• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kunićarstvo

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,034
Pozdrav, društvo!
I ja također imam problema sa nadutosti i uginučem mladih kunića. To mi se dogodilo kod prošlog okota. Veterinar mi je dao Sulfadimidin otopinu za injekcije i peroralno. Također se daje 5 dana 4 ml u litri vode. pošast je prestala. A sad imam isti problem kod novog okota. Pred 2 dana mi je jedan uginuo. Počeo sam im davati lijek, a danas mi je uginuo i drugi. Nadam se da će na tome stati. To me je već počelo izluđivati, dugo su bili sa majkom, hranim ih smjesom i žitaricama, u dobrim su uvjetima, a ipak mi se to događa.

da li si davao zelenilo neko,jabuke,ili nesto osim smjese i zitarica?

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
da li si davao zelenilo neko,jabuke,ili nesto osim smjese i zitarica?
Ništa, pa sad i nema zelenja. Noćas mi je opet jedan uginuo. A i ne primjećuje se da bi imali proljev.

Posljednje uređivanje:
H

Hrvach

Guest
Nadutost se može pojaviti iz više razloga. Vidim da su najčešći razlozi već navedeni,ali problem može bit i u smjesi kojom se hrane kunići. Mladi kunići su jako osjetljivi u periodu nakon odvajanja od majke. Moguće je da su prebrzo promijenjen način ishrane ili da je u hrani nešto što im ne odgovara. Treba obratiti pažnju na smjesu jer sam se uvjerio na vlastitoj koži koliko je to zeznuta stvar. Nekad je smjesa jednostavno pokvarena makar joj nije istekao rok trajanja i nema vanjskih obilježja kvarenja. Probaj im napraviti čaj od kamilice i dati im da piju. Izbaci smjesu na neko vrijeme da vidiš rezultate. Hrani ih samo žitaricama, bez zelenjave i kruha.

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
Hrvach@
Slažem se s tobom u vezi nadutosti (i potpisom :) )
Vlažno vrijeme vlažna papirnata vreća peleta,jednostavno samo peleti omekane i malo povećaju svoj volumen bez vidljivih plijesni ali upitne zdravstvene ispravnosti.Pa onda plijesnivo i prašnjavo sijeno(po mom mišljenju sijeno kuniću do 2 mjeseca starosti je samo igračka,ako nije extra kvalitete može i bez njega uz muvisel npr.)

M

Maid

Guest
Pozdrav svim clanovima foruma .
Ja imam problem s zenkom ?
20.12 trebala bi se okotit,a ocupala se i pocela praviti gnijezdo vec prije 2 dana?
Imala je dva okota,u prvom su svih 7-ro malih umirali nakon 30-og dana,al najvjerovatnije zbog previse zelenila :S, dok drugi okot je sav zdrav i svih 6 mladih su odlicno :)
Sta da radim,jel ok to sto je ona pocela praviti gnijezdo 8 dana prije??

žećo

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
388
To je ako se nevaram 6 dana prije :scratch , bolje i tako nego što se jedna moja očupa tek kad se okoti i to 12 komada na minus par st C.i prežive :partyman:
I dobro pa sad nema zelenila pa će ti svi biti OK. :axe:

H

Hrvach

Guest
Ma nemaš straha jel je prije napravila gnijezdo. Izgleda da ju je malo prepala ova hladnoća vani pa se ranije počela pripremat. Samo joj daj puno sijena ili slame da čim bolje izolira gnijezdo.

M

Maid

Guest
Ljudi,opet ja i potrebna mi pomoc :S.. Kod muzijaka,u usima se pojavile kao neke ranice,kako da to saniram?

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Ljudi,opet ja i potrebna mi pomoc :S.. Kod muzijaka,u usima se pojavile kao neke ranice,kako da to saniram?

Uh..Da li se te ranice ljušte i da li se šire s vremenom?
To bi mogla biti šuga..

H

Hrvach

Guest
Maid, najbolje je da potražiš pomoć u najbližoj poljoprivrednoj apoteki. Moguće je da je šuga,ali nemora biti. Moguće je da su se ranice pojavile od bakterija koje nastaju u ušima kod nehigijene (neznam kak se točno zove bolest). Ja sam za čišćenje ušiju koristio neki preparat koji se pomješa s vodom i s time se špricaju uši. Nemoj me pitati za ime jel to ne pamtim, imao sam negdje napisano,ali nemogu naći papir.

M

Maid

Guest
Da ljuste se te ranice :S,a mi ovdje u nasim apotekama nemamo nikakvih preparata za kunice jer oni kod nas nisu toliko zastupljeni.. A do sada se nije pojavljivalo,a imam ih gotovo god dana .. Mozeli se to samo povuci il da ja tog muzijaka uklonim i jel to prelazno?

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
Ako je šuga, najbolje ti je da kunića ubiješ, jer se to teško 100% izliječi.Ja sam imao kunicu koja je dok je imala mlade razvila šugu (vjerojatno ju je pokupila od susjedovog mužjaka kod pripusta). Veterinar mi je dao lijek Otiprin N i rekao mi je da ju po odbiću mladih ubijem, jer se šuga vraća. Tako je i bilo. Unatoč pažljivom liječenju, bolest se vratila i ja sam kunicu eliminirao iz uzgoja.

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
Da ljuste se te ranice :S,a mi ovdje u nasim apotekama nemamo nikakvih preparata za kunice jer oni kod nas nisu toliko zastupljeni.. A do sada se nije pojavljivalo,a imam ih gotovo god dana .. Mozeli se to samo povuci il da ja tog muzijaka uklonim i jel to prelazno?
Šuga je strahovito zarazna i nakon eliminacije oboljelog kunića treba dobro dezinficirati kuničnjak, gajbe i pribor.

M

Maid

Guest
Ne znam gdje sam procitao,izgleda da se to moze sanirati sa jestivim uljem,al' necu ja riskirati tak da zekan ide pod noz .

M

Maid

Guest
Rase kunića

Vidim da nema aktivne teme "rase kunica" ,pa ev' ovdje mozete pisati o tome koje rase kunica uzgajate,dal' su to neki mjesanci i ako jesu koji su ?

:supz::supz::supz:

H

Hrvach

Guest
Ja sam prije uzgajao njemačke šarce i orijaše i nisu mi se baš pokazali dobri za tov jel imaju dosta slabiji prirast nego srednje pasmine,ali opet kad ih zakolješ imaš mesa ko u priči.Moj problem je bio to što su neke zečice loše majke i dosta su osjetljivi i zbog toga sam odustao.Sad ponovo namjeravam krenut s uzgojem ali bi uzeo Panonske bijele jel su se pokazali kao najbolja tovna pasmina. Zanima me ima li neko iskustva s njihovim držanjem?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,034
ja ranice u ušima saniram tako da jestivo ulje zagrijem u ljusci od oraha;) te tako izliječio rane u ušima,iako vec dugo vremena nemam s time problema ;)

H

Hrvach

Guest
Ovo za ulje i orahovu ljusku još nisam čuo. Problem kod tih ranica je ako se ne vodi pravilna briga one se stalno ponavljaju, mogu mirovati godinu dana i onda se opet pojave jel bakterija negdje ostane i ne uništi se.

V

veriton

Guest
Ja ove ranice u usima kunica cistim tako sto ih pokvasim sa jestivim uljem i nakon 24h ocistim ih stapicima za usi. Dosad je uvijek dijelovalo

Na vrh