• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2016

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
865
Ja sam cul da je dobro ubiti jednu vranu i za noge ju objesiti na neki kolac na njivi. Da to bude kao neko upozorenje vranama i druge vise ne dolaze jer je to vrlo inteligentna ptica.
Meni isto takve probleme delaju fazani, a za glupe kokosi nema lijeka osim sacme koja je sad u ovo doba ilegalna.
Sjeme tretirano repelentima im nista ne znaci.

strsljen

Član
Tu od
27 Ruj 2014
Poruka
100
Prica mi rodjak da mu fazani vade kukuruz, reko jel tretirano sjeme, ma kaze jest ali oni vade po redu, traze ima li koje zrno ne tretirano da pojedu

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
hahahahahaha,neki pametni fazani-prošli školu.... sjekiru i za njima :icon_axe:

Posljednje uređivanje od moderatora:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ovo s vješanjem nije loša ideja, možda može i s većim štetočinama :)
Evo mog osmoredca
uploadfromtaptalk1462991671822.jpg uploadfromtaptalk1462991704965.jpg

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,303
Dečki što ako u slučaju da padne kiša u roku od svega par sati nakon spricanja Adengom?? Jel bude uspjelo špricanje??

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,303
Znam i ja da je zemljišni, nego pitam iskustva.. Dio prskam s Lumaxom, dio s Adengom, 440l vode na 2k.j.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I moj sijan 30.4 lagano počeo probijati van, u subotu bi se več trebali lijepo redovi vidjeti, sad samo strepim od vrana.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ja sam 2012. god sijal netretirani kukuruz i nikad više, vrane i fazani mi pojele 50% kukuruza na parcelama pokraj šuma. Od onda stalno uzimam tretiranu i nikad problema nije bilo.

Za Adengo je kisa dobro dosla ali ne u prevelikim kolicinama jer ce ga isprati u dublje slojeve tla.

nlo1

Član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
497
I kod mene vrane napravile poprilicnu stetu na jednoj parceli,kad jucer pocele i na drugoj!! A tamam se kukuruz jedva izvukao... Sad samo na vrane mislim!

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Prošle godine sam rasuo po 2-3 kile zrna na uvratinama i uz šumu i zabavile su se sa tim kukuruzom,ove godine je velika najezda vrana,tako da bude problema

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Sada se tu treba opet vratiti državi i politici. Do 1994. dok se plaćao porez na katastarski prihod zemlja se obrađivala ili prodavala onom tko ju želi obrađivati. Ukidanjem tog poreza mnogo ljudi je prestalo obrađivati zemlju, zapuštalo ju, a ne žele je prodati jer se nadaju nekakvim astronomskim cijenama. U takvoj zapuštenoj zemlji legu se svakovrsni stvorovi koji na obrađenim parcelama uništavaju usjeve i nanose ljudima štetu. Traženje nekakve odštete od lovačkih društava je beskoristan posao. Mnogi koji imaju volju raditi zemlju moraju pojedine parcele napuštati jer se ne mogu sami obraniti od divljači. A za našu politiku to su sitnice kojima ne treba posvećivati pažnju.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,586
Dide,
ne priželjkuješ valjda ponovno porez na katastarski prinos?
Porez na neobrađeno zemljište kroz porez na nekretnine koje nisu u funkciji, bi bil koristan, ali sve mi se čini da bu se uskoro plaćal porez na neku procijenjenu vrijednost zemljišta. Zemljište = nekretnina. Opet sve u isti koš. :mur:

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Ne, ja sam samo napisao kako je bilo i kako je. I nije katastarski prinos nego prihod. A to znači da i zapušteno zemljište ima nekakav prihod jer na njemu raste drveće koje se nekada može koristiti. Neke države koje su malo bolje uređene od naše imaju propise da je lokalna samouprava dužna održavati poljoprivredne površine ako neće vlasnik, a to održavanje dođe kad tad na naplatu. Kod nas se samo viče da narod nema novca i da se zbog toga ti propisi ne primjenjuju, a imamo mobitela kao da nas je tri puta više, prosječno na jednog Hrvata dolazi jedan auto i sl.

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Kak se obraniti od vrana, sunce im žareno, taman kad je kukuruz na 2 listića đubre dođe, otkine stabiljku i pojede zrno, imam štete poprilično!?!

Sve nas je** ovog proljeća! Mraz, kiša, pipa, vrane...kaj još bude...

Meni su lani pojele oko hektar (sijalo sam kasno - sredinom svibnja - kada mi se voda s njive povukla) i planirao sam presijati ali je kasnije opet poplavilo i ostalo je pusto, pročitao sam sve moguće na netu o vranama, i po meni je jedina metoda pravovremena sjetva, znači kad vidiš da svi ostali uokolo siju SIJ! Inače ništa od toga, stavljao sam im slani kukuruz (ne zanima ih - nisu ga ni pogledale), bacao sam stari kukuruz sa dna čardaka (isto ih ne zanima - eno ga već pola istrunuo), a ove godine sam posijao tretirani kukuruz sa mesurolom i za sada je super, ne fali nijedan kukuruz. Dio sam posijao i ne tretirani (mješao sam jer nisam imao dovoljno za 2 hektra). Čovijek koji je par njiva dalje od mene pripremao za sjetvu se samo nasmijao kad sam ga pitao "dali sijete tretirani, meni su lani vrane pojele" i rekao da ako se sije u optimalnim rokovima nema problema. Kasna ili pre rana sjetva (dok je to jedina njiva u krugu) je uvijek osuđena na propast jer ih stotine dođu i za kratko vrijeme sve to riješe.... :(doh):

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Sad iso u obilazak kukuruza..Zalosno pogledat....Fazani se nakacili na jednu njivu da je strahota......po dvadeset komada zaredom pocupalo i ostavilo a diralo zrno....ima redi u kojim po deset metar nema kukuruza....
Definitivno tanjiram....al sta posijat...
Sta moze stic do jeseni....mozel zob kad bi kroz koji dan posijo
Svi predlozi dobrodosli

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Kod mene je sijetva završena posijano 10 hektara kukuruza sve Os hibridi ukupno 31 paket.
Potrošeno je 1100 litara plavog. Tu je bilo i oranja na preko 5 ha i vožnja gnoja i rotiranje i sijetva.
Gnojidba je bila sve Yara mila 15-15-15 gnojidba je bila 300 kg/ha u sijičicu i stajski je zaoran na nekim parcelama.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh