• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz - 2015

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Bogata zemlja bogato i rodi. Uzmimo primjer Švicarske i nas. Kod njih onaj tko neradi dobije veću socijalnu pomoć nego čovjek koji kod nas radi kao konj. Tako je i sa tlom. Da bi tlo loše kvalitete doveo u stanje da koliko toliko solidno rodilo potrebna su jako velika ulaganja. I šta se dobiva. Dobiješ to da na nekom tlu koje rodi 6 do 7 tona povećaš prinos za desetak posto. A kada za toliko povećaš prinos na tlu koje daje 10-12 tona već se značajno vidi. Kada nemaš bolje radiš sa onim što imaš, a kako sam prije napisao tu je i poticaj pa se nekako iznivelira. Ne možemo svi imati tla visoke klase kao po Srijemu i Baranji, odnosno vezano na početak ovog posta, ne možemo svi iseliti u Švicarsku.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Malo se previše ovdje filozofira,ne možete kvalitetu tla koristiti kao ispriku. Ja imam kojekakve zemlje,i za kukuruz je svaka dobra. I ovo što sam sad uzimao u zakup,nikad nije davalo preko 3-4 tone po jutru,kupi se dobro sjeme treba hebački preorati,pripremiti,nabacati gnojiva,očistiti od korova,i prinosi odmah prve godine su sasvim solidni. Ono kaj piše u knjigama može biti zanimljivo,i korisno,ali većinom nema veze sa stvarnošću.
Naravno,ako je lagano tlo,i dođe suša,j***o si ježa,ako je teško tlo,i dođe poplava,isto tako. Može pasti i tuča,opet nema ničega. Ali to zavisi o godini...

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Tako sam i ja mislio po nekom kalupu i stavim kukuruz u ilovaču sa uvjerenjem da će sa lakoćom izdržati sušu ali onda je lijepo ilovača ispucala a pukotine su bile oko 15cm duboke i.kukuruz je patio sušu još više. Probali smo i sa kultivatorom nutra ali je bilo tako tvrdo da je kultivator strugao ko po asvaltu.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Lani sam na tom mjestu imao 5imt-ovih jednoosovinskih prikolica a ove godine niti jednu punu. Stisla suša u cvatu i piši kući propalo.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
I ja sam lani imal 15t/ha a ove godine samo 11.
Tako ti je ak je previše kiše nije ok ak je nema opet nije ok.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Osim same kvalitete zemlje koja itekako ima utjecaj na prinos,pa sam nacin ophodjenja prema istoj najveci utjecaj na prinos imaju vremenske prilike...
Od zadnjih 10 god. samo 2-3 su bile donekle "normalne" ... kako cu ja postic neki prinos ako u razdoblju od 6 do 9mj. sveukupno palo max . 10l oborina,a minimalno 15-20 dana u tom periodu bilo preko 35c°...
Prosle godine 90% imalo jako dobar prinos,a ove obrnuto... al eto bavim se stocarstvom ,sije se 3-4 kulture pa se uvijek nekako namire potrebe...

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Ako nema humusa, ne pomaže ni velika količina mineralnog jer ga biljka ne može usvojiti. To nije moj zaključak, nego sam upamtil riječi jednog agronoma na telki.
Vjerojatno, osim navedenih, ima još nekih stvari koje utjeću na urod.

Ne slažem se sa ovom izjavom.Prije sam stalno sijao kukuruz po kukuruzu,poslije kombajniranja kuruzovinu popalio,prinosi su uvijek bili odlični a praktički humusa nema,i u Italiji sve baliraju koliko sam vidio,ništa ne zaoravaju,a imaju prinose.

marinko96

Član
Tu od
29 Kol 2015
Poruka
70
Jel IMO tko dravu 404 zanima me kolki mu je bio prinos i vlaga i ima li koji BC da ima dobar prinos i vlagu

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Pročitaj temu od prošle godine, koliko se ja sječam kolega @Šanana imao je 404 i bio razočaran, ali puno zavisi od godine do godine, što se tiče BC, prinos i vlaga, prvo mjesto daje BC 344.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Da, imao sam Dravu 404 lani i bila je najviše pljesniva od svih ostalih i to nije bio slučaj samo kod mene, bilo je toga jako puno.
A kod krunjenja je jako pljevasta i zato mi se nije svidjela.

Više ne sijem taj hibrid.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Imao sam ove godine Dravu 404,uzeo sam ono jedno jumbo pakovanje,čekam prvo ruljenje da vidim situaciju,količinski u klipu je bilo dobro,brano je na vrijeme i nije bilo bolesti,dobro i ova godina je bolja bila za kukuruz u odnosu na prošlu

marinko96

Član
Tu od
29 Kol 2015
Poruka
70
Nezz ni sam sto bi sadio imam jedno polje koje bi sadio isključivo za prodaju ima 1ha mislim dat malo vise gnojiva e sad nezz koje bi mi VI kukuruze preporučili zemlja je većinom neka ilovača i kad u proljeće da zatvorim brazdu mislio sam neki BC ili osječki jer pare su problem nemam za neki skuplji kukuruz

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
Računaj sve troškove i kome češ prodati. Uzmi rani hibrid fao 300.
pa herbicid pa osnovno gnojivo pa prihrana pa kombajn.
Ka buš bral opvu temu buš videl da nema neke računice.
Kod mene je razlika ak sam sijem ili kupim u jesen 200-300€ po ha.
Al to je kaj imam svoje stroje, platim samo kombajn i imam rabat na količinu.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Gle na hektar u komadu ako je solidna zemlja ja bi se upustio u povrtne kulture. Jest da se puno više naradiš ali je i bolja lova gledano u globalu, a sad je na tebi da odlučiš!

Poslano sa mog ALCATEL ONE TOUCH 5020X koristeći Tapatalk

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Malo kasnim sa slikama od berbe kukuruza,nisam zadovoljan kako je sipalo 5t po jutru sorta pionir y12,tu smo zemlju uzeli u zakup prve godine pa bi ju možda valjalo i dobro nagnojit stajnjakom
DSC_1270.jpg

DSC_1272.jpg

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Ima,ima ipak smo mi na Bilogori,mada večinu svojih polja ima više na ravnici. Nismo uspjeli naći neki koji bi nam se sviđao,večina ih je pohabanih a svi su skupi 4 reda,takvih ni nema previše na prodaju.
Da kolega Dino mi je sušio,2 sušare mi osušio.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Lanjske godine sam imao Dravu i čini mi se 388 ili tako nešto. Vlage je bilo u izobilju, tako da su mi se četiri bačve koje sam malo ranije runio upljesnivile. Urod je bio solidan ali je vlagu držao do kraja svibnja.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh