• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2018

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Neko sve mijesa u rasipac pa u sijacicu uopce ne stavlja, a vele da ne valja stavljati ureu u sijaciu jer bi mogla spaliti klicu zrna kukuruza ako padne do njega.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,478
Najbolje je da uradiš analizu tla,, pa šta ti kažu šta fali to i dodaj,,,
za ureu agronomi kažu,, da se baci prije oranja,, da razgradi strnište ili kukuruzovinu kad se zaore,, onda 3x15 ide u sijačicu,, a ne urea,, kažu da zna spaliti sjemenku ako dođe u dodir,,
konkretno,, ja bacim stajnjak prije oranja kolko mogu,, u sijač 250kg 3x15 po hektaru,, kultivator nemam,, pa prehranjujemo sa kantama za zaljevanje, stim što skinem onaj nastavak(tuš) i nas četvoro prehranimo hektar za nekih 1,5-2 sata

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Sve kaj su kolege napisali stoji. No, ako imaš male parcele, analiza zna biti preskupa (barem meni). Zato pokušavam uvijek dodati otprilike toliko gnojiva koliko kuruza (ili neka druga kultura) treba za očekivani prinos. Kod gnojidbe treba voditi brigu da je izbalansirana (određeni omjer između pojedinih elemenata. Koliko je potrebno možeš doznati na Googlu, jednostavno utipkaj gnojiba kukuruza.
Ja obično zaorem PK 20-30 ili NPK 7-20-30, dodajem u sijačicu 3x15, a prihrana kanom ili ureom kao i kolega Nermin (obično prije kiše). S obzirom na moju malu površinu, kan, a posebno ureu dodatno prekrijemo s malo zemlje da spriječimo prekomjerno hlapljenje amonijačnog dušika.

Ukoliko ujesen nisi ništa pognojil, trebal bi prije sjetve pod frezu ili tanjurače baciti 7-20-30 ili sličnu kombinaciju + prije navedene gnojidbe. Ako nemaš sijačicu s dozatorom za gnojivo, možeš 3x15 također pod frezu ili iz špric kante pored posijenih redova (odmah po sjetvi). Znam da je P i K slabo pokretan i trebal bi biti stavljen dublje, ali ne znam koliko je vremena potrebno da on dođe u oblik koji biljka može usvojiti.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ok, čuo sam da neki prije sjetve stavljaju 3x15, a i čuo sam da neku ureu ...sad ne znam šta je boljee. Jel bi bilo dobro da prije sjetve se baci 3x15, a kod sjetve urea??
Jedno ne iskljucuje drugo. Dobro ti Ivan Kc kaze. Urea i 3x15 prije sjetve ili 15ica u sjetvi ako imas tu mogucnost, kan u kultivaciji isto ako imas mogucnost, ako ne, nista.

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
642
Mislim da ću prije sjetve bacit 3x15, a poslije prihrana kanom ili folijarna. Inače njive su gnojene stajskim i peredarskim gnojivom...prosle godine smo imali problema sa nečim sličnom pa ja bi rekao soji, ima velike listove a kad poraste veliko je skoro ko kukuruz i podosta je debelo neke možda i više od 2cm

Ijop

Član
Tu od
20 Pro 2012
Poruka
124
Postoji jedna agrotehnička mjera koja će ti povećati prinose uz dosadašnji način proizvodnje. Zove se kalcifikacija, zagorskog kiseliša več pa da nemreš niti najti, ali su nam tla i dalje kisela. Ide cca 6t/ha pod brazdu, ali može i predsjetveno.

Holcim

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
PR35F38 iskustva, preporuke? Sijao bi za berbu u klipu.

Gdje si to pronasao?? To je stara oznaka

Sijao prije 5g, treba ga brati dok su listovi zeleni, jer brzo otpusta vlagu, i dosta tolerantan na susu, 2012 je u susnoj godini imao najveci prinos, u usporedbi s ostalim hibridima.....al i divlje svinje su bas najvise isle na njega.....

Kolika mu je cjena?

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,478
Mislim da ću prije sjetve bacit 3x15, a poslije prihrana kanom ili folijarna. Inače njive su gnojene stajskim i peredarskim gnojivom...prosle godine smo imali problema sa nečim sličnom pa ja bi rekao soji, ima velike listove a kad poraste veliko je skoro ko kukuruz i podosta je debelo neke možda i više od 2cm

Vidi,, ja sam par puta brao kukuruze beračem,, gdje bacano peradarsko gnojivo,, ebiga čovjek ima farmu pilića,,, to je sranje za nepovjerovati,, kukuruz je prekriven korovom sličan slakovini,, al mnogo krupniji list i stabljika, bem mu sunac par metara i sve zamota i zapetlja,,,

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
642
Da nije abutilon

Da to je to.

Postoji jedna agrotehnička mjera koja će ti povećati prinose uz dosadašnji način proizvodnje. Zove se kalcifikacija, zagorskog kiseliša več pa da nemreš niti najti, ali su nam tla i dalje kisela. Ide cca 6t/ha pod brazdu, ali može i predsjetveno.

Holcim

Gdje se to može kupiti, kako se naziva u trgovinama? Kako se to posipava, posipaćem illi?

Vidi,, ja sam par puta brao kukuruze beračem,, gdje bacano peradarsko gnojivo,, ebiga čovjek ima farmu pilića,,, to je sranje za nepovjerovati,, kukuruz je prekriven korovom sličan slakovini,, al mnogo krupniji list i stabljika, bem mu sunac par metara i sve zamota i zapetlja,,,

Da neki put se zapetlja da se trebaš pošteno namučit da to skines.. mi inače puno radimo usluge pa toga zna biti dosta po njivama često zna i napravit neku štetu da pucaju štifti na raketama burgiona....a tu kod nas većina ljudi je gnojila tim kokošjim gnojivom jer je tu kod nas peradarska farma Perfa pa su davali gnojivo badava, tako da je dosta ljudi to uzimalo i time gnojili, vjerovatno je to došlo iz smjese čime hrane kokoši

Posljednje uređivanje od moderatora:

Ijop

Član
Tu od
20 Pro 2012
Poruka
124
Gdje si to pronasao?? To je stara oznaka
U katalogu za 2018.

Da to je to.
Gdje se to može kupiti, kako se naziva u trgovinama? Kako se to posipavati

U holcimu imaju (stavio link u prijašnjem postu), to je Lepoglava, točnije Ocura. Imaju upakirano u vreče, i imaju rinfuzu. Ima naprava za posipanje ali se može rasipačem ak se uzme granulirani, dok se prah s rasipačem štopa. Ima tema tu negdje na forumu ili još malo proguglaj.

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Kukuruz spreman...
cbf67b2bafec52fc5bd57f498a5c491b.jpg
3bd4608ad383f965ee1100d483f16906.jpg

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Nakon duljeg neuspješnog traženja BC 306 zrna u tipu SO ili VO (bolje je za moju mehaničku home made sijačicu), odlučil sam se za BC Pajdaš, zrno SO (srednje ovalno) dodatno tretiran mesurolom. Platio 330 kn/25000 zrna (bez mesurola je u istoj trgovini 270 kn). Nadam se da bude nešto koristi od sjetve do 2 lista i da to ne budu bačeni novci.
Sjeme je plombirano u siječnju 2018.. Po poljoapotekama sam vidio dosta sjemena kojem na deklaraciji piše ponovno plombirano XI 2017. Pretpostavljam da je to staro prepakirano sjeme, a s takvim loše iskustvo.

Preporuka BC instituta je sjetva na 20 cm. Kako je u praksi, na koji razmak sijete Pajdaša?

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Pajdas bude dobar crvenkasto zrno dobar klip .
Nesto ko kws krabas slicni su.
A prepakiran nezz izbjegni ako mozes .
Ne nikne ga dosta prosle godine prijatelju mom pola nije niklo

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Ja sam ga imao prošle godine oko 20 jutara i niknuo je svako zrno.. Bolje je bilo gdje je veći razmak ali je dao jako slabo prinosa. Oko 35 metara po jutro sa jakom gnojidbom.. U jesen zaorano 200kg sedmice u proljeće 100kg ureje i 125 kg sijačicom o, 20, 30 i na kraju 200 kg kana u kultivaciji.. Po jutru ne ha..

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Mali,

i ja sam imal problem s nicanjem BC sjemena, ali držim da je to posljedica kupnje sjemena na akciji, ne vodeći pri tome brigu radi li se o oroginalnom pakiranju ili prepakiranom sjemenu. Ove godine sam baš na to posebno gledal. Ako bu opet (i uz mesurol) loše nicanje, onda definitivno napuštam BC sjemena.

Zeko,
ako tvoje gnojivo iskažemo po elementima ispada:
N=200 (150-200)
P=115 (100-130)
K=170 (120-180)
U zagradama su preporučene količine.
Ispada da si gnojiva stavil u skladu s preporukama. Nažalost, kod mene se količine koje ti stavljaš na jutro obično (malo uvećane) stave na hektar
Za sad je jesenas zaorano 250 kg/ha 0-20-30.
Prošle godine je, uz tako škrtu gnojidbu, BC 306 imal solidan prinos od cca 11 t/ha. :(clap): Bude li i ove godine takav urod s Pajdašem, nitko sretniji od mene.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Da to je naravno sve moguće staro i na akciji ko zna kud je trebalo ići

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Svake godine posijem barem nešto Pajdaša. Da smijem posijao bi sve jer mi daje najbolji prinos pogotovo na malo težim zemljama. Nikad nisam imao problema sa nicanjem. Ako posiješ gušće biče manji klipovi kao i kod svake druge sorte.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh