• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2021

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
Ja danas bil u Zg-u, bome tam sva polja skoro plivaju u vodi.
Tam je rado najvise palo kise.

Charlip
Posij neku grupu 300 i mislim da to bude dobro.
Ali posto velis da imas jake zemlje, da ne bude previsoka vlaga u jesen, kad velis da sve prodajes direkt ispod kombajna.
A di da sad uzmem drugo sjeme? 60 paketa stoji istretirano,nije to paket dva pa da nema veze. Imam 390 i 400 grupu još. Ove kasnije sam uspio posijati. Kak bude bude,bude se brala u 12 mj ili na proljeće,tak oni koji su brali sad u 2 i 3 mj.su dobili duplo više nek mi koji smo se žurili na jesen,a gubici zanemarivi. Suncokret je vani i nekih 25 jutara kuruze je posijano. A ovo kad Bog da. Kad se bude moglo, pripremit ću pa će doletit kolega sa 8 redova i to u jednom danu posijat i gotovo.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
688
Kod nas u Podravini pada neumorno tocno 24 h.
Palo je oko 70 l.
Ako nastavi tako do jutra, kak govori prognoza, bude preko 100 l u tih dan i pol.
Jucer ujutro sam taman zavrsil spricanje kukuruza i mislim da bude dobro uspjelo.
Taman je bilo nekih dan dva bez kise, da upije ova trava preko lista koja je iznikla, a sad ova kisa bude skroz aktivirala zemljisno djelovanje Adenga.

Sad je trenutno takvo blato na njivama, mislim da prskalice nemaju kaj najmanje 10 dana traziti u polju.
A sad dok okrene sunce i toplina, kukuruz, a i trava budu podivljali s rastom.

Tak da, ja sam zadovoljan kaj sam uspel sve pospricati prije ove velike kise.
Samo da se nebi lupao u glavu zbog adenga i ovoliko kiše. Ja sam prije dvije godine isto tako prije dosta jake kiše prskao, spustila je adengo u zonu korijena i da vidiš veselja. Kukuruz stao s rastom. Dok ga nisam okultivirao i folijarno prihranio nije krenuo. Nije bio slučaj samo kod mene, i od onda je adengo završio karijeru na mojim poljima.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,242
Moze svakaj biti, ali mene Adengo jos nikad nije iznevjeril.
A znalo je isto tako gomilu kise pasti posle spricanja.
Jos da djeluje na sirak, da ne moram u korekciju na nekim njivama (obicno friski zakup), to bi bil herbicid bez premca.

Charlip
Posto obradujes dosta zemlje, ja bi na tvom mjestu investiral u susaru i silose.
Nema sanse da bi ju daval odmah ispod kombajna, ova godina je cisti primjer.
Mislim da bi ti se ta investicija vratila za godinu, dvije samo u razlici u cijeni (jesen, proljece).

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
Nisam ni strojeve sve nabavil kaj mislim,sve radim sa traktorom od 200 ks od oranja do špricanja a kakvi silosi i sušara?!? Sva sreća kaj od ove godine imam otkupljivača unutar 15 km koji ima 30 kamiona a do sad sam sve vozil i do 100 km. Uz posel od tri smjene nema šanse da si još i stim kompliciram život.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
Sutra 2 tjedna kako je sijano P9911, za sad zadovoljan s obzirom kolko vlage ima.
Ovo drugo šta jedva da ide van je od susjeda, sijano isti dan, zemlja se veže na moju BC 572. Nevjerojatno koja razlika u klicanju.

Prilozi

• IMG_20210520_101211.jpg
    IMG_20210520_101211.jpg
    47.6 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20210520_101228.jpg
    IMG_20210520_101228.jpg
    65.3 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20210520_101441.jpg
    IMG_20210520_101441.jpg
    53.6 KB · Pregleda: 30

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
688
Ova godina je izuzetak što se tiče cijene jesen-proljeće. Moras uzeti i koliko tona izgubis u sušenju, a u razlici od cca 20-30lipa te cijena energenata, susare i objekata da ne spominjemo rad. Povrat investicije ti je cca 10 godina

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
Moze svakaj biti, ali mene Adengo jos nikad nije iznevjeril.
A znalo je isto tako gomilu kise pasti posle spricanja.
Jos da djeluje na sirak, da ne moram u korekciju na nekim njivama (obicno friski zakup), to bi bil herbicid bez premca.

Charlip
Posto obradujes dosta zemlje, ja bi na tvom mjestu investiral u susaru i silose.
Nema sanse da bi ju daval odmah ispod kombajna, ova godina je cisti primjer.
Mislim da bi ti se ta investicija vratila za godinu, dvije samo u razlici u cijeni (jesen, proljece).
Ova godina je primjer, a zadnjih 15 nije bilo razlike u cijeni, a i ova godina kao primjer je prva ikad da se takav rast dogodio u samoj žetvi.

E sad kak je kolega spomenul, ovisi ko se čim bavi i ko ima kolko posla da se stigne još i sušarom zajebavat...

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,242
Svako radi kak hoce i kak misli da mu je najbolje.
Ja dok povecam povrsine i dok vise nebum stizal spremati i kruniti klip, budem se trsil da izgradim silose i pribavim susaru.
Za sad jos stizem pobrati, pospremiti i iskruniti do 100 t suhe kukuruze godisnje, uz sve druge obaveze kojih ima puno.
Najgore mi je u berbi, radimo danima i nocima.

A sto se tice koliko se kukuruz posusi od jeseni do proljeca, ne znam ko tu koga mulja i laze.
Rado nas seljake ovi otkupljivaci varaju kako stignu.
Evo vam primjer.
Ove dvije prikolice u studenom prosle god su vagale 9.5 t neto robe sa "22%" vlage.
I to su mi placali 0.72 kn/kg.
20201112_154340.jpg

A sada te iste dvije prikolice napunjene sa kukuruzom od 14% vlage vazu isto toliko, samo sad mi placaju 1.7 kn/kg.
20200808_195327.jpg
20200808_195301.jpg

E sad, zasto u jesen nisu vise vagale, ako je kukuruz bil "vlazan", to je pitanje.

Zato ja ne vjerujem da se kukuruz moze nesto drasticno posusiti, da ga se ne isplati drzati par mjeseci kod kuce i onda ga dati u prodaju.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
Da, istina svako ima svoje, meni je dosta bitan faktor što mi je sve skinuto uvijek do 15.10. po dosta dobrom i suhom vremenu i bez brige krećem u sjetvu....

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Svako radi kak hoce i kak misli da mu je najbolje.
Ja dok povecam povrsine i dok vise nebum stizal spremati i kruniti klip, budem se trsil da izgradim silose i pribavim susaru.
Za sad jos stizem pobrati, pospremiti i iskruniti do 100 t suhe kukuruze godisnje, uz sve druge obaveze kojih ima puno.
Najgore mi je u berbi, radimo danima i nocima.

A sto se tice koliko se kukuruz posusi od jeseni do proljeca, ne znam ko tu koga mulja i laze.
Rado nas seljake ovi otkupljivaci varaju kako stignu.
Evo vam primjer.
Ove dvije prikolice u studenom prosle god su vagale 9.5 t neto robe sa "22%" vlage.
I to su mi placali 0.72 kn/kg.
View attachment 36875

A sada te iste dvije prikolice napunjene sa kukuruzom od 14% vlage vazu isto toliko, samo sad mi placaju 1.7 kn/kg.
View attachment 36876
View attachment 36877

E sad, zasto u jesen nisu vise vagale, ako je kukuruz bil "vlazan", to je pitanje.

Zato ja ne vjerujem da se kukuruz moze nesto drasticno posusiti, da ga se ne isplati drzati par mjeseci kod kuce i onda ga dati u prodaju.
Kako mogu vagati više zato što je kukuruz imao veću vlagu kad suv kukuruz ima veći hektolitar nego vlažan

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Si siguran? :unsure:
Ako je hektolitarska masa kukuruza s 14% vlage oko 75 kg od čega 14 kg otpada na vlagu. Voda ima masu hektolitra 100 kg. Ako kuruza ima 25 % vlage ispada da bu hektolitar takve imal masu blizu 86 kg. 75-14=61. 61+25=86. Zbog veće vlage, povečan je volumen zrna te je nešto manji broj zrna u hektolitru pa stoga masa nije 86 kg nego nešto malo manja.
Zaključak bi bil da viša vlaga poveća masu hektolitra kuruze. ;)

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
688
Suhi kukuruz je teži od važnoga. Samo što s vlažnim možeš uvršiti prikolicu, sa suhim ne.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh