• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2021

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Metar kubni je 1000 litara, a hektolitar 100 litara. Nadam se da sam u pravu.
Nebitno jer se hektolitar izražava u procentima, ako je hektolitar recimo 80 onda je to 80 procenata od metara kubnog ili od 100 litara ili od 100 metara kubnih

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
Koje vi izračune imate o_O .
Ja samo znam da ova prikolica sa slike kukuruze 20% vlage vagne 25.5 do 26 tona a 30% na dobar vrh je vagnula jedva 19. E sad kakva je tu računica nemam pojma:hahah::ppozdrav: Screenshot_20210521-064744_WhatsApp.jpg

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,702
Obilazak kukuruze i livade

Prilozi

• IMG_20210520_192316.jpg
    IMG_20210520_192316.jpg
    54.6 KB · Pregleda: 35
  • IMG_20210520_192356.jpg
    IMG_20210520_192356.jpg
    60.2 KB · Pregleda: 39
  • IMG_20210520_192407.jpg
    IMG_20210520_192407.jpg
    62.2 KB · Pregleda: 38
Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Pročitaj ga ti još jednom, ako na metar kubni skineš 14 posto vlage pišeš da će onda hektolitar ostati 61 a nije tako jer kad skineš tu vlagu onda to više nije metar kubni nego 0,86
Brkaš mjerne jedinice. Hektolitar je mjerna jedinica volumena (100 litara), a kg je mjerna jedinica za masu, u ovom slučaju za hektolitarsku masu, dakle za težinu 100 litara kuruze.

Po pisanju kolega iz prakse, ,ogu protumačiti samo tako da vlaga u kuruzi djeluje kao kvasac u kruhu. Kuruza nabubri od vlažnog zraka. S obzirom na to da je zrak lakši od suhe kuruze, to onda uzrokuje smanjenu hektolitarsku masu kuruze. To sam i ja u svojem postu uvažil, ali ne u tolikoj mjeri kak vi navodite.

Ako je tome tako, onda vas koji predajete kuruzu na otkupna mjesta gadno varaju. Umanjuju vam težinu prema postotku vlage, a oni u stvari dobiju više kad se osuši. :unsure:

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Brkaš mjerne jedinice. Hektolitar je mjerna jedinica volumena (100 litara), a kg je mjerna jedinica za masu, u ovom slučaju za hektolitarsku masu, dakle za težinu 100 litara kuruze.

Po pisanju kolega iz prakse, ,ogu protumačiti samo tako da vlaga u kuruzi djeluje kao kvasac u kruhu. Kuruza nabubri od vlažnog zraka. S obzirom na to da je zrak lakši od suhe kuruze, to onda uzrokuje smanjenu hektolitarsku masu kuruze. To sam i ja u svojem postu uvažil, ali ne u tolikoj mjeri kak vi navodite.

Ako je tome tako, onda vas koji predajete kuruzu na otkupna mjesta gadno varaju. Umanjuju vam težinu prema postotku vlage, a oni u stvari dobiju više kad se osuši. :unsure:
Ti si se upleo u racunanju,ne dobije vise kad se osusi nego u istoj zapremini stane vise kg kukuruza sa 14 posto vlage nego sa 20 posto,a ti ne kapiras da kad si skinuo tih 14 posto vlage i zapremina se smanjila nije ostala ista a suva materija je teza od vlage

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,409
Kak može biti suha teža kad voda ima 1000kg/m3, a kukuruz 25% manje 🤭

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Zato sto ja pisem suva materija a ne kukuruz voda ispuni svaku supljinu a kukuruz ne moze

Na forumu je sve moguće, tu su drugačija pravila nego u stvarnosti🤭
Uzmi ti u stvarnosti napuni neku posudu kukuruzom pa onda dopuni sa vodom da vidis koliko ce vode stati a zapremina ce ostati ista

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Vlažno zrno je “napuhnuto”... Sušenjem se ne smanjuje samo udio vode nego i volumen. Mogli bi reći da se više smanji volumen zrna nego masa tak da je na kraju nakon sušenja hektolitar veći... 😉

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,242
Poanta svega toga je da nas ovi na otkupnim stanicama zakidaju za cijenu vlaznijeg kukuruza i to je to.
A cilj bi nam trebal biti da svi imamo vlastita skladista i da prodajemo dok mi hocemo, a ne dok smo primorani ju dati odmah ispod kombajna i tu se onda otkupljivaci bogate na toj robi.

Evo i moja pomalo se bori s vodom.
20210520_125658.jpg
20210520_125638.jpg

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
To je istina,najbolje bi bilo imati svoje skladište i sušaru. Al to je lijepa investicija koja se bude isplatila te za 10 i više godina. Ja sijem minimalno 50 jutara kuruze i do 30 soje ili suncokreta na proljeće plus pšenica i repica. Da bi to pobrao i posušio u par dana morao bi imati barem 3 silosa po 400,500 tona,protočnu sušaru oko 10 t na sat i dobru parcelu di se može normalno manevrirati sa velikim prikolicama i šleperom jer ne mislim brat po 10,15 tona na dan pa to sušit cijelu noć i tak neznam kolko dana. Ovak je meni berba gotova u unutar 2 do 3 dana i samo računam kile puta kune i baš me briga. A sušaru i silos budem radio ako slučajno dobim na lotu koji ne igram ili ako cijena kuruze bude 5 kn za kilu.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Situacija je ovakva ove godine, i sve se odjednom kunu u silose, sušare, skladišta...

Kad je zadnji puta bilo ovako?

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,369
Pa to sam i ja spomenuo par postova prije. Daleko od tog da ko može da ostavlja doma, ali bi trebalo poraditi na situaciji da se usklade neki omjeri cijena proizvodnje i proizvoda i zakonski nekako regulirat da se sačuva proizvođač u boljoj situaciji.

Kaže mi kolega koji radi stočnu hranu, mora otkupit pšenicu u 4 klase, pa tako i stočnu, a stočnu ne smije samljeti za ishranu stoke i onda sve ode pod prvu i drugu klasu i kaže to su jedine klase i amen, HL se gleda, ovo ave drugo je smijurija.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh