva reda je arizona, dva desna, bela rosa, a između jedan red crvene fantazije. Taj je jedino imal dobre klice.
Slabe tanke klice na dijelu sjemena kod bela rose i arizone su očito uzrokovale lošije nicanje. Hoće li, zbog tih slabih tankih klica, biti i značajnijih gubitaka prinosa?
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Kako se zove prašak protiv kllijanja krumpira koji se još može nabaviti u srbiji i bih?
 

menk

Novi član
Tu od
26 Lip 2022
Poruka
15
Pozdrav svima,
Treba mi savjet kako tretirati zlaticu i kada? Krompir samo sto je iznikao iz zemlje, nema ni 5cm, a zlatica navalila. Na nekim mjestima sam nasao i po 12 komada. Obicno bude 3-5 oko jedne biljke i cak sam vidio i ostecenje listove, koje cupkaju ove odrasle jedinke. Na nekim mjestima sam primjetio i polozena jaja. Nije velika povrsina u pitanju.
 

Najnoviji postovi

Na vrh