• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz šećerac

S

stipajx

Guest
Ja imam problem. Sve manje razumijem ove nove forumaše. Jel to nešto nije u redu sa mnom?

Plitice ili kontejner sa rasadom najboljeje držati u zraku. Znači staviš nekakve cigle i preko njih recimo betonsko žljezo ili nk kolce i stavljaš plitice jednu do druge. Korijen bi s jednako ponašao na zemlji i na foliji. Na zemlji bi se ukorjenio, a na foliji bi napravio dugački korijen koji bi pratio vlagu. Jer si na to mislio?

a zasto sve manje razumijes? pa da znam nebih pitao,ispričavam se na neznanju.
da,mislio sam na to.

daevu

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
491
Ma zanimaju me cijene kakve su i di ga ima

možda bi sadio nešto malo da ima na tezgi

daevu

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
491
nisam ga nikad sadio
kažeš da je dobar
ti si sadio ili si čuo od nekoga da je dobar

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Sadio i sadit ću ga opet, još jedan odličan kukuruz ako naiđeš na njega je BC superslatki.

Loncin

Član
Tu od
31 Kol 2011
Poruka
549
dal ima mozda koji proizvodac za prodati 2sake sjemena kukuruza secerca..?
Posadila bi za sebe da imam zza papati:p:

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
pozdrav,član sam foruma i često ga čitam ali neke druge teme obzirom sam u nekim drugim proizvodnjama(duhan,kamilica)
no odlučili smo u kuči zasaditi 0.5-1 jutra šečerca,tako za probu......
sad kolko čitam sjetva je ranija,a napišite mi,ko ima više iskustva jel je ostala tehnologija ista ko i sa običnim kukuruzom,kakva je gnojidba,koji herbicid,jel nužno trgat zaperke,i što je najvažnije koja je zaštita od štetnika.....jer jedan moj komšija je nešto imao prošle godine ali svaki klip je bio oštečen od nkok štetnika,pretpostavljam moljca.......unaprijed hvala na savjetu.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja samo da ti reknem -ako nemaš kupca za obrati to u dva tjedna - onda sadi par sorti sa raznim vremenom dospječa.da ti ne prezori ako budeš morao razvući berbu.Đuro strašni.
A zašto si strašan,a,Đuro?

daevu

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
491
dva tjedna je i previše

a herbicid i šećerac ne idu zajedno, osim ako ne želite nekoga otrovati

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
Ja samo da ti reknem -ako nemaš kupca za obrati to u dva tjedna - onda sadi par sorti sa raznim vremenom dospječa.da ti ne prezori ako budeš morao razvući berbu.Đuro strašni.

a tako mi došlo nekad davno kad sam se registrirao po raznim forumima......inače sam umiljat i poslušan ko mali medo......:Kiss:

a herbicid i šećerac ne idu zajedno, osim ako ne želite nekoga otrovati

a kak riješit korov,motikom?,pa jebate ja kad krenem uskoro na polje nestignemo se ni najesti..............al ako ćemo o zdravlju......gledam komšija mi ima jagode i kad počne berba oni dopodne beru,popodne šprica i tako svaki dan i sve to neko pojede,a niko se ne žali a i nema on toga baš malo:(punch):

Posljednje uređivanje od moderatora:

daevu

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
491
jedina razlika je u tome što za kukuruz ide herbicid koji uglavnom ima jako dugu karencu,tj. karenca je OVP(osigurana vremenom primjene), a berba kukuruza je u jesen

a za jagode se u vrijeme berbe uglavnom koriste fungicidi,protiv truleži gdje su karence vrlo kratke, no to ne znači da je to zdravo

dakle motika, i pripremiti zemlju za šećerac plodoredom tako da sa korovom bude što manje problema
mada sam čuo da je izašao neki herbicid za šećerac nedavno, no ja ne znam kako se zove ni koje su karence ni koliko je novaca

sadimo šećerac već 20ak god i nikad nismo koristili kemiju u njemu
osim đubriva

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698

"dva tjedna" .....3 dana!!!

pozdrav,član sam foruma i često ga čitam ali neke druge teme obzirom sam u nekim drugim proizvodnjama(duhan,kamilica)
no odlučili smo u kuči zasaditi 0.5-1 jutra šečerca,tako za probu......
sad kolko čitam sjetva je ranija,a napišite mi,ko ima više iskustva jel je ostala tehnologija ista ko i sa običnim kukuruzom,kakva je gnojidba,koji herbicid,jel nužno trgat zaperke,i što je najvažnije koja je zaštita od štetnika.....jer jedan moj komšija je nešto imao prošle godine ali svaki klip je bio oštečen od nkok štetnika,pretpostavljam moljca.......unaprijed hvala na savjetu.

Ako siješ istu sortu onda u razmaku od po 7 dana počev od 01.04. pa do 01.05. kasnije ne jer je prinos slabiji. Sije se gusto negdje na 25 cm, Herbicid Afalon prije nicanja. Zaperke sad možeš ili ne moraš trgati. Ja sam isprobao i jedno i drugo samo što kada ne trgaš onda je strašno gusto jer šećerac ima više zaperaka, čak do 4. a nijedan ne donosi koristan plod. Kad sam imao vremena sam otrgao a kad ne onda nisam. Moljac je problem jer šećerac je najraniji i svi moljci navale na njega, a ako je tvoj komšija imao taj problem imat ćeš ga i ti samo s time da nije svake godine isto, ali uvijek ga ima. Atomizer i prskanje, ali mi to nema previše koristi jer teško je strefiti stadij piljenja gusjenice.
Još da nadodam, ozbiljna proizvodnja šećerca bez navodnjavanja nejde!!!

Posljednje uređivanje:

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
ma već sam napisao to bi bila neka proba da vidim kak to izgleda pa ako bi bilo neke dobiti dobro došlo,ako ne neče svijet propasti.......jednostavno računam
ulaganje=nekih 5000 kn
25 000 zrna nek da 18 000 klipova
18 000x0,80=14400
ostane 9 400 kn
naravno puno se tu stvari treba poklopiti,al jbg nešto mora biti i optimizma......e sad vi koji imate više iskustva recite mi kolko sam realan u procijeni
i još nešto koliko otprilike ima zrna u kilogramu šečerca......hvala.

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Iskustvo je da nemoj nikad praviti kalkulacije, a u jednoj kili ti je 3500 - 5500 zrna. Ovisi kako kad.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZULJE

Član
Tu od
12 Pro 2012
Poruka
207
ma već sam napisao to bi bila neka proba da vidim kak to izgleda pa ako bi bilo neke dobiti dobro došlo,ako ne neče svijet propasti.......jednostavno računam
ulaganje=nekih 5000 kn
25 000 zrna nek da 18 000 klipova
18 000x0,80=14400
ostane 9 400 kn
naravno puno se tu stvari treba poklopiti,al jbg nešto mora biti i optimizma......e sad vi koji imate više iskustva recite mi kolko sam realan u procijeni
i još nešto koliko otprilike ima zrna u kilogramu šečerca......hvala.

A gdje je trošak branja..???

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
mislim da kilogram osječkog dođe 180 kuna, ako se dobro sječam.........al neznam odakle ti ulog 5000kuna.......puno mi to zvuči.....

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
Iskustvo je da nemoj nikad praviti kalkulacije, a u jednoj kili ti je 3500 - 5500 zrna. Ovisi kako kad.

zato sam napisao da se treba poklopiti dosta stvari.....za kile hvala:)

Najnoviji postovi

Na vrh