Pozdrav, dobri ljudi!
Nov sam u ovom divnom svijetu kunićarstva u koji sam ušao prvenstveno radi ukusnog i dravog mesa za vlastitu obitelj (a ako bude štogod viška, ne vjerujem da susjedi neće biti zainteresirani). U kolovozu prošle godine nabavio sam tri Hycole - dvije cure i jednog dečka. Pario sam ih, dogodilo se jedno gnjiezdo, potom drugo... Svidjelo se to meni i supruzi pa smo nabili još dvije cure... Do sada je sve bilo ok. No, zadnji okot je sve samo ne ok. Cura je okotila samo 6 mladih (to joj je treći okot). Od tih 6 dva su uginula desetak dana nakon odvajanja od mame. Na njima nisam vidio nikakvih vidljivih tragova bolesti ili ozljeda, osim što su očigledno bili manji i sitniji, osjetno su zaostajali za braćom. U 2 tjedna uopće nisu dobivali na masi, kao da su se zabetonirali na 630 grama koliko su imali nakon odvajanja.
Druga dva kunića imaju problema s očima, kao da imaju konjukitivitis. Zadnjih tjedan dana im dva puta dnevno kapam s kapima za oči "Tobrex" koje sam dobio kod veterinara. Stanje se popravilo unazad tjedan dana koliko im kapam, no i tu je napredak stao, Prilikom kapanja, kunićima malo isperem oči kamilicom. Slična se stvar pojavila i kod mužjaka, ali nipošto toliko jaka i očita. Nikakvih drugih simptoma ne vidim na tim kunićima: Normano jedu hranu, brabonjaju i dobivaju na kilaži. Postavljam i fotkice.
Ostala dva kunića iz tog nesretnog legla su sasvim ok, kao i svi ostali kunići (njih dvadesetak) iz drugih okota.
Sada, kad se malo prisjećam, drugo leglo te ženke je imalo jednog kunića koji je - ne znam kako bih to opisao - u jednom trenutku prolupao. Možda je imao dva mjeseca kad je počeo zabijati njušku u svom kavezu među rešetke i toliko se ozljedio (bilo je krvi) da je par sati poslije uginuo. Svi ostali, njih sedam ili osam, normalno su narasli. Ta cura i mužjak s kojim je parena kupljeni su kod istog prodavača - da li je moguće da je riječ da je čovjek nenamjerno pogriješio i slučajno mi prodao brata i sestru?
Kuniće inače hranim dva puta dnevno, dobivaju jednom dnevno cca 1/2 šalice od 1 dcl peleta, dva puta dnevno pola šake kukuruza u zrnu, te neograničeno ostatke od pečene smjese pšeničnog brašna i vode (u kojoj nema germe) i sjena. Kunići dobivaju tjedno cca 250 grama i nakon tri mjeseca imaju oko 3 kg, Velim, do sada je sve bilo u redu, a kako sam friški u ovom svijetu, pomalo sam ustrašen i trebam savjet.