Re: Kukuruz - sjetva 2015
Naš je osnovni problem što smo mi na lesnoj zaravni, izdignuti oko 20 m od okolnog prostora i logično, voda se cijedi prema dolje, pa su i tla ocjeditija od okolnih mjesta. Rubno gradsko područje se spušta u posavsku nizinu i tu tlo prelazi u crnicu, sklono je plavljenju i ima dosta podzemnih voda. Ono malo crnice što imam uvijek ima barem 2-3 žmirka, ali je i bezobrazno rodna. Usprkos tome, dozvolili su nekolicini kretena i lovačkom društvu da na tim zemljama ostavljaju šikare ili sade borove. Ali nebitno. 1902. je biskupija uz potporu vlade u Beču provela velike melioracijske zahvate i isušila ritove. Na tim zemljama će biti kukuruza. Gledao sam kad je sijan u buse veličine dobre muške cipele, katastrofalna priprema, više ga je ostalo vani nego što je otišlo u zemlju i taj sad ima preko 2 m, raste ko lud. Kod rođaka je na crnici odličan kukuruz, a ovi gore, zračne linije 200-300 m su katastrofa. Ima tu puno faktora, ali i datum sjetve je bitan, ono za 1.4. apsolutno stoji, nema više mrazeva kao prije, može se jedino okišati pa da se ne može ući, ali sve ostalo zadnjih par godina pokazuje da treba sijati ranije. Ako se može. Ja ću biti iskren, nisam imao kapi goriva početkom travnja. A nisam jedini. Jbg.