Pa evo,ja cu napisati kaj i kak ja osobno radim... Znaci, kunici u uzgoju, zenke i muski, hranim ih tako da cijeli dan na raspolaganju imaju zob i sijeno. Navecer dobiju pola sacice smjese, i lucerne. Jednom tjedno svaki dobije komadic klipa kukuruza, jednom tjedno malo suhog kruha posoljenog kostovitom. U vodi im je svaki drugi-treci tjedan tri dana muvisel. Zenkama koje trebaju lec i koje hrane mlade, zob mjesam sa jecmom 50:50 radi mlijecnosti. Mlade u tovu hranim tako da zobi imaju stalno u hranilici i lucerne po volji.. Navecer dobiju smjese,posoljene kostovitom. Prema potrebi dobivaju muvisel u vodu. Od proljeca do zime mi svi kunici jedu zelene lucerne i stocni kelj jednom dnevno,skoro svaki dan. To je sto se tice ishrane.
Kod pripreme hrane koristim dopunsku mineralnu krmnu smjesu,na bazi zeolita (ovisno sto je dostupno na trzistu, posto ih ima hrpa..) , koje se mijesa 1-2 kg na tonu hrane. Minerali na sebe vezu mikotoksine i tako oslobadjaju hranu od istih,a isto tako djeluju i u probavnom sustavu zivotinje,gdje takodjer apsorbiraju sve stetne toksine,koje je zivotinja unjela hranom.
Vitamini u vodi su posebno bitni,ako se zivotinje ne hrane iskljucivo potpunim krmnim smjesama,koje po svojem sastavu zadovoljavaju njihove potrebe. Ja ih dajem zivotinjama u uzgoju, kao i prije i nakon stresnih situacija, tipa velikog ciscenja kaveza i prostora, odvajanja mladih od zenki i sl.
Kostovit(ovisno koji vam je dostupan na trzistu,jer ima vise proizvodjaca) odlicna dopunska vitaminsko mineralna krmna smjesa. Dajem je svima. Koristan je stvarno za sve i svasta. Zadovoljava potrebe zivotinja za vitaminima i mineralima, povecava plodnost uzgojnih zivotinja, mlijecnost zenki koje doje, jaca imunitet, u tovu znatno povecava konverziju(iskoristenje) hrane, bitan je za pravilan rast i razvoj mladih zivotinja, zivotinje ostvaruju bolji prirast, u velike smanjuje mogucnost probavnih smetnji i proljeva kod mladih itd..itd.
Sulfa preparati (opet,ovisno koji vam je dostupan), obavezno dajem u vodu prije i nakon odbica mladih od majki, kao preventivu kokcidioze. Posto su to obicno antibiotici sirokog spektra primjene, dobri su i za neka eventualna oboljenja, upale ociju...
Nakon koristenja antibiotika (bilo da se davao preventivno ili se nesto lijecilo) obavezno u vodu ide muvisel i\ili neka probioticka krmna smjesa(ovisno sto je dostupno na trzistu), sto je izrazito vazno za regulaciju narusene probave, nakon koristenja antibiotika.
Jednom u mjesec dana,kad radim veliko ciscenje prostora i kaveza, kapam sve kunice otopinom sebacila (2ml na 1l vode), preventivno protiv sugarca i ostalih eventualnih nametnika. Prema potrebi, ako mladi zaostaju u tovu, a normalno jedu i piju, cistim ih piperazinom protiv unutarnjih nametnika.
Eto, to bi ukratko bilo to. Nisam namjerno spominjao nazive preparata, smjesa i vitamina, jer nebi htio nista reklamirat, a ionako ovisi kome je sta uopce i pod kojim nazivom i od kojeg proizvodjaca trenutno dostupno...
Najvaznije za kraj, dezinfekcija i dezinsekcija i deratizacina..skoro uopce o tome nitko ni ne prica, a po meni je to najbitnija stavka. Higijena je ono, sto cini zivotinju zdravom. Vecina bolesti kunica se ispoljava i javlja, zbog neadekvatnih uvjeta u kojima se zivotinje drze. Mozes ti kunicu dati neznam kaj, al ako nema dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, djabe ti sve.. Znanstveno je dokazano i ispitano kroz primjene na farmama (a tako je i u domacinstvima), da pravilno i pravovremeno koristenje dezinfekcijskih, dezinsekcijskih i deratizacijskih zhvata, daje 16-25% bolje rezultate u uzgoju i tovu zivotinja.
Osobno, svaki mjesec praznim sve kaveze, cistim, spaljujem brenerom i spricam cjeli objekt i kaveze dezinficijensom. Prijatelj mi nabavlja sredstvo, kojim mazem stokove vrata, prozora, kuteve prostorije i konstrukcije gajbi, protiv muha,komaraca i ostalih gluposti sto gmizu,zuje i lete.. A misa nikad u zivotu ni jednog nisam imao u prostoriji sa kunicima, a ako se slucajno ikad pojavi, misolovke su uvjek u pripremi..
Eto, toliko od mene... I sad kad me neko pita,zato mi zenka nije ostala bredja, zato mladi ne rastu i slicno, a kaj da ti ja sad odgovorim....mislim, sve je to uvjetovano milijunima raznih mogucnosti, koje proizlaze iz neceg sto lose radimo..a kad mu pocnem nabrajati kaj sve na to moze utjecati, ljudi me blijedo gledaju.. A jos hrpu toga nisam ni spomenuo. Pozdrav!