• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kruške

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,255
viper50@ Pregledaj detaljno stabala, vidi da nema rupica po njima. Vrlo lako je moguće da je potkornjak-voćni sipac. Kod na U RS procjenjuje se da je oko milion stabala uništeno od ovog nametnika.
 

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
Provjerit ću.Nešto je to naglo propalo.Kao da je herbicidom..što je mala šansa jer je okolno bilje neoštećeno.Da nije ervinija?
 

medo1988

Novi član
Tu od
12 Ožu 2018
Poruka
4
Pozdrav svima.
Recite mi molim vas dali netko zna koje je ovo oboljenje kruške? Plodovi su kvrgavi i imaju udubljenja u kojima neke imaju rupicu a neke nemaju. Tkivo ploda u sebi mjestimično ima žute tvrde točkice kao kamenčiće. Probao sam naći na netu uzročnika ali neuspješno.
Hvala

img_20181014_170000-1-.jpg
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
305
Da citiram knjigu Glihe:
Sve fizičke povrede, od uboda insekata do tuče, potiču stvaranje sklerenhimskih zrnaca ispod mjesta povrede.
Insekti Calocoris fulvomaculatus, C. biclavatus, C. trivialis i vjerojatno još neki speciesi ubadanjem mladih plodova kruške izlučuju u njih slinu i provociraju pojavu sklerenhimatizacije, koja se očituje u dubokim udubinama ravnog dna u obliku kratera.
 

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
Pozdrav!
Zanima koja je vrsta kruške kompatibilna za međusobnu oplodnju s Društvenkom.Znam za Avranšku...Imate li kakav dobar prijedlog?
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
305
Ovi Austrijanci su se potrudili i napisali o Društvenci ovo - link.
Tamo je navedeno:

BEFRUCHTERSORTEN:
Clapps Liebling, Edelcrassane, Gellerts Butterbirne, Conference, Williams, Bosc‘s Flaschenbirne u. a.


Dakle oprašivači Društvenke su Klapov Ljubimac, Krasana, Gelertova, Konferens, Viljamovka, Boskova Bočica i dr. Po meni sve vrhunske kruške :)
 

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
Pretpostavljam i obrnuto.Hvala unaprijed!
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
305
Piše u onom dokumentu da joj je pelud dobar - dakle može oprašivati druge sorte.

Problem rodnosti tj. uroda Društvenke nisu samo oprašivači - ima tu više faktora.
Jedan od njih je da je vrijeme oplodnje kod nje jako kratko - cca. 4 dana.
Zašto u mom hobi nasadu gdje imam 10-ak sorti krušaka npr. Hardenpontova (trebao sam prorjediti plodove), Starking Delicious i Santa Marija (nju ću precjepiti...), Konferens imaju ogromnu rodnost, ostale prosječnu, a neke slabu kao npr. Drušvenka...? Cvjetova imaju gotovo sve isto...
Kako mi je mlad nasad to će se promijeniti jer će hormoni iz sjemenaka plodova odraditi svoju ulogu, ali i dalje će se kod nekih razviti plodovi i bez oprašivanja, a kod nekih teško i sa oprašivanjem...
O bujnosti sorti da ne pričam. Npr. Kleržo kruška na sjemenjaku koju imam je starija od mene, a malo je viša od mene cca. 2,5m promjera stabla oko 10cm... Sa druge strane Jakobka/Petrovka je iste starosti nedaleko od nje na sjemenjaku visoka oko 12m promjera debla oko 40cm!
 
Posljednje uređivanje:

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
sad m i je puno toga jasnije..pogotovo o slaboj rodnosti...gledam godinama na društvenki hrpa cvjetova ,a ploda malo ili nemalo!!:fiery:

Hvala
 

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,636
Prezahtjevna sorta u pogledu rodnosti, oprasivanja , cvstnje a sve je to povezano od zadnjeg di prvog navedenog. Kao sortiment plod je vrhunac nema niti jedne sorte koja moze zamjeniti drustvenku ali prije toga navedeno je zasto je nema u plantaznom uzgoju rizik je veliki.
 

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,636
Još jedna informacija za Društvenku ja sam prije inicirao oprašivanje sa atomizerom u koji sam otopio šećer, med i nektar, a nakon toga susjedne oprašivaće sa jačim vjetrom u atomizeru prskao što nije uspio vjetar to su naknadno pčele odradile.
Jel Društvenka sto ima samo 4 do 5 dana za oplodnju cvijet je odbojan pčelama pislje toga se naviknu.
 

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
305
Ono što sam čuo o oprašivanju krušaka je da bi se pčele navelo da dobro opraše kruške je da se različite sorte sade u istom redu, a ne u drugi red i sl. jer većinom lete oprašujući red po red; i druga preporuka je da se za vrijeme cvatnje pokosi sva trava što cvate (maslačak osobito) oko krušaka, kao i da se ukloni sve što cvate u isto vrijeme kako ne bi bilo konkurencija oprašivanju krušaka jer je gotovo sve slađe od krušaka. Veliki voćari osiguraju i dovoz mobilnog pčelinjaka u voćnjak.
No kako ja nemam puno krušaka - za obiteljske potrebe (i prijatelje) - možda će i kist biti u upotrebi tj. glumiti ću pčele kod Drušvenke ručno oprašujući kistom.
 
Posljednje uređivanje:

vizy

Aktivni član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
305
Kako je zima, imam vremena pročitati neke knjige. Tako sam posudio knjigu Gusti zasadi kruške i dunje iz 1985.g.
Zanimljivi su neki iskazi iz prakse tj. potvrđeni su slikama iz voćnjaka iz Sremske Mitrovice gdje je 1938. g. podignut zasad viljamovke i krasanke na dunji MA sa 6100 stabla po ha - uzgojni oblik njutajm i koji po navodima još uvijek postoji i te 1985.g.
Vjerojatno je razmak u redu oko 0,5m.
Zanimljivi citati:
Korjenov sustav kruške na dunji je utoliko plići ukoliko ima veći životni prostor na raspolaganju.
Dakle kad je razmak između krušaka na dunji 0,5m - dubina korjena je veća od sustava gdje je razmak kao npr. 2m između stabala kruške na dunji tj. stabla se prije izvale i više pate od suše ako se sadi na dunji sa većim razmakom.
Ukorjenjivanje stabla je dobro, te nije neophodna potpora. Slabo bujne sorte se nešto slabije ukorjenjavaju na podlozi MA, ali primjenom posrednika, npr. kaluđerke/pastorčice, ukorjenjivanje se značajno poboljšava.
Dunja MA je pogodna za gustu sadnju na boljim zemljištima.

Molim komentare, osobito onih koji poznaju taj voćnjak P. D. "Boško Palkovljević-Pinki".
 

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
Gospodo, zanima me tko ima sortu Klapov ljubimac kako bih se ogrebao za koju grančicu za kalemljenje.
 

karolj

Novi član
Tu od
10 Svi 2016
Poruka
18
Ovo predhodno neces moci otvoriti zato ukucaj-- zastita kruske od syngente--.Tu sve pise kad i cime se prska.
 

Najnoviji postovi

Na vrh