• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2026

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,249
Svatko radi za sebe i datume sjetve prilagođava sebi i svom iskustvu.
Netreba raditi kako svi rade,nego treba raditi ispravno.
Što se suše tiče,proglašenje elementarne nepogode ima određene uvjete,tako da budi sretan što si u elementarnoj nepogodi imao odličan prinos.
I puno puta sam svjedočio kad je kod susjeda u dvorištu prolom oblaka kod mene ni kap ne padne i gledam i ne vjerujem.
Tako se i na poljima negdje izlije,a negdje ni kap ne dođe.
U svakom slučaju uspješno si pokazao dušebrižnicima da svojim postupcima uspješno uzdižeš vlastito poslovanje u pozitivu,a ne u minus.
Ovo kako ti radiš nije primjenjivo na svim lokacijama.
Kod mene npr već par godina kasni svibanjski mraz pobere voće,tako da mi rana sjetva otpada,a i količina padalina u ožujku mi ne dozvoljava ozbiljnije radove u polju(priprema zemlje,sjetva) jer sam i po blatu prije 10 dana prihranjivao ječam.
Ali svakako volim čitati što pišeš jer eto,trudiš se i prkosiš zadrtim glavama sa odličnim rezultatima👍

DadoPZ

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2011
Poruka
123
Kashmir najvjerojatnije. Prošle god je bio p9911, carioca i kashmir. Jedino kashmir nije bio pljesniv

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
628
Prošle godine završen petogodišnji ogled rana-kasna! :)
Šta je bolje sami zaključite..
.......
Nakon ove dvije rečenice, samo pogledao sav onaj ostali tekst ispod i iskreno sam se ponadao da će biti nekih konkretnih podataka iz tog ogleda, a kad ono - ćorak......

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
1,085
Ja bih rekao da pravila nema i za to je dokaz lanjska godina. Djelomicno bih se slozio s kolegom da je i kod nas prijasnjih godina rana sjetva bila bolja sve do lani. Iz mog lanjskog primjera mogu reci da su svi kukuruzi sijani pocetkom travnja podbacili barem za 50 % naspram jedne njive na kojoj su fazani napravili kaos pa je presijavana oko 15. Ili 20.5 na kojoj je bio prinos kao u najboljim godinama. I svi ostali koji su zakasnili pa sijali u 5 mj su imali puno bolji kukuruz od nas koji smo ranije sijali. Uglavnom, ja idem u sjetvu poslije Uskrsa, cim se prosusi jer nemam zivaca ni vremena cekati svibanj, na te 3 rali valjda bude dosta za kucne potrebe.

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
435
Prosle godine kod nas najbolji prinos bio tko je sijao oko 15.4 i nakon 15.5 ovo izmedju bilo aigurno 30 posto losije
Pravilo je da nema pravila, sve je to lutrija i kladionicca 😁 svaka godina je za sebe

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
628
Ja vidim da se optimalni rokovi sjetve lagano pomiču prema ranije (u odnosu na ono što se smatralo optimalnim rokovima prije 20-30 godina). Naravno, uvijek ima iznimnih godina i situacija, ali ja smatram da još uvijek vrijedi pravilo da ranija sjetva daje veću vjerovatnost boljeg prinosa. Meni se također pokazalo da prerani rokovi isto tako nisu optimalni jer mi nisu dali ujednačeni (i dovoljan) sklop.

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
267
Nakon ove dvije rečenice, samo pogledao sav onaj ostali tekst ispod i iskreno sam se ponadao da će biti nekih konkretnih podataka iz tog ogleda, a kad ono - ćorak......
koliko se sjećam te podatke sam podijelio prošle godine :)
Pravilo je da nema pravila, sve je to lutrija i kladionicca 😁 svaka godina je za sebe
oh ima ima itekako...pogotovo u uslovima neredovitih padalina i 250-350l godišnje
Meni se također pokazalo da prerani rokovi isto tako nisu optimalni jer mi nisu dali ujednačeni (i dovoljan) sklop.
ne gledajte datum, gledajte jel su uslovi na terenu optimalni!!
Drugo, a posebno bitno ako je sijačica na disk tu jako malo njih zapravo zna ju poštelovati, većinom svi nabijaju pritisak na skoro max a kod raznovrsnog tipa tla to se najbolje vidi..
Treće, zna se koji je osnovni 'postulat' sjetve i šta se nastoji postići da bi sjeme niknulo!
A brzinu nekih što siju neću ni komentirati..isto tako štelovanje zadnjih nagaznih iza diska...malo pa malo viđam otvorene/puknute brazde ili previše zbijene (pa vidiš kako klica ode u spiralu tj dole umisto gore)
Isto tako, ako je disk, on 'ne voli' pepeo pripremu, tj ako je pepeo onda traži baš taj osnovni postulat da je ispunjen..a kod neujednačenog sklopa tj nicanja iz mog iskustva prateći i kopajući to je i najčešći razlog, nije zadovoljen taj glavni princip!

Najnoviji postovi

Na vrh