• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2025

miha55

Član
Tu od
17 Lis 2015
Poruka
78
Primjenom NPK u trake ćeš ostvariti bolji efekt, prije će korijen doći do gnojiva. Godinama smo bacali gnojivo širom predsjetveno, i otkad stavljamo sve u deponatore u sjetvi puno bolje rezultate imamo.
Dal bacas ureu predsjetveno? Prosle godine sam isto razbacal gnojivo širom jer nisam imal svoju sijačicu nego sam koristil od kolege koja nema ispravne deponatore i nisam zadovoljan sa takvom sjetvom.

AntonioJD

Iskusan lik
Premium
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,445
Primjenom NPK u trake ćeš ostvariti bolji efekt, prije će korijen doći do gnojiva. Godinama smo bacali gnojivo širom predsjetveno, i otkad stavljamo sve u deponatore u sjetvi puno bolje rezultate imamo.
Dobro je svakako, ali nije pravilo da je bolje. Otkad znam za sebe nemamo deponatore i bacamo gnojivo širom, pa sam postizao prinose i 18, 19 t/ha. U ovim malo esktremnijim godinama naravno manje, ali u pravilu uvijek iznad prosjeka. Govorim o vlažnom zrnu i kvalitetnoj zemlji, na slaboj ga ni ne sijem.

Kupio dve vrećice p9960, jako me zanima kakva to kuruza bude.
Vidim 70-75 000 po ha zrna na koji razmak ima ko iskustva (preporuke)
To je cca 18-19 cm. Tako ja sijem sve, od svih testiranja i proba, tako mi se najbolje i pokazalo.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,383
@miha55 Sve u kutije ide. Deponatori su razmaknuti od redova. Jedne godine bacao ureju predsjetveno i lošije je bilo nego kad je išla u kutije. Znači stavljao sam 225-240kg 3x15 po rali u kutije (umjesto 100) i ureja je išla širom 100kg. Bacili smo više gnojiva, više se naradili, a dobili lošiji rezultat. To je naše iskustvo na nekih 10ha površine.

@AntonioJD Pratim situaciju već godinama na tu temu. Vi koji bacate nešto veću količinu gnojiva po ha ne vidite praktično tu razliku deponatori/širom. Čak mi je kolega iz Slavonije rekao da im žito zna biti nejednako kod gnojidbe širokorednih kultura preko deponatora.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,383
U sjetvi ide pola urea pola npk. U kultivaciji stavljam samo Kan jer se voli topiti u kombinaciji s Ureom.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,219
Mi već 20 godina bacamo gnojivo širom i ne baca se neka velika količina pa imam jednako ko i ovi za koje znam da stavljaju u kutije gnojivo

Dali75

Aktivni član
Tu od
5 Srp 2017
Poruka
238
Isti dan sadio dvojici, jedan bez gnojiva u kutijama drugom sa gnojivom. Ovaj sa gnojivom u kutijama puno bolje napredovao, drugi je širom bacio i veću količinu također skuplji strani hibrid od ovog koji je imao domaći hibrid

miha55

Član
Tu od
17 Lis 2015
Poruka
78
Kolega je sijal bez deponatora i bacal je 350kg/ha 15-15-15 a sad ima sijačicu sa deponatorima i daje cca 260kg/ha 15-15-15 i tvrdi da nema nikakve velike razlike u prinosu a ulaz je dosta jeftiniji tak da kad sam kupoval prije par mjeseci sijacicu uzel sam sa deponatorima em smatram da je tak preciznije doziranje nego sa rasipačem kad se baca.🙃🫣
Čak razmišljam da probam posijat jedan komad bez uree u brazdi nego joj dat folijarno i u kultivatoru sa kanom🤔🤔

Na vrh