• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2025

miha55

Član
Tu od
17 Lis 2015
Poruka
77
Primjenom NPK u trake ćeš ostvariti bolji efekt, prije će korijen doći do gnojiva. Godinama smo bacali gnojivo širom predsjetveno, i otkad stavljamo sve u deponatore u sjetvi puno bolje rezultate imamo.
Dal bacas ureu predsjetveno? Prosle godine sam isto razbacal gnojivo širom jer nisam imal svoju sijačicu nego sam koristil od kolege koja nema ispravne deponatore i nisam zadovoljan sa takvom sjetvom.

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,445
Primjenom NPK u trake ćeš ostvariti bolji efekt, prije će korijen doći do gnojiva. Godinama smo bacali gnojivo širom predsjetveno, i otkad stavljamo sve u deponatore u sjetvi puno bolje rezultate imamo.
Dobro je svakako, ali nije pravilo da je bolje. Otkad znam za sebe nemamo deponatore i bacamo gnojivo širom, pa sam postizao prinose i 18, 19 t/ha. U ovim malo esktremnijim godinama naravno manje, ali u pravilu uvijek iznad prosjeka. Govorim o vlažnom zrnu i kvalitetnoj zemlji, na slaboj ga ni ne sijem.

Kupio dve vrećice p9960, jako me zanima kakva to kuruza bude.
Vidim 70-75 000 po ha zrna na koji razmak ima ko iskustva (preporuke)
To je cca 18-19 cm. Tako ja sijem sve, od svih testiranja i proba, tako mi se najbolje i pokazalo.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,383
@miha55 Sve u kutije ide. Deponatori su razmaknuti od redova. Jedne godine bacao ureju predsjetveno i lošije je bilo nego kad je išla u kutije. Znači stavljao sam 225-240kg 3x15 po rali u kutije (umjesto 100) i ureja je išla širom 100kg. Bacili smo više gnojiva, više se naradili, a dobili lošiji rezultat. To je naše iskustvo na nekih 10ha površine.

@AntonioJD Pratim situaciju već godinama na tu temu. Vi koji bacate nešto veću količinu gnojiva po ha ne vidite praktično tu razliku deponatori/širom. Čak mi je kolega iz Slavonije rekao da im žito zna biti nejednako kod gnojidbe širokorednih kultura preko deponatora.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,383
U sjetvi ide pola urea pola npk. U kultivaciji stavljam samo Kan jer se voli topiti u kombinaciji s Ureom.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,219
Mi već 20 godina bacamo gnojivo širom i ne baca se neka velika količina pa imam jednako ko i ovi za koje znam da stavljaju u kutije gnojivo

Dali75

Aktivni član
Tu od
5 Srp 2017
Poruka
238
Isti dan sadio dvojici, jedan bez gnojiva u kutijama drugom sa gnojivom. Ovaj sa gnojivom u kutijama puno bolje napredovao, drugi je širom bacio i veću količinu također skuplji strani hibrid od ovog koji je imao domaći hibrid

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,445
Za brži napredak se slažemo svi, to je na očigled, bitno je što kaže vaga.

Najnoviji postovi

Na vrh