Lani je bio nešto slabiji prinos...vjerovatno je zato i potražnja bila veća!Imam info da je kod nas 70 lipa za 25% vlage,a za kooperante je 75lipa...to je bilo prošli tjedan,ako se nešto nije promijenilo ovaj tjedan nebi bilo tako loše,jedino sam zaboravio tko je otkupljivač,ali navodno direkt na polje dodju sa kamionima!
Ozbiljno razmišljam da "zdrobim" poticaj i uzmem silos te prodajem na malo kukuruz doma...ili u neke bikove utopit kukuruz pa izvući lovu..ovo je smiješna cijena!
To je po meni jedina isplativa opcija, odnosno ja tako radim već 2-3 godinu, napravili smo kapaciteta za oko 30 tona plus još prikolice + jedan manji dio čardake i to je to. U ovih zadnjih 2-3 tjedna otkad smo prvi skinuli sam prodao nešto preko 3 tone po cijeni od 1,2 kn/kg. Taman imam novce za gorivo za nastavak žetve i sjetve! :drink:
Pa jel te silose i susaru platil milju kn da bi ih moral 50 god isplacivati?
Ja imam u planu napraviti koseve kukuruza iz kojih bi izlazio iskrunjenih 100 t suhog zrna, ove god budemo pospremili klipa iz kojeg se bude na godinu iskrunilo cca 4o t suhog zrna..
Susjed mi posprema 25 jutara u klipu i sve se kruni na godinu, 15 dana da ju pobere i pospremi, 15 dana da ju iskruni i proda..
Tako i ja planiram preći na zrno u skorije vrijeme. Ove godine smo osušili jednu sušaru, oko 8t suhog zrna i puno nam to sad znači jer nećemo morati ruliti friski klip. Iz kuruzane u proljeće izadje oko 25t zrna i to bude za negdje pola godine za hraniti..Mi imamo koševa za oko 25 tona, ali kako drugi tako i mi polako odustajemo od tog načina, a razlozi su višestruki; berba jednorednim beračem traje previše, s kombajnom se za sat-dva skine jutro dok s beračem treba pola dana, gubitci runjenjem pri branju su dosta veliki kod različitih hibrida (teško je uvijek brati u pravo vrijeme), za ubacivanje i runjenje kukuruza treba dosta rada, tako da mi nekako gorivo za sušaru po mojoj računici košta manje od vrijednosti rasipanog kukuruza i dnevnica za ubacivanje/runjenje (kada bih morao platiti dnevnice). Bonus je također i mogućnost prodaje odmah u jesen (ako je dobra cijena kao sada) te se time znatno skraćuje vrijeme "zarobljenosti" uloženih novaca, ako bi se sjetva kreditirala nije isto plaćati kamate za 6 ili 11 mjeseci. Cijenim entuzijazam ali nebih si baš zadao toliki posao sa 100 tona u klipu :