• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2021

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Primjer: prikolica zapremnina 10m ² bude natovaren 12m² važnoga,jer ne "bježi" kao suhi.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Svako radi kak hoce i kak misli da mu je najbolje.
Ja dok povecam povrsine i dok vise nebum stizal spremati i kruniti klip, budem se trsil da izgradim silose i pribavim susaru.
Za sad jos stizem pobrati, pospremiti i iskruniti do 100 t suhe kukuruze godisnje, uz sve druge obaveze kojih ima puno.
Najgore mi je u berbi, radimo danima i nocima.

A sto se tice koliko se kukuruz posusi od jeseni do proljeca, ne znam ko tu koga mulja i laze.
Rado nas seljake ovi otkupljivaci varaju kako stignu.
Evo vam primjer.
Ove dvije prikolice u studenom prosle god su vagale 9.5 t neto robe sa "22%" vlage.
I to su mi placali 0.72 kn/kg.
View attachment 36875

A sada te iste dvije prikolice napunjene sa kukuruzom od 14% vlage vazu isto toliko, samo sad mi placaju 1.7 kn/kg.
View attachment 36876
View attachment 36877

E sad, zasto u jesen nisu vise vagale, ako je kukuruz bil "vlazan", to je pitanje.

Zato ja ne vjerujem da se kukuruz moze nesto drasticno posusiti, da ga se ne isplati drzati par mjeseci kod kuce i onda ga dati u prodaju.
Pošto sam u ovoj temi "novi" ako je nešto krivo molim da me se ispravi. Ivane, pošto su prikolice istog volumena, a vlaga je pala za 8 % pao je i volumen kukuruza. Znači da dobiješ isti volumen moraš ubaciti veći broj zrna pošto se izlaskom vlage smanjio volumen zrna. Težina bude približno ista, ali broj zrna veći. Što se tiče cjene, o tome se može diskutirati.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Si siguran? :unsure:
Ako je hektolitarska masa kukuruza s 14% vlage oko 75 kg od čega 14 kg otpada na vlagu. Voda ima masu hektolitra 100 kg. Ako kuruza ima 25 % vlage ispada da bu hektolitar takve imal masu blizu 86 kg. 75-14=61. 61+25=86. Zbog veće vlage, povečan je volumen zrna te je nešto manji broj zrna u hektolitru pa stoga masa nije 86 kg nego nešto malo manja.
Zaključak bi bil da viša vlaga poveća masu hektolitra kuruze. ;)
Ti izmenja sve parametre samo zapremina ostala ista, ako skines vlagu kao u prvoj računici neće hektolitar ostati 61 jer tu više neće biti metar kubni kukuruza nego manje

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Ti izmenja sve parametre samo zapremina ostala ista, ako skines vlagu kao u prvoj računici neće hektolitar ostati 61 jer tu više neće biti metar kubni kukuruza nego manje
Metar kubni je 1000 litara, a hektolitar 100 litara. Nadam se da sam u pravu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618

@LAKI,​

pročitaj polagano još jednom moj post, posebno rečenicu:
" Zbog veće vlage, povečan je volumen zrna te je nešto manji broj zrna u hektolitru pa stoga masa nije 86 kg nego nešto malo manja."
Uglavnom radi se o smjesi dvije vrste materijala (kukuruza kao lakšeg i vode kao težeg). Što je udio težeg u nekom volumenu veći i ukupna težina tog istog volumena je veća. Sve ostalo bi bilo protivno prirodnim zakonima. Uspoređivati se mogu samo težine jednakog volumena.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Moje je mišljenje ako oduzmemo 14 posto vlage,onda nam padne i hektolitar za 14 posto. Znači matematički gledano ako oduzmemo navedenu vlagu hektolitar tada iznosi oko 71 kg.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
pa nije moguće da se nitko nemore sjetit vagnit mokru kukuruzu, u recimo 10 litara staklenki, zacrta koliko mjesta zauzima i istu kukuruzu posuši na šporetu i onda vagne i vidi koliko mjesta zauzima...
umjesto toga ćemo tjerat filozofiju... 🤭

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
pa nije moguće da se nitko nemore sjetit vagnit mokru kukuruzu, u recimo 10 litara staklenki, zacrta koliko mjesta zauzima i istu kukuruzu posuši na šporetu i onda vagne i vidi koliko mjesta zauzima...
umjesto toga ćemo tjerat filozofiju... 🤭
Trenutno nema mokre😉

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Napunim prikolicu vlažnom, na vrh, da se sipa i ima 7100 kg u njoj. Izvagano. Isto tak ju napunim sa suhom da se sipa van i ima 7500 kg.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Volumen prikolice koja je sipana na"vrh", na ovom forumu možda može izračunati par ljudi. Bolje da se priča o"ravnoj" prikolici gdje se lako izračuna volumen ( hektolitar, kubik). Ako je na 10 kubičnoj prikolici vrh samo 10 cm viši to rezultira velikom razlikom u kilaži.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Na vlažnoj kukuruzi se da napraviti veći vrh a svejedno je laganija od suhe

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Ja nemam takvi briga, za mene je vreća kuruze vreća, kolko kil ima baš me briga 🤭kokoši ne pitaju jel mokro ili suha 🤭
Bogme ni moje;)

Ajd se malo i ti uključi, da tema ne "zamre"

Posljednje uređivanje od moderatora:

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120

@LAKI,​

pročitaj polagano još jednom moj post, posebno rečenicu:
" Zbog veće vlage, povečan je volumen zrna te je nešto manji broj zrna u hektolitru pa stoga masa nije 86 kg nego nešto malo manja."
Uglavnom radi se o smjesi dvije vrste materijala (kukuruza kao lakšeg i vode kao težeg). Što je udio težeg u nekom volumenu veći i ukupna težina tog istog volumena je veća. Sve ostalo bi bilo protivno prirodnim zakonima. Uspoređivati se mogu samo težine jednakog volumena.
Pročitaj ga ti još jednom, ako na metar kubni skineš 14 posto vlage pišeš da će onda hektolitar ostati 61 a nije tako jer kad skineš tu vlagu onda to više nije metar kubni nego 0,86

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh