moj susjed zaorao jutro šećerca,neće ga nitko,zasićeno ove godine totalno.
jao...jao... prijatelj, što ti napisao...ovršiti šečerac...pa to je sama pljeva...pa valjda znaš kako izgleda zrno suhog šečerca...niti približno kao merkatilni kukuruz.zašto ga je zaorao, mogao ga je ostaviti do jeseni da potpuno sazrije i ovršiti kao i drugi merkatilni kukuruz, bilo bi na na jutru možda više zrna nego što će biti ovoga merkatilnog, zbog suše
zemljak. protiv moljaca nema nijedno sredstvo. jedino preventiva, plodored i tretirano sjeme. a škvorci ne jedu moljce nego mladi klip pun šečera.Poštovanje!
Ja sam se počeo baviti prije 2 godine uzgojom kukuruza šečerca i imam puno njiva obrađenih ali su mi kukuruzni moljci uništili 80% usjeva. Molim one koji se isto bave ovime da mi za ubuduče preporuče najbolje sredstvo protiv tih štetnika ili bilo kakvo trugo rješenje. Jer kasnije mi dolazi novi kukurzu koji je tek u rastu pa se bojim da mi se ne proširi na druge njive. A što je najgorje onda dođu škvorci pa onda mi i škorci onda naprave štetu jednu te moljce i samo na vrhu kukuruza naprave štetu jer jedu te moljce molim ozbiljan odgovor i rješenje.
Hvala
jao...jao... prijatelj, što ti napisao...ovršiti šečerac...pa to je sama pljeva...pa valjda znaš kako izgleda zrno suhog šečerca...niti približno kao merkatilni kukuruz.
to je najbolji način da sam prodaješ svoj proizvod, a večina čeka samilost švercera pa njima prodaju pošto-poto, a reci ti meni gde kupiš sjeme i koju sortu.Neznam da pokušam kako mi je rekao jedan isto što se bavi kukuruzom šečercom. Da kada podorem da onda odmah pošpricam protim crva i m,oljaca a zaitm po tanjuram da li bi onda bilo barem malo bolje. A sigurno sa siguran da škvorci ili vrapci jednu te moljce i kako žele do moljaca da na vrhu ploda naprave štetu. Ali mene ne brine škvorci jer ako treba i obilazim njive tako da škvorci mi ne rade toliko štete nego moljci. A oni koji kažu da se ne prodaje šečerac a ima ih dosta ovdje koliko vidim izmišljaju jer ja cijelo ljeto vozim šečerac na more u Zadar i sve ode u jednom danu. A dvaputa da tjedan idem u Zadar sa 2500 Komada naravno + nešto krumpira i graha.
to je najbolji način da sam prodaješ svoj proizvod, a večina čeka samilost švercera pa njima prodaju pošto-poto, a reci ti meni gde kupiš sjeme i koju sortu.
sadimo šećerac već jedno 15-20ak god.
nikad nije bilo lošije nego zadnjih par godina(što se tiče prodaje,tj. cijene)
a ove godine je posebno loš kukuruz,brzo prestari i nije to taj okus šećerca
sve zbog suše,bilo na početku malo kiše i onda stalo kad je bilo najpotrebnije
a što se tiče moljca nemamo problema niti ove a niti prošlih godina
plodoreda se jedino treba držati,ako ti je bio kukuruz i prošle godine onda ti ne pomaže ništa
nikad ga nismo špricali ni sa čime,malo motike i to je to
Nije godina problem, trebalo je zalijevati, ja jedan dio zalijevao i nikakvih problema. Onaj koji nisam zalijevao 50% slabiji.Da ali meni je prošle godine kukuruz bio odličan a ove godine katastrofa to je sigurno takva godina.
Stigne i prestigne... A da ne govorimo o troškovima sadnje jutra šečerca ručno. To čak ni ameri nisu uspijeli pohvatati sve. Najdalje što su otišli je sijačica za kukuruz na foliju. E to je već nešto. Mislim da na prostoru bivše Jugoslavije postoji jedna ili dvije takove sijačice.