• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kunićarstvo

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,925
Ne možeš to tako gledat. Orijaške rase sa tri mjeseca ako misliš na meso još nisu za konzumaciju jer tek počinju rasti tj. same su kosti. Tad imaju oko dve do tri kile ali nisu ni približno mesnati kao srednje rase te težine. Idealno bi bilo kad bi imali koliko mjeseci toliko i kila žive vage da bi sa osam mjeseci nabili oko sedam do osam kila i bili spremni za prvo parenje. Moraš znati da je kod njih puno otpada , otprilike oko pola pa ako voliš hraniti kunića osam mjeseci i duže da bi dobio oko tri kile mesa i prvi put pripustio izvoli. Za to vrijeme ishraniš skoro tri ture hibrida i dobiješ četri ture mladih. A da o utrošku hrane , ljekova , prostora i broja okočenih i uginulih ne pričamo. Al zato ćeš imati za laike šta pokazati jer su to za moj pojam samo ukrasni izložbeni kunići i nigdje se ne spominju kao rentabilni za meso .
 

jimmy

Član
Tu od
13 Ruj 2013
Poruka
807
Pozdrav,evo da prekinem ovu svadu zanimaju me vasa iskustva i misljenja o belgijskim orijasima

belgijski orijaš je imponzantan kunič,lijepo ga je za vidjeti...i nije tako osijetljiv kako se navodi...
ako ih misliš nabavljati radi mesa nemoj,za to ima boljih kuniča...
Traže veliki prostor,uvijek moraju imat debelo slame ispod sebe (da ne dobiju žuljeve),više jedu dok rastu,al ne dobivaju na težini kolko pojedu (ne jede ko krava ne brini...:biggrin:)
Ja sam pre zadovoljan sa zenkama kao majkama kote mi izrazito dobro i nikad ispod 7 komada (odhrane i preko 10),nekima kote samo 4-5komada i manje...

još jedna stavka pre skupi su osim ako se želiš baviti izložbama onda mi ima smisla dati 400kn za kvalitetu...






(Powered by frubar.net)
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Kod orijaša ti je kao i kod svih ostalih kunića, sve ovisi prvenstveno o genetici! Ja sam prije držao orijaše i kao majke pri odgoju su se pokazale izuzetno dobre i brižne i uginuća mi je znalo biti samo unutar prvih par dana nakon okota, kasnije uopče ne! Jako lijepi kunići, ali nisu isplativi za proizvodnju mesa! Budu sa tri mjeseca i preko tri kilograma (uz pravilnu ishranu-samo suho, sijeno i pelet!), ali je jako slab randman, 50 % otpada! U pravilu ih ne bi trebalo pripuštati prije 8 mj.starosti i ne češće od 2 puta godišnje i jedu dosta više od drugih kunića što ih čini relativno ne isplativim ako ti je glavni cilj proizvodnja mesa, ali ako misliš s njima na izložbe i prodavati rasplodni materijal, tad su isplativi jer kvalitetnog, tetoviranog, cijepljenog protiv RHD i RHD II, spolno zrelog orijaša je teško kupiti ispod 500 kuna!
 

Manfred123

Član
Tu od
8 Kol 2015
Poruka
60
Pa jel ima onda ijedan kunic da je ljep i da napreduje dosta brzo, panonci i Haycol su mi jako ruzni...
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,925
Nitko te ne nagovara da držiš hibride . Ako ideš na ljepotu svako ima svoj ukus ali ne možeš tražiti idealnog kunića da bude za sve. Što može tebi biti ružno nekome je lijepo . Ali ako tražiš kuniće za uzgoj zbog mesa onda nema dileme jer je već izmišljena topla voda.
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Pa jel ima onda ijedan kunic da je ljep i da napreduje dosta brzo, panonci i Haycol su mi jako ruzni...

Ja ti mogu preporučiti orijaške šarce!, mesa imaš "na bacanje", naravno moraš kupiti kvalitetu i hraniti samo pelet i sijeno! Kukuruz u klipu, ako imaš - 1-2 klipa tjedno radi zubiju! Ja sad imam samo njih, a držao sam i kalifornijske i orijaše i "domaće" i ni jedni im nisu ni do koljena!
 

boscanin

Član
Tu od
21 Sij 2014
Poruka
83
WP_20170502_14_44_33_Pro_LI.jpg

WP_20170502_14_45_13_Pro_LI.jpg

WP_20170502_14_45_30_Pro_LI.jpg

jos jedna gajba u izradi
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,925
Pravo fina. Meni su uvijek ljepše i draže od kupovnih. Kad imaš dobar materijal i alat može ovako dobro ispast. Ja sam nažalost svoje klepo kako sam stigo a zbog financijskih nemogučnosti najčešće od paleta. Imam ti samo jednu dobronamjernu sugestiju a to je da si možda trebao jedan dio napravit od punog poda jer se bojim za okot da ti ne zaglave mladi a moglo bi ih nešto od ispod dohvatit kroz razmak. Gledo sam na yutubu jednog starog Rusa kako tumači izradu takve gajbe. Kod njega je sve puni pod a samo jedan mali dio u čošku razmak i to tamo gdje vrše nuždu da propada. E sad znaj u kojem će čošku to radit, Kod ovih tvojih bojim se da će ti propadat sjeno i žito kroz pod a znaš kako su kunići bezobrazni kad se rasipanja tiče. Ovakne slične kaveze samo sa dva odjelka prodaje neki tip iz Vrbovca na njuškalu po 350 kuna komad. Ne znam koliko izađe materijal bez ruku po gajbi.
 

tototozg

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2015
Poruka
596
Pa jel ima onda ijedan kunic da je ljep i da napreduje dosta brzo, panonci i Haycol su mi jako ruzni...

Meni su ovnoliki orijasi zakon..brzo rastu, idu i preko 7 kila,bez problema,a i najmesnatija, sa najkvalitetnijim mesom su rasa kunica. Kote 9-11 komada,bez problema i odlicne su majke. A jos nesto, od svih orijaskih rasa, naj otporniji su na zuljeve i bez problema se drze na podu bez stelje..Lijepo ih je za vidjet i stvarno su pojava..
Evo nekih mojoh..
 

Prilozi

  • IMG_20170501_124909.jpg
    IMG_20170501_124909.jpg
    53.4 KB · Pregleda: 89
  • IMG_20170430_224342.jpg
    IMG_20170430_224342.jpg
    40.9 KB · Pregleda: 49
  • IMG_20170422_132330.jpg
    IMG_20170422_132330.jpg
    40 KB · Pregleda: 99
  • FB_IMG_1493754954720.jpg
    FB_IMG_1493754954720.jpg
    49.1 KB · Pregleda: 89
Posljednje uređivanje:

robi ka

Član
Tu od
30 Sij 2013
Poruka
258
Ovnoliki su mi dosta lijepi a posebno plavo bijel,oni su mi bas prekrasni. Za ovnolike kazu isto da su dosta zahvalni i da jako tesko dobiju usnu sugu zbog pozicije ušiju,sad neznam dali je to tocno? Kod njih je po standardnu bitna koliko sam skuzio ta njihova kruna na glavi. Za mesnatost sam isto cuo da su dosta zahvalni. A tako su slatki kad su mali sa tim usima dolje.
 

tototozg

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2015
Poruka
596
A najbitnija je higijena kaveza, i usi nisu problem. A nije problem ni suga, kod mene koji god kunic da je dobije, dva puta nakapam,za jedan dan je vise nema... Makar je kod ovnolikih jos nisam imao?!
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,925
Kolege , jel netko upoznat i ima slovensku pasminu - SIKA odnosno Slovenska kunka. Po opisu na njihovoj stranici kunići su jako zahvalni za držanje a rasplodni koštaju oko dvadeset eura po komadu. Čudi me da ih još nitko kod nas ne nudi jer su kod njih već dugo na tržištu.
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,925
Znači nitko nije čuo za Slovensku kunku - Sika? A ništa , onda držite i dalje orijaše i šarce.
 

tototozg

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2015
Poruka
596
Pa ne kuzim tu "rasu" ili sta je vec, kombinacija kalifornijskih i novozelandskih.. A i po opisu, 80 dana, 2,8 kg zive vage, i koja je razlika od obicnih kalifornijskih i novozelandskih i njihovih krizanaca? Mozda se ti malo vise kuziz pa reci par rijeci..
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,925
Ne znam baš Slovenski al kolko sam skužio napravili su za svoje tržište hibrida tako da svatko može kupiti roditelje preko centra i sam dobivati kuniće za tov. Imaju majčinsku i očevu liniju koju pariš i mlade toviš. Nema muljanja ni šverca preko druge i treče ruke jer znaš gdje i šta kupiti ako hoćeš uspjeh.Iza svega stoji fakultet i ima neka garancija . Ako ništa drugo svaka čast im na trudu jer su napisali cijele elaborate . Za sve kuniće kad čitaš na papiru imaju super karakteristike pa su me zanimala iskustva iz prve ruke jer se prijatel sprema po njih.
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Robelar...
Jel može koja fotka ili link od te rase/hibrida?
Našao sam nešto slično, ali iz Švicarske- tzv. ZIKA - hibridi (ZImmermamm KAninchen)!
Po opisu mi se čini isto kao i ti "slovenski"...
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,925
Zika je već da upotrjebim riječ prevaziđen hibrid jer ga je nadmašio panonac i hycol. To je isto kao kad bi netko sad reklamirao i tek otkrio hylu , koji da se razumijemo su jako dobri kunići ali ima i onih koji su se pokazali boljim. Svaka zemlja u principu hoće imati nešto svoje reći ćemo za tov pa tako i Slovenija. Tada se zna ako hoćeš toviti kuniće za meso odeš i kupiš u njihovom selekcijskom centru i kupiš roditelje koji će ti bacati mlade za tov i nemoraš kemijati sa ničim drugim. Svako drugo petljanje po sajmovima i oglasnicima ti više ne daje garanciju koju su oni naveli za te hibride koje su napravili. Da bi imao kvalitetu i uspjeh moraš dakle kupovati kod njih . Za te uvjete i cijena je dobra jer ne moraš ići ostavljat novce u Mađarsku nego se daje posla domaćim ljudima i . No kod nas je situacija obrnuta jer onda ne bi bilo muljanja i prepucavanja jer bi se znalo tko snosi odgovornost i koga možeš prozvati.
poveznica je ta da upišeš - slovenska kunka na google.
 

kninquin

Aktivni član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
1,226
Ma jesam, ali ne razumijem slovenski! zato sam i pitao neki link u nadi da ima na engleskom ili njemačkom! Slovenci su moji isto koliko i Turci ili Grci! Ako je panonac dobar, zašto tražiti nešto drugo, mislim za one kojima je meso jedini cilj uzgoja!
Već sam naveo da hibridi nisu "moji kunići", pa se nisam ni zanimao previše za njih - zato sam tek sad i čuo za ZIKA!
Malo mi je čudno to što kažeš da je taj ZIKA zastarjeli hibrid jer u opisu kažu da je nastao selekcijom najboljih panonaca i hycol kunića i da je usavršen kao mesni kunić jer navodno je teži od oba hibrida, tj.brže postiže težinu za klanje!
 

Najnoviji postovi

Na vrh