• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kuhinja

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Supruga. A ja moram uskočiti pri kraju miješati, dok ona priprema flašice, pa hoda sim tam... 😂
Predprošle godine u Vrhovinama kupio oko 100 kg šljiva. Jedan dan "pucao" šljive i mljeo, postavio kotao, a drug dan od 4:30 upalio plin. Vrtjelo se do oko 19 sati

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Samo ti imaš strojno miješanje, a mi si ga moramo miješati sami ;) :giggle: 👌

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Može prijevod za nas ostale :unsure: ;)
(y) Naravno da može, "važno da se ne pozabi".

"Cvrtje" su naši stari zvali "kajganu od jaja", zmučkana i pečena jaja. Mogu samo nagađati da je naziv jelo dobilo po tome što bi jaja zacvrčala u tavi dok bi ih ubacili, no to je samo moja slobodna interpretacija.

(Moj otac i dan danas puno put spomene: da su v goricama kruh i drugo rezali s "cepevkom kusturom", u prijevodu je to nekakav đepni sklopivi nož, namijenjen za cijepljenje / kalemljenje voćki, trsova, ruža...)

"Trimfus" (ili možda "trinfus" nemam pojma kako je 100% točno), je bio lokalni naziv za određeni oblik "stalka na tri noge", koji se postavio iznad vatre, otvorenog ognjišta u kutu klijeti. Ali trimfus, trinfus bi mogla biti i starinska posuda, tava, od lijevanog željeza (gusnata) s odlijane tri nožice, pa njoj ne treba stalak za postaviti ju iznad žara, vatre.

Nemam nigdje niti jednu fotografiju, a nemam niti svoju takvu posudu, jer je na žalost moj pokojni djed strašno puno prekrasnih starih stvari prodao "sakupljačima - otkupljivačima starinskih predmeta po selima", mi koji smo danas jako žalimo za tim.
Ponukan ovom temom, malo prije sam nazvao jednu našu dobru prijateljicu: ima li trimfus, ispalila je kao iz topa - imam u goricama je, ta gusnata posuda na tri nogice, malo je puknuta. Za koji dan ju budemo fotografirali, pa Vam ju onda i ovdje pokažem.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Evo ga, ak koga zanima sve o aceto balsamico🙂
Prosil frendicu da napiše članak 🙂

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Jel ti nebu to malo kasno za večerati, sutra ako bu se trebalo prigibati..... mislim ja imam vremena pa da ti dojdem pomoči. Naravno pojesti a ne delat 🤭

Na vrh