Imam kuninuc koja se je okotil.Cim sam dosa da vidim jel se okotila ona je 1mladog pres mnom pojela.Nako 3 dana i ostala 2 je ubila a dva se sama krepala.To je bio prvi okot stara je 14 mjeseci.DO CEGA JE PROBLEM
Kako da ''natjeram'' zečicu da se okoti u kotilicu?Prošli put sam joj sve pripremila,ubacila kotilicu sedam dana prije okota,stavila sijeno i ona se okoti u drugom ćošku.Navukla sijeno i dlaku,tako da sam morala improvizirati,zagraditi taj dio kaveza da mali ne bi trčkarali po njemu.Sad ova druga zečica ima,izgleda,iste sklonosti.Pravi gnijezdo u istom ćošku(nije još vrijeme da se koti) a tu mi kotilica ne može stati jer je većih dimenzija.Da li njihov izbor zavisi od količine svjetlosti,prave li ih u mračnijim dijelovima?
Imam kuninuc koja se je okotil.Cim sam dosa da vidim jel se okotila ona je 1mladog pres mnom pojela.Nako 3 dana i ostala 2 je ubila a dva se sama krepala.To je bio prvi okot stara je 14 mjeseci.DO CEGA JE PROBLEM
Kako da ''natjeram'' zečicu da se okoti u kotilicu?Prošli put sam joj sve pripremila,ubacila kotilicu sedam dana prije okota,stavila sijeno i ona se okoti u drugom ćošku.Navukla sijeno i dlaku,tako da sam morala improvizirati,zagraditi taj dio kaveza da mali ne bi trčkarali po njemu.Sad ova druga zečica ima,izgleda,iste sklonosti.Pravi gnijezdo u istom ćošku(nije još vrijeme da se koti) a tu mi kotilica ne može stati jer je većih dimenzija.Da li njihov izbor zavisi od količine svjetlosti,prave li ih u mračnijim dijelovima?
Pokušaj drvenu kotilicu sa poklopcem , da se kao ima sakriti u kutiju sa malim otvorom i stavi na to mjesto možda ima neku vibru :icon_e_geek:
prati malo vidičeš da vjerovatno ima neki razlog da izbjegava kotilicu,propuh(ja nemam kotilice ali kad je hladno uvijek prave gnjezdo u nutarnjem čošku zečinjaka,one osijete gdije je za nijansu toplije,gdije je manje strujanje zraka...),mirisi u samoj kotilici...
ako imaš puni pod(daske) nemoraš ni stavljat kotilice
Pod je od daske,ali sam prošli put tako samo malo zagradila pa sam ih stalno lovila po kavezu i vraćala.Izgube se,valjda krenu za majkom i ne znaju se vratiti.Ima još do koćenja pa ću skontat' gdje bi mogla.Hvala!
to se vjerovatno dešavalo kad su bile visoke temperatura,onda znaju izači iz gnjezda,ne moraš ih stalno loviti i vračati eventualno ak vidiš da cijeli dan nezna nači put do gnjezda onda ga vratiš-govorim o mladima dok ne progledaju
e da,a sto sad napravit,jos pricekat,i dali uopce moze nosit 35 dana ili ju odvest opet pod zeca