Pozdrav svima, samo da vas pozdravim i zahvalim na informacijama koje ste podjelili.
Živim u ZG i imam želju podići voćnjak viljamovka
Roditelji na području Sunje, imaju nekoliko ha zemljišta koje su davaili u zakup za kukuruz. Žao mi je da to netko drugi malo radi, pa ne radi, pa se žali, svi su krivi...ne plaća i slično.
Planiram posaditi viljamovku. Imate li kakav savjet.
To je područje uz Savu, zemljište je udaljeno cca. 300m od Save, ravnica, ima vlage dosta, dobro osunčano.
zbog svojih načina poslovanja u ZG nije mi problem naći plasam po centrima. Imam siguran plasman i to me zato potaknulo da krenem nešto u vlastitu proizvodnju.
Otežavajuće je jer sam privatnik u ZG, ali nađem dosta vremena da bih mogao se posvetiti i voćnjaku te imati stručnu osobu koja bi vodila računa dok sa na putu.
Nisam tražio neke posebne literature oko sadnje voćnjaka, vi ste mi ovdje dosta pomogli, samo čitajući vaše postove.
Od mehanizacije imamo poljoprivredni tkator Zetor (srednja veličina).
zanima me: Može li se igdje naći dovoljno materijala pisanoga koji bi mi pomogao u planiranju i podizanju voćnjaka, tj. viljamovke
Imate li kakve preporuke...koje sadnice kupiti, poznajete li ikoga dobroga na ovome odručju (Sisak) tko ima sadnice.
Kolika je preporuka razmaka između redova (za poljoprivredni traktor), između stabala i kada je najbolje započeti sa sadnjom.
Kakve poticaje daje država? Kada se može očekivati prvi puni urod.
Znam da je ovo dosta informacija, ali bio zahvalan ako bit tko poslao neke preporuke literatutre ili nešto iz vlastitog iskustva o uzgoju viljamovke.
Može i na email
povratnovca@gmail.com
Eto toliko za početak
Sve vas pozdravljam
Todd