Re: Kuničarstvo
Pozdrav kunicari
Meni se 3 zekice pocele cupat, sutra im je termin. Bit ce zecica
Glede odvajanja, negdje sam citala da se mladima u druga 3 tjedna zivota stvara neki enzim i mijenja ph zeluca, i da je vazno da svo to vrijeme budu s majkom. Probat cu naci
Edit: Nasla sam
Zašto je kunićima i zečevima važno majčinsko mlijeko
Pokušat ću ovdje samo u kratko objasniti zašto je kunićima i zečevima važno majčinsko mlijeko i zbog čega ih prije 8 tjedana starosti ne bi trebalo odvajati od majke.
Znamo da je vitaminska kakica od životne važnosti svakom kuniću i zecu, jer preko nje dobiva i vitamine i probiotike, koje organizam u tom obliku može najbolje preuzeti. Međutim mehanizam stvaranja vitaminske kakice počinje se razvijati tek sa 3 tjedna starosti i treba mu otprilike još 3 tjedna da bi se razvio. Da bi taj mehanizam proradio, bebi kuniću i zecu nužno je majčinsko mlijeko, ali dodatno i vitaminska kakica od mame, koju bebe počinju jesti s otprilike 3 tjedna starosti.
Zašto majčinsko mlijeko? Bebe zeca i kunića imaju pH-faktor želuca 5 - 6,5. Kod tog pH-faktora, bakterije koje uđu na usta mogu neometano proći kroz želudac i izazvati enteritis i druge probleme. Međutim, majčinsko mlijeko uz pomoć enzimske reakcije u želucu bebe kunića, stvara tzv. "mliječno ulje" koje kontrolira razinu mikroba u želucu i spriječava nastajanje enteritisa.
Zašto vitaminska kakica od mame? Da bi caecum (slijepo crijevo) bebe kunića i zeca došao u funkciju i mogao početi proizvoditi vlastitu vitaminsku kakicu, treba ga prvo naseliti sa zdravim bakterijama, a njih će beba zec i kunić pronaći u vitaminskoj kakici od majke.
Taj proces stvaranja zdrave crijevne flore počinje oko trećeg i traje do otprilike šestog tjedna starosti. Kada se crijevna flora razvije i nakon prestanka dojenja, pH-faktor u želucu jednog zeca i kunića će pasti na 1 - 2, što je okolina u kojoj nepoželjne bakterije nemogu opstati, pa time ni doprijeti do crijeva. Tek kada odrasli kunić i zec uzima vlastitu vitaminsku kakicu, pH-faktor poraste na 3 kako bi zdrave i za crijeva poželjne bakterije, želudac propustio dalje.
link