• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kunićarstvo

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Re: Kuničarstvo

Ok, hvala svima! Znači da ipak nije krivnja moje mame, a ja sam ju već "optužio" da ih je s nečim potrovala! Masu novaca su me koštali svi ti silni čistokrvni šarci, pa sam na neki način i očekivao da će biti mladih, a ono ništa, tj. skoro ništa...

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933

Dragi dečki , nije problem nakotit mladih .Svaka ženka koja je primila će se i okotit . Ali kunića možeš računati da si ga odgojio tek za koji mjesec , kad ga konzumiraš ili imaš za rasplod . Do tada je on samo broj okočenih . I do toga je mukotrpan put .Najlakše je naparit nekoliko ženki , zatrpat se mladima i onda svaki dan bacat kojeg u smeće . I ono kaj ti na kraju ostane je metiljavo i škart . Ja sam jučer raspremio jednu ženku od 4mjeseca. Kao mala je imala samo dva dana proljev , ali se izvukla .Njezina sestra iz legla koja nije bila bolesna , prerasla ju je za 70 deka . Da vam ne pričam kak joj je izgledala jetra . Da takvu ženku kupite za rasplod ne bi ništa primjetili ni znali o njoj . No sumnjam da bi dala sve zdrave mlade . I onda bi taj koji ju kupi rekao gle okotila se a mladi krepavaju . I TAKO SE TO VRTI U KRUG . Zato ćim vidim da je koji mladi bolestan odmah ga maknem i ne ljećim jer nakon tri dana muke krepa , a ako preživi nije za ništ . Kao što sam već prije rekao negdje nije mi jasno da se pod istim uvjetima držanja neki razbole a neki zdravi i napredni . Od 12 komada ostale su tri ženke samo za gledat . Namjerno im dajem i vlažno i zeleno i kruh i nije im ništa od prvog dana .Svaka dva mjeseca stara i teška 1,70 .

Entuzijast

Aktivni član
Tu od
18 Sij 2014
Poruka
206

Kod mene su trenutno dva legla u tovu jedno od dva mj. 8 kom od kalifornije a jedno od mj. i pol od činčile 7 kom i u ovom starijem leglu mi se jedan samo jedno jutro prije dva tj,nije mogao podići na noge i padao je kao da ne može održati ravnotežu odmah sam ga odvojio a idući dan je krepao.Sve sam odmah stavio tri dana na Trisulfon i više na sreću nije ni jedan krepao a sad da li je to do Trisulfona nemam pojma. Taj koji je krepao nije imao proljev a nije bio ni napuhnut niti je dobijao zeleno zašto je krepitnuo ko zna??:icon_scratch::icon_scratch:
Još jedna zanimljivost je da u tom starijem leglu imam i jednog "kljovaša" . Tj ima jedan donji zub strašno dug da mu već viri do nosa.Znam da takve deformacije se obično dešavaju u križanju srodnika ali mama im je kupljena zimus na izložbi u Virovitici a otac je križanac iz susjednog sela tak da nikako ne bi trebali biti u srodstvu.Za sad normalno jede i raste pa ak izdrži još mjesec dva ode on u lonac:eek::

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226

Dragi dečki , nije problem nakotit mladih .Svaka ženka koja je primila će se i okotit . Ali kunića možeš računati da si ga odgojio tek za koji mjesec , kad ga konzumiraš ili imaš za rasplod . Do tada je on samo broj okočenih . I do toga je mukotrpan put .Najlakše je naparit nekoliko ženki , zatrpat se mladima i onda svaki dan bacat kojeg u smeće . I ono kaj ti na kraju ostane je metiljavo i škart . Ja sam jučer raspremio jednu ženku od 4mjeseca. Kao mala je imala samo dva dana proljev , ali se izvukla .Njezina sestra iz legla koja nije bila bolesna , prerasla ju je za 70 deka . Da vam ne pričam kak joj je izgledala jetra . Da takvu ženku kupite za rasplod ne bi ništa primjetili ni znali o njoj . No sumnjam da bi dala sve zdrave mlade . I onda bi taj koji ju kupi rekao gle okotila se a mladi krepavaju . I TAKO SE TO VRTI U KRUG . Zato ćim vidim da je koji mladi bolestan odmah ga maknem i ne ljećim jer nakon tri dana muke krepa , a ako preživi nije za ništ . Kao što sam već prije rekao negdje nije mi jasno da se pod istim uvjetima držanja neki razbole a neki zdravi i napredni . Od 12 komada ostale su tri ženke samo za gledat . Namjerno im dajem i vlažno i zeleno i kruh i nije im ništa od prvog dana .Svaka dva mjeseca stara i teška 1,70 .

Mudro zboriš!
Svatko tko drži kuniće i razumije se bar malo u uzgoj, mora podržati takvo razmišljanje! Upravo iz tog razloga sam sebi nabavio sve kuniće od "ozbiljnih i profesionalnih uzgajivača" u njemačkoj, i sve mi je funkcioniralo dobro, tj.nije bilo nikad krepavanja mladih nakon odvajanja (ne u tom broju kao do ove godine!)
Jedino bih volio znati razlog pa da mogu reagirati jer volim te životinje, pa mi žao da ugibaju, a ja im ne mogu pomoći!

Bio je i veterinar, pregledao sve kuniće i uvjete držanja i ne može "ništa pametno" reći osim da ove godine jako puno kunića ugiba!
To me još više iziritiralo nego dok nije ni bio!

regis

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
136

Da li zna možda netko sa čime liječiti ako se kunići napuhnu, da li ima lijeka za to? Jedu samo tritikal i zob, travu ne pa ne kužim od čega se to dešava :(

jimmy

Član
Tu od
13 Ruj 2013
Poruka
807

Da li zna možda netko sa čime liječiti ako se kunići napuhnu, da li ima lijeka za to? Jedu samo tritikal i zob, travu ne pa ne kužim od čega se to dešava :(

hrana je uzrok napuhavanja,e sad dali je ajmo reči ne odgovarajuča il zaražena ili pokvarana...
nadam sa da daješ i sijeno ono riješava dosta probavnih problema ali ako nije ispravno onda ih i ono pravi...

kad znaš il bar pertpostavljaš zbog čega je došlo do napuhavanja e onda pokušaš liječiti tako da izbaciš namirnica u koju sumljaš (trava,sviježe žitarice...)daš zdravo sijeno,vodu,ako je zaraza daš lijek (trisulfon,sulfadimidin),ak ima proljev i nadut je a nije zaraza ima sredstvo na bazi kestena koje pomaže...
ima još nekih ljekova al nebi o tome...

po meni najgore je kad dođe do potpunog zatvora (nema stolice) e tu nažalost nema pomoći te je najbolje skratit muke kuniču ( jadni cvile od bolova )

regis

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
136

Ne znam što im je, sada su na smjesi sa antibioticima (od Pehre), koji su ostali su dobro, zadnji je bio napuhnut i ko da šmrca. Hvala na savjetima!

regis

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
136

Regis zašto prodaješ onako lijepu gajbu ?
Jer iskreno nemam više živaca za kuniće, opet isti problem se ponavlja kao i prethodnih godina, neće se pariti, a nakon toliko ulupanih tisuća kuna ne mogu više to trpiti.

jimmy

Član
Tu od
13 Ruj 2013
Poruka
807

treba strpljenja,znanja i nešto sreće za uzgoj,nije mi baš jasno kak se neče parit?

koja gajba?

Posljednje uređivanje od moderatora:

antonio11

Član
Tu od
27 Pro 2013
Poruka
268

Danas dok sam čistio kunićima primjetio sam ispod stelje u izmetu crve,dal netko zna dal ti crvi mogu mi dasku na podu gajbe izbušit i kasnije da mi strune(možda je glupo pitanje al ako netko zna nek mi kaže)?

Dok sam bio čistio uhvatio sam priliku i izvago male mješance stare 47 dana i u prosijeku su teški 950-1000 grama.

JosipO

Član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
58

To nisu crvi koji jedu drvo nego crvi koji se polegu u izmetu i mokrači od kuniča i žive od toga

JosipO

Član
Tu od
1 Lip 2014
Poruka
58

iTo su crvi koji se izležu u mokrači i nečistoči i od toga žive i ne jedu drvo

antonio11

Član
Tu od
27 Pro 2013
Poruka
268

Ljudi pomagajte,mladi kalifornijski koji su još uvijek sa zecicom hranjeni granulama i crnom zobi i sijenom su se napuhnuli i dobili proljev ne svi samo 2 od 5 komada u leglu.Mislim da je to kockidioza,sta bi bilo dobro im davat?

jimmy

Član
Tu od
13 Ruj 2013
Poruka
807

Ak je kokcidoza lijek je trisulfon ili sulfadimidim,al daj u pocetku vecu dozu od propisane

antonio11

Član
Tu od
27 Pro 2013
Poruka
268

Hvala jimmy kupit cu trisulfon kazu daj je jači do sulfadimidina.

Petretic549

Dobro znana faca
Tu od
19 Lis 2011
Poruka
1,438

Pozdrav ljudi !

Evo imam jedno pitanje u vezi sa mojim jednim starijim kunićem(ima dvije godine) nešto je u zadnje vrijeme trom i danas sam ga vidio na koritu kako ima sklopljene oči i kao da "umire".
Šta mi je činiti i dali je to normalno ponašanje za tu dob.. Kunič je mješanac belgijskog orijaša i njemačkog šarca.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933

Jučer sam zamijenio ženku od 6mjeseci za gajbu za prepelice . Pustimo ju kod njegovog crnog šarca i osim lovljenja se ništa ne zbiva . Pogledam moju ženku vidim da se tjera . Pogledam njegovog šarca i ustanovim da je isto ženka .

jimmy

Član
Tu od
13 Ruj 2013
Poruka
807

Pozdrav ljudi !

Evo imam jedno pitanje u vezi sa mojim jednim starijim kunićem(ima dvije godine) nešto je u zadnje vrijeme trom i danas sam ga vidio na koritu kako ima sklopljene oči i kao da "umire".
Šta mi je činiti i dali je to normalno ponašanje za tu dob.. Kunič je mješanac belgijskog orijaša i njemačkog šarca.

2 g. je malo da kunič ugiba od starosti,ak ugiba il je otrov il bolest...

Na vrh